Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Miał być Rzym - był spontan - październik 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.01.2013 11:29

alessandro1977 napisał(a):Rachunek za dwie kawy...38 kn 8O
Pytam się kelnera co to ma byćObrazek

anakin napisał(a):Ty w jakimś sklepie RTV pracujesz? :?

..się dziwisz Ani 8O ..gdzie pracuje 8O ..rachunek mu przynosi a on się pyta co to..załamka totalna...no ..... (na prosbę autora wątku zredagowane :mrgreen: ) nieudaniec jeden... :mrgreen: :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 29.01.2013 13:27

lubelski napisał(a):..się dziwisz Ani 8O ..gdzie pracuje 8O ..

Nie, no takie rzeczy to się przecież Andrzej wie! :mrgreen:
Pytałem tyko czy w RTV dorabia(oj, wiem, że nie musi. :oczko_uśmiech:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.01.2013 16:48

anakin napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):
anakin napisał(a):Tak alessandro paczę na te Twoje zdjęcia i nasuwa mi się jedno pytanie.
Ty w jakimś sklepie RTV pracujesz? :?

A nawet patrzę :)

Tobie widzę czeba łopatą do łba pchać :D

Nie znałem tego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2013 19:29

Po krótkiej rozmowie z właścicielem, idziemy czym prędzej tam, gdzie byliśmy jeszcze godzinę temu czyli do miasta. Jest jeszcze wcześnie a Rovinj wydaje się być bardzo interesującym miejscem...
Początkowo poszliśmy jeszcze ku północnej części miasta aby co nieco i tutaj zobaczyć ale nie było co...zacząłem zastanawiać się jak wyglądają plaże w tym mieście....tych w tej części miasta akurat nie widziałem...
Oczywiście były tam wąskie, bardzo ostre skałki przy jakiś zakładach i drodze ale tego w ogóle nie można nazwać plażami...były tam jakieś opalające się dziunie ale jakże by inaczej...każda dziunia, łakoma słońca i w takim miejscu znajdzie sobie interesujący zakątek... 8)
Tak sobie myślę - załóżmy, że ktoś tutaj przyjeżdża na dwa tygodnie, jeszcze z dziećmi to sytuację ma nieciekawą...bo gdzie te plaże... :roll:
Pozostają w tym przypadku dwie opcje :
- codzienna jazda samochodem na jakieś tam plaże w innych miejscowościach
- dosyć długa wędrówka, jeszcze nie wiem gdzie, na plaże znajdujące się w Rovinj ( zakładałem, że przeca jakieś plaże muszą tutaj być, nie... :evil: )...
Co prawda - to nie mój problem ale rozważania czysto teoretyczne podyktowane zwykłą ciekawością... :P

Idziemy teraz ku centrum, jest bardzo ciepło...gorąco wręcz ale jak już wspominałem, pogoda podczas tej wyprawy była nam bardzo przyjazna, wymarzona wręcz... :hut:
Obrazek
Obrazek
Jak ja lubię takie kolorowe miejsca...
Obrazek
Kupuję jakieś tam owoce i dokładnie płuczę pod natryskiem, który podlewał trawniki...były pyszne i soczysteObrazek
Obrazek
Obrazek
Kto był w Rovinj, ten wie, że miasto jest bardzo rozległe...
Idziemy dalej...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Idąc miastem, zachciało nam się piwa...naturalnie Ożujsko bo będąc w Cro, zawsze u nas to piwo króluje...
Tak jest od 2010 roku bo wcześniej piliśmy tylko Karlovaćko...doszliśmy do wniosku, że Ożujsko lepiej nam wchodzi i już do Karlovaćko nie wracaliśmy...na temat Laśko w ogóle nie będę się wypowiadał bo wiem, że zdania są podzielone a dla mnie to zwykły sikacz...Obrazek
Jak to powiedział barman w Buddha Bar w Rogoźnicy - Ożujsko to je zakon :wink:
Tutaj pojawił się problem bo nigdzie nie było Ożujsko z kija :cry:
Nie wiem dlaczego ale jak później zauważyłem, na Istrii i Kvarnerze przeważa Karlovaćko...
Znajdujemy miłą kawiarenkę, gdzie Ożujsko jest w butelce więc oczywiście wypijamy po dwa i dobre samopoczucie wraca...zauważyłem, że piwo w Rovinj jest strasznie drogie...ceny oscylowały w granicach 18-20 Kn ale jak się okazało następnego dnia - piwo potrafi być jeszcze droższe :evil:
W Dalmacji, za piwo do tej pory płaciłem najwięcej 16 Kn - za Ożujsko z kija...
Kiedy tak szliśmy, szliśmy...doszliśmy do części miasta w której znajdują się hotele...
Za hotelami wreszcie znajdujemy jakieś plaże...ale by była jasność - daleko za hotelami...no to jeżeli ktoś przyjeżdża na urlop do tego miasta..rezerwuje app, wpłacając zaliczkę to nieźle czuje się wy...nie będę pisał jaki :oczko_usmiech:
Wieczorkiem pozostaje kolacja....
Obrazek
Po tej kolacji zrozumiałem, że sezon w cro już się skończył...ribna plata nie była tym do czego przyzwyczajony byłem w szczycie sezonu w Dalmacji...zjeść, zjadłam a jakże...po tylu godzinach chodzenia inne rozwiązanie nie wchodziło w rachubę...jakość jedzenia pozostawiała wiele do życzenia le rachunek był oczywiście na normalnym, "przyzwoitym" poziomie... :devil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2013 19:49

Bo kto jeździ do Chorwacji w październiku chyba tylko spragniony piwa chorwackiego albo dań z mikrofalówki. To ichne piwo to się nadaje do podlewania kaktusów w zimę, no a ceny - "popatrzcie bogacze jak biednemu dupa skacze" :D :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.01.2013 19:53

alessandro1977 napisał(a):.ceny oscylowały w granicach 18-20 Kn ale jak się okazało następnego dnia - piwo potrafi być jeszcze droższe :evil:
W Dalmacji, za piwo do tej pory płaciłem najwięcej 16 Kn - za Ożujsko z kija...

A było tego "Żubra" wziąć? :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2013 19:54

A bo to ja wiedziałem,że wyląduję w październiku w Chorwacji :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2013 19:57

anakin napisał(a):
A było tego "Żubra" wziąć? :?

Zapomnij...dawny friend zmiótł co do ostatniej puszki tego browca, po tym jak na swoje nieszczęście, spopularyzował ten cudowny napój :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2013 20:44

Jak by nie było - było tak, że Rovinj zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie...jest gdzie pochodzić, jest dużo chłodnych uliczek ale miejsce zdecydowanie jest dla....dziadków :oczko_usmiech:
Pomijam tutaj germanów i pierdziordziów bo Ci to czują się tutaj jak u siebie w domu, stąd zapewne i te ceny... :evil:

Następnego dnia, po śniadaniu - plan był taki, że jedziemy do Puli aby zobaczyć to miasto, którego coloseum widnieje na wielu pocztówkach i przewodnikach dotyczących Chorwacji...
Na miejsce dotarliśmy bardzo szybko...zaparkowaliśmy na dużym parkingu przy porcie i idziemy do coloseum, które było na wyciągnięcie ręki...
Obrazek
Wewnątrz było na szczęście inaczej niż w Veronie...na szczęście nie było śladu żadnych rozrywek, które zmazały klimat coloseum w Veronie...
Można było poczuć naprawdę rzymski klimat :)
Bo w końcu, przecież w domu powiedziałem, że jedziemy do Rzymu jak coś :twisted:
Obrazek
Obrazek
Później wchodzimy do podziemi w których omal nie ścieło mnie z nóg...przed nami szła grupka Niemców i któryś z nich się chyba zbrąchał ObrazekObrazek
oj, po prostu wszędzie czują się jak u siebie w domu...przy stole
W podziemiach podziwialiśmy to co po sobie zostawili Rzymianie...
Obrazek
Obrazek
Następnie, idziemy do serca Puli...
Obrazek
Obrazek
...gdzie mieliśmy zamiar napić sięObrazek
Siadamy więc w miłym miejscu ale przez 15 minut nikt nie podchodził...kiedy wstawaliśmy to podszedł jakiś kolo ale podziękowaliśmy już...nie, w Dalmacji takie podejście jest nie do pomyśleniaObrazek
Wracamy miastem do portu...wsiadamy w autko bum bum i jedziemy dalej...jak się okazało - na wyspę Krk :lol:
Ostatnio edytowano 31.01.2013 22:15 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 31.01.2013 21:02

alessandro1977 napisał(a):A bo to ja wiedziałem,że wyląduję w październiku w Chorwacji :wink:

a także

alessandro1977 napisał(a):... i jedziemy dalej...jak się okazało - na wyspę Krk :lol:

ale jak to??????
że Cię czasoprzestrzeń ciepała gdzie chciała??? :roll:

:mrgreen:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 31.01.2013 21:16

alessandro1977 napisał(a):Tak sobie myślę - załóżmy, że ktoś tutaj przyjeżdża na dwa tygodnie, jeszcze z dziećmi to sytuację ma nieciekawą...bo gdzie te plaże... :roll:

Też się nad tym zastanawiałem.. Choćby nad wersją dwudniową..
Jak byłem tam swego czasu to nie miałem takiego 'problemu'.. ;) Ale teraz...? :)
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 31.01.2013 21:21

alessandro1977 napisał(a):Idziemy teraz ku centrum, jest bardzo ciepło...gorąco wręcz ale jak już wspominałem, pogoda podczas tej wyprawy była nam bardzo przyjazna, wymarzona wręcz... :hut:
Obrazek

A poza tym to bazarek przez ponad 5 lat niewiele się zmienił. :D

Obrazek

P.S. Kamuflaż oczywiście nie tak godzien jak autora, no ale.... :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2013 21:22

BeJur napisał(a):
ale jak to??????
że Cię czasoprzestrzeń ciepała gdzie chciała??? :roll:

I to było właśnie najpiękniejsze w tej całej spontaniczności 8)
razpol napisał(a): Ale teraz...? :)

Teraz pozostaje Ci tylko obierać inny kierunek :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2013 21:24

razpol napisał(a):
A poza tym to bazarek przez ponad 5 lat niewiele się zmienił. :D

Rzeczywiście :D
Ale coś Ty na haloween był, że dynię Pani z bazarku zabrałeś ? :lool:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 31.01.2013 21:25

alessandro1977 napisał(a):Teraz pozostaje Ci tylko obierać inny kierunek :wink:

Co też akurat miało miejsce przy następnych razach. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Miał być Rzym - był spontan - październik 2012 - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone