Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki, korki, niesamowite!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 01.09.2007 10:30

a ja przez Slowacje i Wegry i bez koreczkow
przybyla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przybyla » 01.09.2007 10:38

Wróciłam dzisiaj w nocy z Peljesaca.
Wyjazd 31 sierpnia o 5 rano. Jardanka do autostrady luźno. Tunel Mala Kapela i Sv Rok bez problemów, ale już pod Zagrzebiem, przy wyjeździe z autostrady do bramek ok 2 km korek i tak juc do granicy ze Słowenią. Słowenia bez korków,ale jednak ciasnawo, Autria remonty autostrad. Generalnie długo i męcząco. Znajomi wyjechali za nami, kilka godzin późnie (nie chcieli wstawać) i spędzili kilka godzin w korkach w tunalach a potem odcinek od około 12 km przed wyjazdem z autostrady w Zagrzebiu do granicy z Austrią jakieś 7 godzin... :?

Do Chorwacji jechaliśmy 18 sierpnia. Nocleg na wysokości Karlovaca i przez Chorwację 19 sierpnia od rana. To, co widzieliśmy, te kilkunastokilometrowe korki nas przeraziły...w drodze powrotnej mieliśmy tylko namiastkę ich, ale tylko dlatego, że wcześnie wyjechaliśmy.
Ale nie jest ciekawie....
amrys
Globtroter
do "przybyla"!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) amrys » 01.09.2007 12:18

Hejka jakie wrazenia :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.09.2007 16:29

Hmmm,chyba koniec wakacji :!: :!: wszyscy wracają :?: :!:
jpawl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jpawl » 01.09.2007 16:30

mogę jedynie potwierdzić to co napisała Przybyla - korki i jeszcze raz korki - też wczoraj wracałem (z Zivogosce do Gliwic - 21 h...)
Jadąc w CR dobrze posłuchać tamtejszego radia HR2 - o każdej połowie godziny jest nadawany raport drogowy w językach: chorwackim, angielskim, niemieckim i włoskim - można się przygotować na to co nas czeka dalej - w moim przypadku były to niestety wszystkie możliwe kataklizmy - Sv Rok, Mala Kapela, wyjazd z autostrady w Zagrzebiu, przejście CRO-SLO (to jest totalne nieporozumienie w obie strony), przejście SLO-AUS - razem jakieś 6 h w korkach. Dało mi to tak w kość, że musiałem 1,5h przekimać na jakieś stacji benzynowej pod Frydkiem-Mistkiem, bo już nie widziałem gdzie jadę...

Swoją drogą przez cały czas jak słuchaliśmy raportów z HR2 (czyli gdzieś od 13:30) było niezmiennie - "wyjazd z A1 - korek 6 km". Jak przyjechaliśmy na miejsce - widok był taki - 10 bramek non-stop kasujących podróżnych, średni 'czas odprawy' - skasowania pieniędzy to ok 6 sekund, podejrzewam, że średnio klienci zostawiają tam ok 100 kun - szybko się im ta autostrada zwróci...
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 01.09.2007 16:40

szaki17 napisał(a):Hmmm,chyba koniec wakacji :!: :!: wszyscy wracają :?: :!:

nie wszyscy, nie wszyscy :D

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 01.09.2007 16:48

Potwierdzam - nie wszyscy wracają - ja za godzinkę wyruszam! ;) :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.09.2007 21:57

Popartrzyłem przed chwilą na kamerki,korki tylko w jedną stronę,do domu, a w Lucko to masakra :!:
przybyla
Odkrywca
Re: do "przybyla"!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) przybyla » 01.09.2007 22:28

amrys napisał(a):Hejka jakie wrazenia :D

no cudnie :D widoki i miejsce bajeczne jak dla mnie, bo spokój, natura i w ogóle :D
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 02.09.2007 08:25

Wróciłem wczoraj - 01.09 i nie było tak źle, korki przy dwóch tunelach (Sv Rok i Mala Kapela) - tak na 30 minut stania oraz przy bramkach i na granicy HR/SLO (tu już większy ponad godzinę). Niemniej nie jechało się źle. Pomijając wielkie gradobicie ktore złapało nas przed tunelem Sv Rok.
zielas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielas » 02.09.2007 09:57

Witajcie!
Przeczytałem wcześniejsze posty i widzę, że fala powrotów turystów z Cro rozpoczęła się już w środę...
Zakładałem, że mnóstwo ludzi będzie wracało na sam koniec i się przeliczyłem:
Z Zivogosce wyjeżdżaliśmy 31-08-2007 ok. godz. 16:30. Najdłuższy postój miałem w Makarskiej na stacji benzynowej... ;)
Tunel Sv. Rok przejechałem nie wiem kiedy, przed Mala Kapela był korek, ale szło płynnie (ok. 15 minut jazdy na pierwszym biegu i było po wszystkim). Potem trochę stania na bramkach przed Zagrzebiem i na końcu autostrady. Do przejścia ze Słowenią też mały korek (ok. 1:00 w nocy 30 minut powolnej jazdy). Przez Słowenię cały czas ok. 60 km/h - bez posotojów. Od Austrii lekko, łatwo i przyjemnie...
W Czechach wybrałem opcję "jak najwięcej po dwóch pasach" i jechałem trochę na około przez Olomouc, ale nie narzekam, bo szło gładko.
Co do stylu jazdy Czachów i wypadków u nich - jeżdżę po Polsce dużo zawodowo i wiem, że Czesi nie jeżdżą gorzej niż Polacy - po prostu szaleją tak samo jak my. Kto teraz puka się w czoło niech wsiądzie w samochód i pojedzie na przejażdżkę naszą pseudoautostradą ze Śląska do Wawy...
Narzekają Ci, którzy nie jeżdżą ani po Polsce, ani po Czechach...
Pozdrawiam!
M.
RicardoS
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RicardoS » 02.09.2007 11:55

Witam wszystkich!!
Wczoraj wrócilismy z Promajny(6 km od Makarskiej).Bylismy tam tylko 7 dni.Jesli ktos chce odpocząc to bardzo polecamcicho i kameralnie.Wyjechalismy w droge powrotną 31.08. o godz 16.00.Jeśli chodzi o stanie w korkach to przed tunelem Sw.Rok stalismy jakies 5 min(korek mial 1 km długosci),gorzej przedstawiała się sprawa przed tunelem Mala Kapela.Tu poswiecilismy na stanie w korku jakies 30-35 minut.około godz 22.00 dotarlismy do bramek na autostardzie w Zagrzebiu-Lacko(około 30 minut stania w korku.jazda do zjazd na Cakovec i około polnocy przekraczamy granice Cro/Slowenską w Lendawie. Szybciutki przejazd przez Słowenię (uwaga na roboty drogowe) i przekroczylismy granice Węgierską i drogą nr 86(uwaga!!w nocy zwrócić uwage na pędzące z kolosalną prędkoscią i wyprzedzające w kazdym mozliwym miejscu Tiry) przejazd w kierunku Bratysławy.Przed szombathely zjazd na parking i dwugodzinne spanko.Około 5.00 przekroczylismy granice w Rajce dojazd do Bratysławy i Tankowanie LPG na stacji OMV i kolejna godzina spania w samochodzie.około godz 7 start w koncowy etap podrózy.Kilkuminutowe stanie w korku w zilinie przy budowie autostardy. W katowicach bylismy o 10.30.
Podsumowanie.
Łączny czas podrózy bez przystanków niecałe 16 godzin(1142 km).Trasa przez zachodnie Węgry godna polecenia.Do Chorwacji jechalismy przez Budapeszt 18 godzin (1350 km).
Jeśli byłyby jakieś zapytania chętnie odpowiem.Pozdrawiam
RicardoS
Bienio78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bienio78 » 03.09.2007 07:53

szaki17 napisał(a):Popartrzyłem przed chwilą na kamerki,korki tylko w jedną stronę,do domu, a w Lucko to masakra :!:

witam serdecznie, czy byłby Pan tak uprzejmy i dał mi namiary na te kamerki na drogi chorwackie? pozdrawiam
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 03.09.2007 08:48

Bienio78 napisał(a):
szaki17 napisał(a):Popartrzyłem przed chwilą na kamerki,korki tylko w jedną stronę,do domu, a w Lucko to masakra :!:

witam serdecznie, czy byłby Pan tak uprzejmy i dał mi namiary na te kamerki na drogi chorwackie? pozdrawiam

Prosze bardzo ;). www.hak.hr
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 03.09.2007 10:59

Ja wracałem z Breli 01.09.
Wyjeżdżałem ok. 06:30. Bez problemów do Sestanovaca, z marszu Sv. Rok, z marszu Mala Kapela, ruch na autostradzie umiarkowany, niewielki korek (raczej kolejka) na bramkach autostrady w Zagrzebiu-Lucko i jakiaś godzinka w korku przed bramkami w Macelj na granicy HR-SLO.

Za to w odwrotną stronę wg. HR 2 korki przed Sv. Rok i Mala Kapela w kierunku morza (któryś korek nawet na 7,5h).

Tak więc mogę się chyba uważać za szczęściarza :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki, korki, niesamowite!!! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone