Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nalewki, wina, piwa domowej roboty i ryżówka na dodatek ...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.07.2010 20:59

Joanka23 napisał(a):no to ma leżakować czy nie? podajcie jakąś jedną wersję, bo się do niej przymierzam :lol:

:D

A ja wypiłem kawę, a teraz popijam żołądkową gorzką.

Bez leżakowania :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.07.2010 21:01

Ja wiem jedno, moja, mojej żony kawówka musi leżakować min ok 1 roku wtedy nabiera klarowności i pełnego smaku.
malinabar
Croentuzjasta
Posty: 178
Dołączył(a): 22.03.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinabar » 03.07.2010 21:10

Przepis, który podałam nie wymaga lezakowania.
na zdrówko
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.07.2010 21:15

Nasza kawówka nie potrzebuje mleka.
Jak przepis wyciągnę od żony to podam do wiadomości
malinabar
Croentuzjasta
Posty: 178
Dołączył(a): 22.03.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinabar » 03.07.2010 21:33

Podaj, zrobimy i sprawdzimy :)
A tymczasem kolejny przepis na kawówkę zwaną Moccą panieńską:
1 szklanka mocnej kawy neski albo szatana z ekspresu, 1 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 1/4 l spirytusu 90% i 1 szklanka wody żródlanej.
zagotować wodę+cukier+cukier waniliowy, gdy się rozpuści wlać do kawy i zamknąć hermetycznie ( najlepiej w termosie ) na 6h. przelac do dużej butelki i zalać spirytusem, zakorkować, pozostawić w ciemnym miejscu na 10 dni i wstrząsać 2-3 razy dziennie.
Ta kawówka jest ciemna i klarowna a poprzedni przepis daje likier kawowy podobny do ajerkoniaku.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.07.2010 21:44

Moja żona stosuje ziarna kawy, które w całości wrzuca do rozcieńczonego spirytusu, do ok 30 %, też dodaje cukier waniliowy, w bardzo ograniczonej ilości. Musi 'toto" poleżeć ok 1 roku, wcześniej jest mętne, mało klarowne.
Mało składników, tylko czas potrzebny :D
malinabar
Croentuzjasta
Posty: 178
Dołączył(a): 22.03.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinabar » 03.07.2010 21:46

A tu robisz i masz, góra 10 dni :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.07.2010 21:51

To są wielkie zalety :D :D 10 dni i pijesz, o przepraszam, degustujesz :D

Jestem na działce, na Mazurach, cieszy mnie, że dereń i aronia dobrze się zapowiadają, będzie z czego produkować napoje wyskokowe
malinabar
Croentuzjasta
Posty: 178
Dołączył(a): 22.03.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinabar » 03.07.2010 21:54

W takim razie udanych plonów :)
marytka
Croentuzjasta
Posty: 298
Dołączył(a): 26.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 03.07.2010 21:56

moja kawówka:
1 puszka mleka skonsensowanego slodzonego gotowana przez 2-2,5 godz,potem ostudzona
1/2 szk spirytusu
1/2 szkl kawy-mocnego naparu z czego chcesz
wszystko zmiksować najlepiej w dzbanku do koktajli
taki kawowy mocny sos do lodów-pycha
jak wyjdzie za gęste można dolać trochę rumu :lol:
gotowe do spożycia bezposrednio po przyrządzeniu,ale nalewką bym tego nie nazwała :P :P :P
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.07.2010 22:00

A jak zrobić Calvadosa :?: :?:
Mam jabłka, coś tam próbowałem, nawet dobre wyszło, ale nie był to Calvados, tylko jakiś alkoholowy jabłecznik :D
malinabar
Croentuzjasta
Posty: 178
Dołączył(a): 22.03.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinabar » 03.07.2010 22:09

Jesli chodzi o calvadosa to wymiękam, piłam ale nigdy nie porywałam się na produkcję :)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.07.2010 22:13

Ja się porywałem, ale wyszło....Calvados to nie był :D :D :D
Smorodinówkę teraz degustuję, wg siostry Filemony, produkcja mój Tata, pycha, mocna, ciemna, bardzo klarowna październik 2008 r
malinabar
Croentuzjasta
Posty: 178
Dołączył(a): 22.03.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinabar » 03.07.2010 22:37

W takim razie na zdrowie :D
krakuscity
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 7939
Dołączył(a): 11.08.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 04.08.2010 22:09

W tym roku nalewek nie robie, raz , że drogie owoce, dwa , że jak wrócilismy z Chorwacji właśnie owoce sie kończyły.
Ale mam jeszcze zapasik z ostatnich lat, nalewki z malin, wiśni, czarnych porzeczek i truskawek. :D ( w wystarczających ilościach). :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
Nalewki, wina, piwa domowej roboty i ryżówka na dodatek ... - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone