Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamera Samochodowa - Rejestrator Trasy

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 11.11.2014 09:13

nie wiem czy było ale:

Schowaj kamerę

"W Niemczech sąd orzekł, że kierowcy, którzy nagrywają filmy wideo w celu ich późniejszego publikowania w internecie lub udostępniania ich policji, łamią prawo. Zdaniem sądu, interes ochrony danych nagrywanych osób należy ocenić jako ważniejszy niż interes kierowcy chcącego gromadzić materiał wideo, aby skorzystać z niego w przypadku kolizji.

Z kolei w Austrii kamera w samochodzie jest traktowana jako monitoring, na który trzeba mieć zgodę. Jeśli kierowca zostanie przyłapany na korzystaniu z kamery na drodze publicznej, grozi mu do 10 000 euro mandatu (41 500 zł). To jednak nie koniec kłopotów, osoba, której samochód został uwieczniony ma prawo domagać się odszkodowania - do 90 000 zł.

Kamera w aucie jest także nielegalna w Szwajcarii."

Czytaj więcej na http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... gn=firefox
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 11.11.2014 10:29

Dżejan napisał(a):Zdaniem sądu, interes ochrony danych nagrywanych osób należy ocenić jako ważniejszy niż interes kierowcy chcącego gromadzić materiał wideo, aby skorzystać z niego w przypadku kolizji.

Niestety świat (a Europa w szczególności) coraz bardziej pogrąża się w oparach absurdu :evil:

Coraz częściej spotykamy się z sytuacjami, gdy interes przestępcy jest ważniejszy od interesu ofiary. Jestem ciekaw, kiedy dojdziemy do punktu, że będziemy się bać zgłosić poważne przestępstwo będąc jego świadkiem? Przecież złodziej czy morderca może nas oskarżyć o naruszenie jego dóbr osobistych, jeśli zgłosimy go na policję lub będziemy w sądzie świadczyć przeciwko niemu. Może należałoby przeanalizować czy np. policyjne kontrole trzeźwości są legalne? Przecież policja również może naruszyć dobro osobiste pijanego debila i ograniczyć jego obywatelską swobodę nie pozwalając mu dalej prowadzić samochodu :evil:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 11.11.2014 11:13

Dżejan napisał(a):nie wiem czy było ale:

Schowaj kamerę

"W Niemczech sąd orzekł, że kierowcy, którzy nagrywają filmy wideo w celu ich późniejszego publikowania w internecie lub udostępniania ich policji, łamią prawo. Zdaniem sądu, interes ochrony danych nagrywanych osób należy ocenić jako ważniejszy niż interes kierowcy chcącego gromadzić materiał wideo, aby skorzystać z niego w przypadku kolizji.

Z kolei w Austrii kamera w samochodzie jest traktowana jako monitoring, na który trzeba mieć zgodę. Jeśli kierowca zostanie przyłapany na korzystaniu z kamery na drodze publicznej, grozi mu do 10 000 euro mandatu (41 500 zł). To jednak nie koniec kłopotów, osoba, której samochód został uwieczniony ma prawo domagać się odszkodowania - do 90 000 zł.

Kamera w aucie jest także nielegalna w Szwajcarii."

Czytaj więcej na http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... gn=firefox

Przeczytałem ten artykuł.
Nie znajduję cenzuralnych słów, aby to skomentować.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.11.2014 11:27

A u nas policja wręcz namawia w mediach do zakupu i korzystania z takich urządzeń. Tak jak ktośwcześniej pisał - chętnie korzystają z tego przy różnego rodzaju stłuczkach itp.

Przyznaję, że do pewnego czasu sam sceptycznie do tego podchodziłem, ale kiedy zobaczyłem gdzieś reklamę z taką kamerką za niecałe 90zł, od razu zakupiłem. Szału nie ma, ale jakość niezła, sporo funkcji (automatyczne włączanie i wyłączanie przy przekręceniu kluczykiem, aktywowanie na ruch, filmowanie w nocy, pętla na karcie). Latem przejechałem tym do Chorwacji i z powrotem. Dobrze, że nie przez Austrię :D :D
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 03.04.2015 13:20

Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Kamera Samochodowa - Rejestrator Trasy - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone