Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Janowicz. Żorż ... ;)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arkona
Cromaniak
Re: Janowicz. Jerzyk ... ;)

Postnapisał(a) arkona » 07.04.2014 09:41

Tomasz W napisał(a):Jerzyk ma niesamowity potencjał. Ale jeszcze wiele nauki przed sobą. Nie bronię go, bo rzeczywiście pojechał po żurnalistach czołgiem. Wiele z tego co powiedział to niestety prawda. Myślę, że górę wzięły emocje a nie rozwaga. Ja bym go jednak nie obsobaczał za gwiazdorzenie. On po prostu wyładował emocje po przegranym meczu na pierwszym napotkanym obiekcie. A byli nim dziennikarze. Tak czy inaczej parę słów gorzkiej prawdy poszło w eter i może trafi do świadomości kogoś, kto ma wpływ na to w jaki sposób wspierani są sportowcy.
Ja będę nadal trzymał kciuki za Jerzyka. :wink:

Tomaszu "parę słów gorzkiej prawdy" o czym? Czy sportowcy jako grupa są dyskryminowani na tle innych osób? Czy porównywanie się do Bródki przez Janowicza to jednak jest gruba przesada? Niestety jak na razie Janowicz to nie ten sam rozmiar butów. Jeśli zgadzasz się z tym co mówi Janowicz to czy czujesz się winny tej porażki?
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 07.04.2014 10:23

arkona napisał(a):
Tomasz W napisał(a):Jerzyk ma niesamowity potencjał. Ale jeszcze wiele nauki przed sobą. Nie bronię go, bo rzeczywiście pojechał po żurnalistach czołgiem. Wiele z tego co powiedział to niestety prawda. Myślę, że górę wzięły emocje a nie rozwaga. Ja bym go jednak nie obsobaczał za gwiazdorzenie. On po prostu wyładował emocje po przegranym meczu na pierwszym napotkanym obiekcie. A byli nim dziennikarze. Tak czy inaczej parę słów gorzkiej prawdy poszło w eter i może trafi do świadomości kogoś, kto ma wpływ na to w jaki sposób wspierani są sportowcy.

Tomaszu "parę słów gorzkiej prawdy" o czym? Czy sportowcy jako grupa są dyskryminowani na tle innych osób? Czy porównywanie się do Bródki przez Janowicza to jednak jest gruba przesada? Niestety jak na razie Janowicz to nie ten sam rozmiar butów. Jeśli zgadzasz się z tym co mówi Janowicz to czy czujesz się winny tej porażki?

Sportowcy nie są dyskryminowani. I Janowicz raczej nie ma gorzej od innych tenisistów z Europy wschodniej. Facet był rozgoryczony i lunął żółcią. Ale to co powiedział, że Polska to kraj w którym ludzie nie czują, że Państwo się nimi opiekuje to prawda. Ludzie czują się olani. Zbyt wielu tak się czuje.
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 07.04.2014 10:32

Tomasz W napisał(a):
arkona napisał(a):

Sportowcy nie są dyskryminowani. I Janowicz raczej nie ma gorzej od innych tenisistów z Europy wschodniej. Facet był rozgoryczony i lunął żółcią. Ale to co powiedział, że Polska to kraj w którym ludzie nie czują, że Państwo się nimi opiekuje to prawda. Ludzie czują się olani. Zbyt wielu tak się czuje.

Wow to teraz mnie zaskoczyłeś naprawdę sądzisz, że państwo ma się swoimi obywatelami opiekować? To może trzeba wszystkich ubezwłasnowolnić? Dziwne myślenie traktować ludzi jak dzieci.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 07.04.2014 10:46

Trzeba zlikwidować darmowe studia i sponsorować sportowców.

Jednym ruchem rozwiążemy problem wyjeżdżających z kraju magistrów i niedofinansowanych kadrowiczów :D

Stadiony przerobić na korty ;)

Tomasz W napisał(a): Ludzie czują się olani. Zbyt wielu tak się czuje.

Bo to właśnie w tym problem, że zbyt wielu oczekuje od tego państwa opieki, zamiast próbować te proporcje zmienić.
Gdyby ludzie mniej oczekiwali, a więcej dawali, to pewnie łatwiej by było budować hale sportowe i korty, a tak, sorry Winnetou - dostają ci, co palą opony, a na tenis nie starcza :)

Swoją drogą ciekawe co to jest dla chłopaka to "nic od Państwa"?
Pudzian nosił gnój u ojca na gospodarstwie na przykład, co mu nie przeszkodziło zostać wielokrotnym Mistrzem - również Świata.

A co, jeżeli państwo nie trafi z inwestycją w sportowca albo w dyscyplinę?
Która dyscyplina powinna być szczególnie objęta opieką państwa? Wszystkie?

Toru F1 też nie mamy, a co by było, gdybyśmy zbudowali taki tor Kubicy, a ten by się przejechał na barierce i cała inwestycja posząła by w ... ? ;)
stary admin
Administrator

Postnapisał(a) stary admin » 07.04.2014 11:22

Tylko bardzo proszę nie przechodzić od sportu do polityki :) .
evolution
Turysta

Postnapisał(a) evolution » 07.04.2014 12:08

Brawo Jerzyk, facet z jajami!
Jerzyk, siostry Radwańskie zawdzięczają swoje sukcesy własnej, ciężkiej pracy, poświęceniu każdej chwili na treningi i występy. Ich karierę finansowo budowali rodzice, dziadkowie.
Dlatego nie potrzebują się tłumaczyć żadnym pismakom.
I w każdej sekundzie mają prawo mówić jak jest.
Bez owijania w bawełnę ze strachu przed wstrzymaniem stypendium czy innymi "środkami dyscyplinującymi".
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 07.04.2014 12:29

No, nie tak do końca.
Słyszałem wypowiedź Janowicza i nawet się z nią zgadzam.

Tyle, że Pan Sportowiec w tym przypadku reprezentował swój kraj a nie siebie indywidualnie, więc jego zas...obowiązkiem jest wytłumaczyć przyczynę porażki drużyny (do czego się osobiście walnie przyczynił), a nie politykować.
wojan
Koneser

Postnapisał(a) wojan » 07.04.2014 13:07

evolution napisał(a):Brawo Jerzyk, facet z jajami!
Jerzyk, siostry Radwańskie zawdzięczają swoje sukcesy własnej, ciężkiej pracy, poświęceniu każdej chwili na treningi i występy. Ich karierę finansowo budowali rodzice, dziadkowie.
Dlatego nie potrzebują się tłumaczyć żadnym pismakom.
I w każdej sekundzie mają prawo mówić jak jest.
Bez owijania w bawełnę ze strachu przed wstrzymaniem stypendium czy innymi "środkami dyscyplinującymi".

Wszystko to prawda i pewnie dlatego widać różnice w stylu i zaangażowaniu w grę na dobrze płatnych turniejach a w reprezentacji ... vide np. Radwańska na olimpiadzie w Londynie :evil:
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 07.04.2014 14:12

Zaraz, zaraz. Ja nigdzie nie napisałem, że Janowicza ma wspierać polskie państwo (podatnik). Tak nie było nawet za komuny gdy grał Fibak. Ja tylko odniosłem się do drugiej, bardziej emocjonalnej części wypowiedzi Janowicza, w której pojechał ogólnie po całości. Dla mnie sensem jego wypowiedzi było to, że facet reprezentuje nasz kraj w Pucharze Davisa i przegrywa. I jest pod presją dziennikarzy. Normalne, chcą, żeby wygrał. Wszyscy chcemy. I on tej presji nie wytrzymuje. I zauważa, że on od tego Państwa właściwie nic nie ma. Ma tylko przywilej reprezentowania go. I facet się czuje w tym momencie wydymany. Czuje się, co nie znaczy, że tak jest w istocie. Nie da się porównać wprost różnych dyscyplin sportowych. Stoch ma skocznie, które wybudowali jemu i innym z pieniędzy publicznych. Piłkarze grają na stadionach wybudowanych za ciężkie setki publicznych milionów. Samorządy ścigają się aby wspierać kopaczy, siatkarzy, koszykarzy, żużlowców. Z drugiej strony oprócz tenisistów nie ma wsparcia dla wielu innych dyscyplin. Stąd jestem w stanie zrozumieć chwilową frustrację Janowicza. Co nie znaczy, że chcę go wspierać z publicznych pieniędzy. Wiedział jak jest i się zdecydował grać w tenisa. Teraz ponosi tego konsekwencje.

Druga kwestia, to wywód ogólny, że jego zdaniem ogólnie tak jest, że ludzie czują się przez nasze Państwo oszukani i rozszerza swoją wypowiedź na biznes, studentów i na życie w ogóle. Ja wiem, że wśród ludzi jest zbyt dużo postaw roszczeniowych, że oczekiwania są nieadekwatne do możliwości Państwa i samorządów, że z pustego to i Salomon... Ale ludzie podróżują, emigrują do pracy w innych krajach i sobie porównują. Opiekę zdrowotną, wysokość zasiłków, minimalną płacę, średnią płacę, dostępność pracy. I stąd frustracja u wielu. I żal, który w tym wypadku poczuł także Janowicz. Ja wiem, że poziom naszego PKB, lata stagnacji w komunie, że wojny i inne historyczne zaszłości. Ale większość ludzi ocenia nasz kraj z perspektywy swoich subiektywnych potrzeb a nie obiektywnych możliwości. I tak też lokuje swoje preferencje wyborcze wspierając najczęściej nie realistyczne programy tylko populistyczne.
Dalej nie będę brnął w ten wątek, bo mnie admin potraktuje czerwoną kartką. :wink:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 07.04.2014 17:12

Tomku, żeby mieć rację, trzeba mieć argumenty (mam na myśli Janowicza :)).
Gdyby Janowicz wygrywał i korzystając z tego faktu oceniał i krytykował, to pewnie został by wysłuchany i potraktowany w inny sposób.

Natomiast on przegrał ostatnie dwa mecze - z tego zdaje się, że jeden w reprezentacji, a drugi z gatunku płatnych - i swoją frustrację wylał na dziennikarzy, jak również na wszystko co mogłoby usprawiedliwić jego porażkę.

W ten sposób do przegranych meczy dołożył jeszcze przegraną konferencję prasową.

Sport, również ten w reprezentacji kraju, nie polega na tym, że się potrafi wygrywać, ale również na tym, ze się potrafi przegrywać. Mam nadzieję, że chociaż w tym wyciągnie wnioski na przyszłość, bo raczej z kariery nie zrezygnuje tylko dlatego, "bo trenuje w szopie" i raczej nie widzę żeby to się zmieniło, jeżeli sobie nie znajdzie odpowiedniego menedżera.

W sumie w jednym się zgadzam - to, że za granice wyjeżdżają ludzie, na których studia łoży się również z mojej kieszeni, jest całkowitym nieporozumieniem i należałoby to zmienić. Na przykład na system sponsoringu, który się w wielu miejscach sprawdza.

W każdym razie warto by było, żeby Jerzyk skończył mutację i stał się Jerzym, jak chce coś jeszcze osiągnąć ;)
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 07.04.2014 18:01

Tomaszu jedna uwaga. Z czego biorą się pieniądze w sporcie? Zdeterminowane to jest zainteresowaniem ludzi nazywanych kibicami. Jeżeli jest zainteresowanie to również są oczekiwania to chyba logiczne. Ergo bez zainteresowania (co jest powiązane z oczekiwaniami) Janowicz może być co najwyżej amatorem.
Natomiast poziom naszego PKB determinuje wydajność, która niestety jest niska. Dla przykładu Holender w ciągu godziny wytwarza trzy razy więcej niż Polak. Efekt jest taki, że pomimo tego, że Polak pracuje najdłużej w Europie, wytwarza o wiele mniej. Stąd się bierze frustracja, gdy się porówna poziom życia plus zapóźnienia o których piszesz. Wniosek jest jeden trzeba robić to co państwa bogate robiły gdy były na naszym poziomie.
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 07.04.2014 18:11

weldon napisał(a):Tomku, żeby mieć rację, trzeba mieć argumenty (mam na myśli Janowicza :)).
Gdyby Janowicz wygrywał i korzystając z tego faktu oceniał i krytykował, to pewnie został by wysłuchany i potraktowany w inny sposób.

Natomiast on przegrał ostatnie dwa mecze - z tego zdaje się, że jeden w reprezentacji, a drugi z gatunku płatnych - i swoją frustrację wylał na dziennikarzy, jak również na wszystko co mogłoby usprawiedliwić jego porażkę.

W ten sposób do przegranych meczy dołożył jeszcze przegraną konferencję prasową.

Sport, również ten w reprezentacji kraju, nie polega na tym, że się potrafi wygrywać, ale również na tym, ze się potrafi przegrywać. Mam nadzieję, że chociaż w tym wyciągnie wnioski na przyszłość, bo raczej z kariery nie zrezygnuje tylko dlatego, "bo trenuje w szopie" i raczej nie widzę żeby to się zmieniło, jeżeli sobie nie znajdzie odpowiedniego menedżera.

W sumie w jednym się zgadzam - to, że za granice wyjeżdżają ludzie, na których studia łoży się również z mojej kieszeni, jest całkowitym nieporozumieniem i należałoby to zmienić. Na przykład na system sponsoringu, który się w wielu miejscach sprawdza.

W każdym razie warto by było, żeby Jerzyk skończył mutację i stał się Jerzym, jak chce coś jeszcze osiągnąć ;)

Piotrek, masz generalnie rację. Generalnie :wink:
W czasach kiedy studiowałem był system stypendiów fundowanych. To był czas, kiedy firmy walczyły o możliwość zatrudnienia absolwenta. Nie da się tych czasów porównać z obecnymi z wielu względów. Nie gloryfikuję też tamtych czasów.
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 07.04.2014 18:17

arkona napisał(a):Tomaszu jedna uwaga. Z czego biorą się pieniądze w sporcie? Zdeterminowane to jest zainteresowaniem ludzi nazywanych kibicami. Jeżeli jest zainteresowanie to również są oczekiwania to chyba logiczne. Ergo bez zainteresowania (co jest powiązane z oczekiwaniami) Janowicz może być co najwyżej amatorem.
Natomiast poziom naszego PKB determinuje wydajność, która niestety jest niska. Dla przykładu Holender w ciągu godziny wytwarza trzy razy więcej niż Polak. Efekt jest taki, że pomimo tego, że Polak pracuje najdłużej w Europie, wytwarza o wiele mniej. Stąd się bierze frustracja, gdy się porówna poziom życia plus zapóźnienia o których piszesz. Wniosek jest jeden trzeba robić to co państwa bogate robiły gdy były na naszym poziomie.

Pewnie, że logiczne. Przynajmniej dla mnie :wink:
A do tego PKB to dodał bym jeszcze stopień nowoczesności i innowacyjności gospodarki. Bo czym innym jest wytwarzanie produktów lub usług wysoce złożonych a czym innym prostych.
To trochę tak, jak z naszą dyskusją. Wchodzimy na coraz wyższy poziom :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2014 18:21

Jerzyk nie pierwszy raz się zdenerwował :)
Nerwów ze szlachetnej damasceńskiej to on nie ma :)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 07.04.2014 19:01

Ja nie do końca kumam, o co mu chodzi z tym brakiem wsparcia i brakiem perspektyw.

Mój dzieciak kończy studia "państwowe", czyli za publiczne pieniądze i jakoś nie ma ochoty stąd wyjeżdżać.
Dodatkowo kończy studia płatne i dzięki temu ma okazję przekonać się, na czym polega różnica pomiędzy jednymi, a drugimi.
Szczerze mówiąc, to w takim przypadku tylko cieszmy się, że większość osób po studiach wyjeżdża od nas, bo to strach pomyśleć, co by się stało, jakby zostali i musieli by zacząć budować, konstruować leczyć :D

Z drugiej strony, czego oni jeszcze oczekują poza bezpłatnymi studiami? Jakiego wsparcia? Państwo ma ludziom zastąpić rodziców, czy jak?

Chłopak, od razu widać, ma podane jak na tacy wszystko, bo tak zadecydowali jego rodzice, że od najmłodszych lat będą starali się z niego zrobić profesjonalnego tenisistę - i bardzo dobrze. Wolno im.
Tyle, że przez to on chyba zatracił kontakt z rzeczywistością, bo jak wyjedzie na zachód, to tam się okazuje, że u nich jest inaczej.
Ano jest i jeszcze długo będzie, tak samo, jak długo jeszcze wielu z naszych sportowców będzie "samorodkami" trenującymi z oponą gdzieś na Krupówkach i w ten sposób dochodzącymi do sukcesów, które to sukcesy dopiero dają dostęp do przywilejów i pieniędzy.

Janowicz już zawodowcem jest, ale do sukcesów to mu jeszcze daleko, więc też ciężko, żeby w tym momencie państwo przejęło na siebie rolę, którą zazwyczaj spełnia sponsor i dało mu pieniądze, których on sam, sobie zapewnić nie może.

A wykrzykiwanie jaki to on jest biedny i ile czasu spędza na korcie to powinien zostawić na spotkanie z górnikami - oni toczka w toczkę to samo krzyczą, tylko zamiast kortu mówią "pod ziemią" :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone