.png)
ruwado napisał(a):Piekielnie jestem ciekaw jak to było na piekielnychPatrze na fotki i widzę jak miesiąc temu jechałem tym,i samymi drogami
.png)
.png)
Fatamorgana napisał(a):Diabelniem ciekaw jak było na tych Wyspach Piekielnych do czorta!
bluesman napisał(a):nie wiem dlaczego nie pokazują mi się zdjęcia Maslinki
ruwado napisał(a):Piekielnie jestem ciekaw jak to było na piekielnychPatrze na fotki i widzę jak miesiąc temu jechałem tym,i samymi drogami
Bocian napisał(a):Ciekawe jest to, że nazwa tych wysp nie ma nic wspólnego z piekłem i wg mnie powinno się używać nazwy Wyspy Paklińskie...
DarCro napisał(a):Zastanawiałem się czy nazwa wysp w okolicy miasta Hvar to Pakleni otoci (Wyspy Piekielne), czy też Paklinski otoci (Wyspy Żywiczne). Według Grubisica obecna nazwa wysp, czyli Wyspy Piekielne powstała z błędnej odmiany pierwotnej nazwy, Wyspy Żywiczne. I dodaje: "Paklina jest żywicą z pinii, która zbierano na najwiekszej z wysp - św. Klemensa, a służyła do uszczelniania statków". Można więc powiedzieć, że obecna nazwa wyspy to coś w stylu Piekielnie Żywiczne Wyspy.
ruwado napisał(a):dokładnie tak - masz rację, ale co się nie robi dla uatrakcyjnienia miejsca
"Wyspy Paklińskie (chorw. Paklinski otoci, Pakleni otoci) – grupa 16 chorwackich wysepek na Adriatyku, na południe od miasta i wyspy Hvar o łącznej powierzchni prawie 7,2 km².
Wyspy są oddzielone od Hvaru kanałem Paklinskim i stanowią naturalną osłonę dla portu Hvar. Nazwa wysp pochodzi od słowa paklina, oznaczającego żywicę sosny w lokalnym dialekcie języka chorwackiego, używaną tutaj do uszczelniania kadłubów statków i łodzi."
.png)
longtom napisał(a):maslinka napisał(a):...Możemy ruszać na spotkanie Przygody!
No to płyńmy![]()
Nikt nie woła.![]()
Roxi napisał(a):Ciekawe jak Wyspy wyglądają z bliska
ArliJ napisał(a):z miłą chęcią zobaczę wysepki Twoim okiem, byliśmy na Jerolimie 2 razy ale tradycyjną drogą czyli taxi boat, ciekawe jakie miejsca Wy odkryliście;)
.png)
longtom napisał(a):maslinka napisał(a):...Możemy ruszać na spotkanie Przygody!
No to płyńmy![]()
Nikt nie woła.![]()
.png)
TomKinS napisał(a):maslinka napisał(a):longtom napisał(a):maslinka napisał(a):...Możemy ruszać na spotkanie Przygody!
No to płyńmy![]()
Nikt nie woła.![]()
... słyszę głos z Wielkopolski
Płyń, Maslinko płyń, wspominaj i wklejaj kolejne zdjęcia. Są balsamem na moją tęsknotę za Chorwacją. Płyń i usłysz drugi głos z Wielkopolski
.png)
Powrót do Nasze relacje z podróży