Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki, korki, niesamowite!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 13.11.2007 21:05

Jak tam obecnie chorwackie korki? :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.11.2007 21:25

majeczka napisał(a):Jak tam obecnie chorwackie korki? :papa:

Degustowalaś cos mocniejszego 8O :roll: :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 13.11.2007 22:00

Myślisz o datach? Czy kalendarzowych kombinacjach cyfr? Wspominam mój powrót jako istny, potencjalny horror! Chyba w przyszłości kupię sobie kalendarz bez dat. Niestety do dziś mi nie przeszło... A tak w zasadzie zastanawiam się czy kolejnym razem, po naszym nieco, lub znacznie nieudanym powrocie znowu ma być Chorwacja? :wink: Z jej całym wakacyjnym mętlikiem? Ignorowanie faktów nie sprawia, że przestają one istnieć... :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.11.2007 22:09

majeczka napisał(a):Myślisz o datach? Czy kalendarzowych kombinacjach cyfr? Wspominam mój powrót jako istny, potencjalny horror! Chyba w przyszłości kupię sobie kalendarz bez dat. Niestety do dziś mi nie przeszło... A tak w zasadzie zastanawiam się czy kolejnym razem, po naszym nieco, lub znacznie nieudanym powrocie znowu ma być Chorwacja? :wink: Z jej całym wakacyjnym mętlikiem? Ignorowanie faktów nie sprawia, że przestają one istnieć... :papa:

Kobieto. Przebijesz w czasie 32 godzinną podróż do Riccione we Włoszech? :wink:
Wątpię....
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 13.11.2007 22:33

Prawdziwy nasz błąd to taki, z którego nie wyciągamy żadnych wniosków.
Korki w Chorwacji to dla mnie istny horror. Radość mojego podróżowania wynika stąd, że to, co mnie interesuje, ciągle się zmienia, lecz wybacz przez 6 - 7 godzin trasy ta sama monotonia, a odległość 6 - 10 km?
Z reguły jestem rozsądną kobietą, jednak czy w tym wypadku mogę wierzyć w rozsądek podróżowania w trakcie następnych wakacji? Doskonale wiem, że ich teraz nie ma, jednak co zrobić, aby w przyszłości ich uniknąć? :papa:
AndrzejW
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejW » 16.11.2007 13:20

majeczka napisała o Czeskich drogach :"A ich drogi, wierzcie mi dużo, dużo, bardzo dużo gorsze od naszych. Istny horror."

Zgadzam się z tą opinią ponieważ mamy lepsze drogi krajowe i wojewódzkie od Czech, Czesi mają pod tym względem gorzej, pewnie dużo osób się ze mną nie zgodzi ale przecież nie każdy musi.
zielas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielas » 18.11.2007 15:24

...na pewno Czesi mają przewagę w drogach dwupasmowych.
Tych jest u nich więcej, u nas poza "gierkówką" niewiele.
pozdro
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 18.11.2007 20:36

A ja z uporem maniaka polecam drogę przez Niemcy, Austrię i Słowenię. Jakiekolwiek nieprzyjemności jedynie w Słowenii, gdzie autostrad jeszcze nie ma. No i podstawowy warunek wyjazd w środku tygodnia, nie daj Bóg w sobotę albo niedzielę, bo wtedy korki właśnie w Słowenii i przy tunelach w Chorwacji murowane.
pozdrawiam
--
damian
GSX 750ES - sprzedam Zuuuzzzęę, dla Cromaniaków taniej ;)
GSX 1100F
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 18.11.2007 21:07

damiangres napisał(a):A ja z uporem maniaka polecam drogę przez Niemcy, Austrię i Słowenię
.
Krakusów czy Rzeszowiaków do drogi przez Niemcy nie przekonasz :)
Jakiekolwiek nieprzyjemności jedynie w Słowenii, gdzie autostrad jeszcze nie ma.

Autostrady w Słowenii są ale nie na tych kierunkach co trzeba :)
No i podstawowy warunek wyjazd w środku tygodnia, nie daj Bóg w sobotę albo niedzielę, bo wtedy korki właśnie w Słowenii i przy tunelach w Chorwacji murowane
.
Ile razy można zwiedzac Plitvice :)
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 18.11.2007 22:18

No fakt, w sensie nie sprecyzowałem, na tych kierunkach, którymi zdążam nie ma autostrady w Słowenii :)
Ale z tymi Plitvicami bym nie przesadzał. Po prostu ustawia się apartament od środy, na dwa tygodnie, do środy.
I tym sposobem omijamy ruch łyk-endowy :) Opatentowane.
No chyba, że zamawiamy takie apartamenty, gdzie tej możliwości nie ma.
Ale w tym przypadku - zmieniamy apartamenty, na takie, gdzie możliwość jest :)
pozdrawiam
--
damian
GSX 750ES - sprzedam Zuuuzzzęę, dla Cromaniaków taniej ;)
GSX 1100F
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 19.11.2007 22:36

damiangres napisał(a):A ja z uporem maniaka polecam drogę przez Niemcy, Austrię i Słowenię. Jakiekolwiek nieprzyjemności jedynie w Słowenii, gdzie autostrad jeszcze nie ma. No i podstawowy warunek wyjazd w środku tygodnia, nie daj Bóg w sobotę albo niedzielę

Nawet nie w piątek, jednak rzeczywiście autostrady niemieckie to istna rewelacja. Nigdy już nie pojadę przez Czechy. Wyjeżdżając np. ok. 8.00 ze Świecka, czy Krajnika, jestem w Austrii ok. 15.00. Bez kolizji, złorzeczeń i narzekań: spokojnie przebywając tę trasę i zatrzymując się na kilku parkingach. Naprawdę polecam... :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.11.2007 07:02

majeczka napisał(a):
damiangres napisał(a):A ja z uporem maniaka polecam drogę przez Niemcy, Austrię i Słowenię. Jakiekolwiek nieprzyjemności jedynie w Słowenii, gdzie autostrad jeszcze nie ma. No i podstawowy warunek wyjazd w środku tygodnia, nie daj Bóg w sobotę albo niedzielę

Nawet nie w piątek, jednak rzeczywiście autostrady niemieckie to istna rewelacja. Nigdy już nie pojadę przez Czechy. Wyjeżdżając np. ok. 8.00 ze Świecka, czy Krajnika, jestem w Austrii ok. 15.00. Bez kolizji, złorzeczeń i narzekań: spokojnie przebywając tę trasę i zatrzymując się na kilku parkingach. Naprawdę polecam... :papa:

Optymistka..... :wink:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 20.11.2007 07:40

Aj tam ;)
realistka raczej. Jak czytam o tych całych drogach przez Węgry i Czechy, gdzie wg relacji niektórych osób z tego forum (ale i innych również) lubią nas "inaczej" - szczególnie drogówka, jazda przez Niemcy i Austrię wydaje mi się super.
Ale dla mieszkańców zachodnich rubierzy naszego kraju jest jeszcze jedna alternatywa.
Oferta DB z Berlina - przewóz samochodów, motocykli, rowerów wraz z ludkami, pociągiem, do Villach, przy granicy słoweńskiej - całkiem ciekawa, tym bardziej, że ze Szczecina do Berlina to zaledwie 100 kmów.
Cenowo wychodzi to trochę drożej, ale wstajesz rano na granicy słoweńskiej, jesz śniadanko i lajtowo robisz jakieś 200 kmów na miejsce.
pozdrawiam
--
damian
GSX 750ES - sprzedam Zuuuzzzęę, dla Cromaniakó taniej ;)
GSX 1100F
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.11.2007 10:11

Witam.
Bardzo dobrze wraca się z Chorwacji 15 sierpnia - święto tak jak i unas.
Wracałem Zadar>Zagrzeb>Austria>Czechy
pozdrawiam smokitrzy :lol:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 30.11.2007 19:00

Ale chyba tylko wtedy gdy nie jest weekend :)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki, korki, niesamowite!!! - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone