.png)
.png)
maciek1956 napisał(a):W normalnych krajach to OK, ale bywa różnie. Byłem 5 razy Vito, poniżej 3.5 tony. Co bramka to inna kasa, raz kamper, raz osobowy. Nie wiedziałem dlaczego, pokazywanie kwitu z wcześniejszej bramki nie załatwiało sprawy, wprost przeciwnie, chcieli dopłatę. Na następnej zapłaciłem jak za osobowy. Kto mi to wytlumaczy ? Pozdrowienia
.png)
.png)
M.Smith napisał(a):jesli nie zjedziesz z autostrady to (chyba) pierwsza kilka km od granicy (automat wydaje kwit z informacją gdzie wjechałeś na autostradę, uwaga, nie zniszczyć go!!), potem przed Zagrzebiem jest bramak gdzie płacisz (pokazujesz wcześniej pobrany kwit), obwodnica Zagrzebia jest bezpłatna, gdy się ona kończy, znowu pobierasz kwit i potem to chyba dopiero płacisz gdy zjeżdzasz z autostrady.
.png)
M.Smith napisał(a):jesli nie zjedziesz z autostrady to (chyba) pierwsza kilka km od granicy (automat wydaje kwit z informacją gdzie wjechałeś na autostradę, uwaga, nie zniszczyć go!!), potem przed Zagrzebiem jest bramak gdzie płacisz (pokazujesz wcześniej pobrany kwit), obwodnica Zagrzebia jest bezpłatna, gdy się ona kończy, znowu pobierasz kwit i potem to chyba dopiero płacisz gdy zjeżdzasz z autostrady.
.png)
Tomek napisał(a):M.Smith napisał(a):jesli nie zjedziesz z autostrady to (chyba) pierwsza kilka km od granicy (automat wydaje kwit z informacją gdzie wjechałeś na autostradę, uwaga, nie zniszczyć go!!), potem przed Zagrzebiem jest bramak gdzie płacisz (pokazujesz wcześniej pobrany kwit), obwodnica Zagrzebia jest bezpłatna, gdy się ona kończy, znowu pobierasz kwit i potem to chyba dopiero płacisz gdy zjeżdzasz z autostrady.
Bardzo słuszna uwaga z pierwszym kwitem.
Jeśli chodzi o liczbę bramek to jest jeszcze jeden punkt opłat -> kiedy za Karlovcem odbijasz już w dół i do autostrady z Zagrzebia dobijają kierowcy z kierunku Rijeki. Potem rzeczywiście już zjazd do Sibenika.
Co do opłat to na pewno 1 grupa -> ostatnie 2 przejazdy to Citroen Berlingo
Pzdr
Tomek
.png)
wojtek.23 napisał(a):Dzięki Tomek za 1 grupe, a jeszcze podpowiedz mi czym najkorzystniej jest płacić
wojtek.23 napisał(a): i czy opłatę pobiera człowiek, czy opłaca się w automacie.
.png)
wojtek.23 napisał(a):Dzięki Tomek. Brakuje mi jeszcze informacji na temat węgierskich autostrad. Co płacę (jadąc z Radomia przez Kraków, Chyżne, Banska Bystrzyca, Sahy, Budapest, Balaton, Letynye ) na Węgrzech i czy wzdłuż Balatonu jest już autostrada? Pozdrawiam!
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi