Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki, korki, niesamowite!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 13.09.2007 12:04

Bardzo fajny pomysł.
Stworzyć nieoficjalny club drogi 86 - rewelka!
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 13.09.2007 17:57

Zapisuję się do klubu. :D
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 13.09.2007 19:43

Ja też zapisuję się do klubu drogi 86. 4 razy już ją przemierzyłem tam i z powrotem, Choć w tym roku w dużej ulewie było bardzo ciężko a z powrotem w dobrej pogodzie 2,5 godzinki rewelka.
Michal46
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michal46 » 20.09.2007 11:25

Cześć jestem tu nowy :D mam pytanie czy rzeczywiscie czeskie drogi sa gorsze od naszych??
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 20.09.2007 12:10

Moim zdaniem gorsze nie są; jednak do standardów europejskich na niektórych odcinkach to im jeszcze dużo brakuje.
Pozdrawiam
Rafał
Michal46
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michal46 » 20.09.2007 13:05

Czyli są takie jak w Polsce, tyle słyszałem gadania że czeskie drogi są takie super itp dzięki za info.
zielas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielas » 22.09.2007 10:12

Nie do końca są takie jak w Polsce...
Czesi mają więcej odcinków po dwa pasy w jednym kierunku, co w efekcie ułatwia wyprzedzanie i skraca czas jazdy.
Niestety jednak, stan dróg czeskich można zrównać z polskimi...

pozdro!
MZ
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.09.2007 11:41

Daj Bóg w Polsce takie drogi, jak w Czechach......
A że zgodnie z przepisami wypada/trzeba jechać, to inna sprawa.
Na marginesie-ilu z nas sobie w Austrii poużywa? :mrgreen:
Michal46
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michal46 » 22.09.2007 13:30

Jak na razie to nikt nie wypowiada sie pozytywnie o czeskich drogach. Chciałbym jednak wyznać z wrażeń podróżowania mojego brata po drogach Czech i Polski ze ani drogi w Polsce ani drogi w Czechach nie są złe a to że się zdarzają koleiny czy wyboje bo dziur na drogach krajowych brat nie uświadczył to nie powód żeby popadać w skrajny pesymizm :?
lechu2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechu2 » 03.10.2007 21:48

Wracałem 15.09 -korki tylko w Zagreb 50 minut na bramce,sobota
dalej na slo (varazdin) i redics.pustka,
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.10.2007 07:15

Nigdy w zasadzie nie napotykałem na korki. W tym roku (tak wypadło) "musiałem" jechać do CRO trasą: Barwinek- Bratyslawa- Graz- Villach- Biblione (Italia). Później oczywiście- KRK. To co ja przeżyłem to horror. Wyjechałem ( musiałem) w piątek a więc zmiana turnusów. Na trasie 3 korki a największy na odcinku Udine-Biblione. Na piechotkę bym szybciej zaszedł. :!: :!: Jechałem ponad 15 godz. (tam) i choć na wolnych odcinkach, w wyniku dużego wnerwienia jechałem ponad 200 km/h nic to nie pomogło. Potwierdzam zdania przedmówców- jak jechać to nigdy jak zmiana turnusów. :!:
Krzysztof II
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof II » 06.10.2007 00:55

Jak tam nowa autostrada do Makrskiej? W tym roku nie byłem ale w przyszłym roku wypad na 3 tygodnie :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 07.10.2007 21:56

Krzysztof II napisał(a):Jak tam nowa autostrada do Makrskiej? W tym roku nie byłem ale w przyszłym roku wypad na 3 tygodnie :D

Jedzie się super! Polecamy. :papa:
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 09.10.2007 17:29

Wniosek nasuwa się prosty. Po pierwsze omijamy Austrie i Słowenię. Na granicy z Chorwacji z Węgrami ruch jest dużo mniejszy. Z Varażdina można jechać autostradą na Budapeszt, albo też przez Szombathely na Bratysławę, skąd mamy autostradę do Żiliny. Na Węgrzech należy tylko unikać okolic Balatonu i wjazdu do Budapesztu, gdyż może się tam korkować. Po drugie nie ma potrzeby używać autostrady A1 - stara droga nr 1 z Zagrzebia do Splitu jest w tej chwili mało uczęszczana, a jeśli jedziemy na południe Dalmcaji, możemy przejechać przez Bośnię. Oszczędzamy czas i pieniądze, a do tego jest co pozwiedzać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2007 18:34

Dr Seselj napisał(a):... Na Węgrzech należy tylko unikać okolic Balatonu i wjazdu do Budapesztu, gdyż może się tam korkować...

Balaton nie jest już taki zły jak kiedyś odkąd M7 biegnie wzdłuż jeziora. Kiedyś, kilka lat temu to fakt to był koszmar, jak M7 kończyło się w Siofoku i do Letenye trzeba było jechac w żółwim tempie przez te wszystkie miasteczka typu Balaton....coś tam, coś tam :lol: Teraz na tym odcinku nagorzej się jedzie (wg mnie) pomiędzy końcem autostrady M7 a Nagykanizsa ale na szczęście to tylko kilkadziesiąt kilometrów a dodatkowo widac jak wzdłuż idzie budowa kolejnych odcinków autostradowych do Letenye.
Natomiast co do Budapesztu to zgodze się, że można się "zakorkowac" na maxa ale w zasadzie w piątek i niedziele (wg mojego, kilkuletniego, doświadczenia na tej trasie)
- piątek po południu odradzam wyjeżdzac z Budapesztu w kierunku Balatonu (korki zaczynaja się już praktycznie na M0 w Budapeszcie)
- w niedziele po południu w kierunku do Budapesztu jak całe towarzycho wraca z weekendu nad Balatonem
Pozdrav :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki, korki, niesamowite!!! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone