Re: M Bank - wypłaty z bankomatów na Chorwacji
napisał(a) JAPP » 09.07.2013 10:23
ania.i napisał(a):ag88 napisał(a):A jak ma się płacenie kartą mBanku w Chorwacji? Opłaca się? Waham się czy brać ze sobą sporą ilość Euro i nosić gotówkę przy tyłku czy wziąć gotówki mniej i płacić kartą gdzie się da.
Wiem, że istnieje milion tematów na forum, ale nie będę robić wykopków z 2008

niech mnie cromaniacy poprawią ale z przekopanych milionów tematów wyczytałam, żeby kartą płacić gdzie się da

bo ponoć opłaca się najbardziej..
w tym regulaminie piszą że na świecie też (pkt II.3): http://www.mbank.pl/download/regulaminy/Regulamin_uslugi_wyplaty_ze_wszystkich_bankomatow.pdf
szkoda, że to wycofają..ale zdążę wrócić z Cro
Płacić kartą opłaca się się na pewno, szczególnie, że nie jest pobierana prowizja za przewalutowanie (Visa). Niestety w wielu knajpach przyjmują tylko gotówkę, po za tym jakieś zakupy na targu, pamiątki, lody itp, więc zupełnie bez gotówki nie da się przetrwać. Ja wziąłem jej bardzo mało licząc na wypłaty z bankomatów. I tu niestety się przeliczyłem, bo mbank wprowadził prowizję (3% - zorientowałem się dopiero po powrocie) i przelicznik już nie wyszedł taki ładny (w kantorze w Polsce płaciłem za kunę 0,62 a przy wypłacie z bankomatu kosztowała mnie 0,633). Nie jest to może kolosalna różnica, ale wypłacając 4 razy po 1000 to już miałem 50 pln w plecy.
Reasumując: płatność kartą - 0% za przewalutowanie i niezły kurs (pod koniec czerwca 0,615)
wypłata z bankomatu - dobry kurs (w tym samym czasie co wyżej 0,613), ale 3% prowizji