Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kategorie pojazdów na autostradach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 04.06.2006 21:37

Witam. Proszę o wyjaśnienie w której kategorii pojazdu będzie się znajdował Peugeot Partner ( z wyglądu osobowy, ale w dowodzie mam ciężarowy) :?:
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 05.06.2006 07:12

Osobowy, w normalnych krajach nikt nie robi z osobówki cięzarowego, cięzarówka jest (zdaje się) powyżej 3,5 tony (cmasa całkowita) ale nie pytaj jak zakfalifikują HUMMERA :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.06.2006 10:18

W normalnych krajach to OK, ale bywa różnie. Byłem 5 razy Vito, poniżej 3.5 tony. Co bramka to inna kasa, raz kamper, raz osobowy. Nie wiedziałem dlaczego, pokazywanie kwitu z wcześniejszej bramki nie załatwiało sprawy, wprost przeciwnie, chcieli dopłatę. Na następnej zapłaciłem jak za osobowy. Kto mi to wytlumaczy ? Pozdrowienia
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 05.06.2006 10:26

może HRVATSKE AUTOCESTEd.o.o. Ci wytłumaczą, ale według kategorii to faktycznie powinieneś za Vito płacić więcej niż za osobowy, wszystko jest "obrazkowo" wyjaśnione tutaj
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 05.06.2006 10:37

maciek1956 napisał(a):W normalnych krajach to OK, ale bywa różnie. Byłem 5 razy Vito, poniżej 3.5 tony. Co bramka to inna kasa, raz kamper, raz osobowy. Nie wiedziałem dlaczego, pokazywanie kwitu z wcześniejszej bramki nie załatwiało sprawy, wprost przeciwnie, chcieli dopłatę. Na następnej zapłaciłem jak za osobowy. Kto mi to wytlumaczy ? Pozdrowienia

Dzięki za podpowiedż. Ja jadę pierwszy raz. Gdybyś mógł to powiedz mi ile jest bramek na trasie Gorican(granica węgiersko-chorwacka) - Szibenik
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 05.06.2006 10:42

jesli nie zjedziesz z autostrady to (chyba) pierwsza kilka km od granicy (automat wydaje kwit z informacją gdzie wjechałeś na autostradę, uwaga, nie zniszczyć go!!), potem przed Zagrzebiem jest bramak gdzie płacisz (pokazujesz wcześniej pobrany kwit), obwodnica Zagrzebia jest bezpłatna, gdy się ona kończy, znowu pobierasz kwit i potem to chyba dopiero płacisz gdy zjeżdzasz z autostrady.
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 05.06.2006 10:47

M.Smith napisał(a):jesli nie zjedziesz z autostrady to (chyba) pierwsza kilka km od granicy (automat wydaje kwit z informacją gdzie wjechałeś na autostradę, uwaga, nie zniszczyć go!!), potem przed Zagrzebiem jest bramak gdzie płacisz (pokazujesz wcześniej pobrany kwit), obwodnica Zagrzebia jest bezpłatna, gdy się ona kończy, znowu pobierasz kwit i potem to chyba dopiero płacisz gdy zjeżdzasz z autostrady.

Dzęki 8)
Tomek
Cromaniak
Bramki - autostrada / Typ opłat

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 05.06.2006 12:23

M.Smith napisał(a):jesli nie zjedziesz z autostrady to (chyba) pierwsza kilka km od granicy (automat wydaje kwit z informacją gdzie wjechałeś na autostradę, uwaga, nie zniszczyć go!!), potem przed Zagrzebiem jest bramak gdzie płacisz (pokazujesz wcześniej pobrany kwit), obwodnica Zagrzebia jest bezpłatna, gdy się ona kończy, znowu pobierasz kwit i potem to chyba dopiero płacisz gdy zjeżdzasz z autostrady.

Bardzo słuszna uwaga z pierwszym kwitem.

Jeśli chodzi o liczbę bramek to jest jeszcze jeden punkt opłat -> kiedy za Karlovcem odbijasz już w dół i do autostrady z Zagrzebia dobijają kierowcy z kierunku Rijeki. Potem rzeczywiście już zjazd do Sibenika.

Co do opłat to na pewno 1 grupa -> ostatnie 2 przejazdy to Citroen Berlingo :)

Pzdr
Tomek
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 05.06.2006 12:26

właśnie nie miałem pewności co do punktu za Karlovacem, dzieki za sprostowanie.
wojtek.23
Odkrywca
Re: Bramki - autostrada / Typ opłat

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 05.06.2006 18:48

Tomek napisał(a):

Bardzo słuszna uwaga z pierwszym kwitem.

Jeśli chodzi o liczbę bramek to jest jeszcze jeden punkt opłat -> kiedy za Karlovcem odbijasz już w dół i do autostrady z Zagrzebia dobijają kierowcy z kierunku Rijeki. Potem rzeczywiście już zjazd do Sibenika.

Co do opłat to na pewno 1 grupa -> ostatnie 2 przejazdy to Citroen Berlingo :)

Pzdr
Tomek

Dzięki Tomek za 1 grupe, a jeszcze podpowiedz mi czym najkorzystniej jest płacić i czy opłatę pobiera człowiek, czy opłaca się w automacie.

Pozdro
Wojtek
Tomek
Cromaniak
Re: Bramki - autostrada / Typ opłat

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 05.06.2006 19:12

wojtek.23 napisał(a):Dzięki Tomek za 1 grupe, a jeszcze podpowiedz mi czym najkorzystniej jest płacić

To czy płacisz w Euro, Kunach czy kartą nie ma specjalnego znaczenia. Są wprawdzie pewne różnice wynikające z przeliczników kursu ale w ostatecznym rozrachunku nie ma to znaczenia.
Ja osobiście na przejściu granicznym wymieniam kwotę rzędu 50-100 Euro na Kuny. W ten sposób od razu mam pieniądze na bramki i na ewentualne nietypowe wydatki (np. spotkanie z policją :))) )

wojtek.23 napisał(a): i czy opłatę pobiera człowiek, czy opłaca się w automacie.

Opłatę pobiera człowiek, na bramkach masz ceny za odcinki podane w KN. Wariant płacenia w Kn przyśpiesza rozliczenia i eliminuje ewentualne pomyłki...

Pzdr
Tomek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2006 19:27

Załóżcie, że jedziecie LKW lub autobusem. To, co zostanie, zostawcie w knajpkach. Wszyscy będą zadowoleni :lol: :lol: :lol: :lol:

FUX
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 05.06.2006 19:43

Dzięki Tomek. Brakuje mi jeszcze informacji na temat węgierskich autostrad. Co płacę (jadąc z Radomia przez Kraków, Chyżne, Banska Bystrzyca, Sahy, Budapest, Balaton, Letynye ) na Węgrzech i czy wzdłuż Balatonu jest już autostrada? Pozdrawiam!
Tomek
Cromaniak
Węgierskie autostrady

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 05.06.2006 20:16

wojtek.23 napisał(a):Dzięki Tomek. Brakuje mi jeszcze informacji na temat węgierskich autostrad. Co płacę (jadąc z Radomia przez Kraków, Chyżne, Banska Bystrzyca, Sahy, Budapest, Balaton, Letynye ) na Węgrzech i czy wzdłuż Balatonu jest już autostrada? Pozdrawiam!

Szczegóły co do aktualnego stanu autostrad na Węgrzech znajdziesz tu.

Co ciekawe możliwa jest opłata za autostradę poprzez SMS.

Osobiście nie jeżdzę przez Węgry - nie po drodze...

Gdybyś potrzebował więcej info, to ten wątek jest co roku dobrze opisywany - poszperaj w archiwum

Pzdr
Tomek
Tomek
Cromaniak
Autostrada wzdłuż Balatonu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 05.06.2006 20:29

wojtek.23 napisał(a):... i czy wzdłuż Balatonu jest już autostrada?

Nie ma - będzie w tym roku ale... w grudniu

Pzdr
Tomek
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone