Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MS Brazil

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 01.07.2014 17:58

W temacie 2-óch drużyn, których już nie ma na MS

Czy piłkarze Kamerunu ustawili wynik meczu z Chorwacją (0:4?). Jeśli wierzyć słowom największego kanciarza piłkarskiego świata ostatnich kilkudziesięciu lat, to w kadrze drużyny z Afryki zadbało o to siedmiu zawodników.
Kilka godzin przed początkiem spotkania Kamerun - Chorwacja do internetowej redakcji największego tygodnia opinii w Niemczech ''Der Spiegel'' dotarła wiadomość. Wynikało z niej, że Kamerun przegra 0:4, a w pierwszej połowie jeden z zawodników afrykańskiej drużyny wyleci z boiska. Po ostatnim gwizdku sędziego wynik się zgadzał, a w 40. minucie Alex Song grzmotnął Mario Mandżukica łokciem w plecy i zobaczył czerwoną kartkę.

''Ojciec chrzestny'' korupcji

Zrobiło się jeszcze ciekawiej, gdy niemieccy dziennikarze sprawdzili nadawcę informacji. Był nim Wilson Raj Perumal, Singapurczyk, który od ponad 30 lat zajmuje się ustawianiem sportowych wydarzeń na całym świecie. Nazwano go nawet ''ojcem chrzestnym'' korupcji. Po raz pierwszy trafił do więzienia w 1995 roku, gdy przyłapano go na wręczeniu kapitanowi jednej z drużyn 3000 dolarów łapówki. W tym samym roku Perumal poleciał do Anglii, gdzie próbował ustawić dwa mecze Pucharu Anglii. Nie udało mu się jednak przekupić bramkarzy Liverpoolu Iana Bennetta i Chelsea Dmitrija Charina. Pięć lat później znów trafił za kratki po tym, jak zaatakował Ivicę Raguza, piłkarza Woodlands Wellington. Chciał być pewien, że zawodnik nie pomoże swojej drużynie w następnym meczu. W 2011 roku fiński sąd skazał Perumala na dwa lata więzienia za ustawianie spotkań tamtejszej ligi. Podobno przekupił 11 piłkarzy. W tym samym czasie toczyło się inne dochodzenie przeciwko Perumalowi, który miał kierować ustawianiem spotkań reprezentacji Zimbabwe w 2009 roku podczas tournée po Azji. Media nazwały tę aferę ''Asiangate''.

IO też ustawiał?

Pod koniec kwietnia 2014 r. w księgarniach pojawiła się książka dwójki dziennikarzy śledczych. Głównym bohaterem jest zwykły chłopak, który w 60. latach dorastał w singapurskiej wsi i dzięki oszustwom stawał się coraz ważniejszą postacią w skorumpowanym świecie sportu. Perumal opowiada w książce o tym, jak pomógł Nigerii i Hondurasowi zakwalifikować się do MŚ 2010 ustawiając ich mecze w kwalifikacjach, a potem handlował wynikami spotkań towarzyskich (m.in. RPA, Bułgarii, Kolumbii, Gwatemali, Danii, Brazylii i Tanzanii) przed mundialem. Miał też ustawiać rozstrzygnięcia podczas igrzysk olimpijskich 1996 w Atlancie i 2008 w Pekinie.

Poskromione Lwy

W wiadomości, która dotarła do ''Der Spiegel'', Perumal pisał o ''siedmiu czarnych owcach'' w reprezentacji Kamerunu. FIFA na razie nie odniosła do zarzutów, za to od razu zareagowała na nie Kameruńska Federacja Piłkarska, która wszczęła postępowanie wyjaśniające.

To kolejna afera, która w ciągu ostatniego miesiąca dotyka kameruńskich piłkarzy. Tuż przed mundialem kadrowicze zażądali wyższych premii za występ w turnieju. Nie chcieli wsiąść do samolotu, dopóki związek nie dorzucił do 76 tys. euro na głowę kolejnych 22 tys. W Brazylii też nie obyło się bez skandalu. W meczu z Chorwacją prawie doszło do bójki Benjamina Moukandjo z Benoit Assou-Ekotto. Kamerun zajął ostatnie miejsce w grupie A. W trzech meczach nie zdobył punktu, strzelił tylko jedną bramkę, a stracił dziewięć.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.07.2014 18:00

Raul73 napisał(a):Widzę, że Argentyna wróciła do taktyki prezentowanej w pierwszych 2 meczach grupowych, czyli.... padaka! :mrgreen: :mrgreen:

Podoba mi się kreatywna gra Shaqiri'ego, ale i tak ta taktyczna padaka Argentyny, przyniesie jej gola w drugiej połowie. Rozkręcą się ....
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.07.2014 18:03

walp napisał(a):
Raul73 napisał(a):Widzę, że Argentyna wróciła do taktyki prezentowanej w pierwszych 2 meczach grupowych, czyli.... padaka! :mrgreen: :mrgreen:

Podoba mi się kreatywna gra Shaqiri'ego, ale i tak ta taktyczna padaka Argentyny, przyniesie jej gola w drugiej połowie. Rozkręcą się ....

Tego się właśnie obawiam - jak wczoraj w przypadku Niemców. :cry: :cry:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 01.07.2014 18:04

Ja po 30 min. walnąłem "komara" , obudził mnie gwizdek sędziego. :|
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.07.2014 18:11

pablo74 napisał(a):Czy piłkarze Kamerunu ustawili wynik meczu z Chorwacją (0:4?). Jeśli wierzyć słowom największego kanciarza piłkarskiego świata ostatnich kilkudziesięciu lat, to w kadrze drużyny z Afryki zadbało o to siedmiu zawodników.
Kilka godzin przed początkiem spotkania Kamerun - Chorwacja do internetowej redakcji największego tygodnia opinii w Niemczech ''Der Spiegel'' dotarła wiadomość. Wynikało z niej, że Kamerun przegra 0:4, a w pierwszej połowie jeden z zawodników afrykańskiej drużyny wyleci z boiska. Po ostatnim gwizdku sędziego wynik się zgadzał, a w 40. minucie Alex Song grzmotnął Mario Mandżukica łokciem w plecy i zobaczył czerwoną kartkę.

Nie twierdzę, że to nie jest prawda, bo nie mam na to dowodów. Póki co, podchodzę do tego njusa z przymrużeniem oka, ponieważ oprócz portalu Sport.pl, podaje tę sensacyjną wiadomość World News. To jest ten sam portal, na którym pisali, o kontakcie z jednym z pasażerów zaginionego Boeinga. :wink:
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 01.07.2014 18:18

To chyba najgorszy jak do tej pory mecz 1/8 finału, nuuudy...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2014 18:20

Raul73 napisał(a): Szkoda tej sytuacji Drmicia.

Szkoda też sytuacji Argentyny :smo:
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 01.07.2014 18:44

U Szwajcarów najfajniejsze są zmiany - np. przed chwilą za Chorwata wszedł Boszniak :lol:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.07.2014 18:50

Janusz Bajcer napisał(a):
te kiero napisał(a):czekam na podsumowanie po wszystkich meczach 1/8, bo się pogubiłem w liczeniu, tzn nie jestem aż tak na bieżąco, te punkciki pojedyncze gorzej się liczy :wink:

27 + 4 = 31 :oczko_usmiech:

dziękuję, czyli coś kole połowy stawki :roll:

Argentyna jak wczoraj Niemcy, będzie dogrywka
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.07.2014 18:52

No i Argentyna na kolejny mecz (o ile będzie) pozbyła się najbardziej ogarniętego obrońcy, który robił najwięcej zamieszania z przodu.

Gdyby Argentyna trafiła na wczorajszą Algierię, to już by się pakowali do Buenos Aires.
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 01.07.2014 18:54

te kiero napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
te kiero napisał(a):czekam na podsumowanie po wszystkich meczach 1/8, bo się pogubiłem w liczeniu, tzn nie jestem aż tak na bieżąco, te punkciki pojedyncze gorzej się liczy :wink:

27 + 4 = 31 :oczko_usmiech:

dziękuję, czyli coś kole połowy stawki :roll:

Argentyna jak wczoraj Niemcy, będzie dogrywka

Mam chyba tyle samo punktów te kiero, wg mnie baaardzo daleko do połowy stawki
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2014 18:58

rafalisko30 napisał(a):To chyba najgorszy jak do tej pory mecz 1/8 finału, nuuudy...

Pełna zgoda - straszne nudy - 90 minut gry w szachy. :cry:
Ciekawe kto w dogrywce da mata. :?:
Jak będzie pat - to wszyscy mamy w tym meczu 0 punktów :idea: :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2014 19:00

rafalisko30 napisał(a): Mam chyba tyle samo punktów te kiero, wg mnie baaardzo daleko do połowy stawki

Masz o dwa mniej :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.07.2014 19:05

Teraz się sędzia nie popisał! To była ewidentna żółta kartka.

Jak widać, są równi i równiejsi :twisted: :twisted:
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 01.07.2014 19:14

To co gra dzisiaj Argentyna...może mieć tylko jeden epilog...

Być może postawienie na Argentynę...było błedem... :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone