napisał(a) agnes25 » 03.09.2007 07:10
Witam po powrocie z Chorwacji. Teraz śmiało mogę powiedzieć, że Drvenik to cudowna miejscowość. Rzeczywiści składa się on z dwóch cześć: Dolna i Górna Vala. W jednej z nich - Dolna znajduje się przystań promowa. To tutaj wybieraliśmy się na wieczorne spacerki i małe zakupy (pyszne Karlovacko

). Tutaj także w miłych knajpkach przy samej plaży spożywaliśmy Toceno Karlovacko

. ntomiast mieszkaliśmy w drugiej części Drvenika - Gorna Vala. Po przejechaniu połowy Riwiery Makarskiej uważam że jest to najpiękniejsza plaża. Zgadzam się że przy samym deptakczu jest ona zatłoczona, ale kawałeczek dalej ok 30 m znaleźliśmy super miejsce za wiatrochronem, przy skałkach. Jeśli chodzi o kantor to praktycznie wszędzie można wymienić pieniążki

. Na plaży bardzo często można spotkć Chorwatki zachęcające do rejsu łodzią na Korculę albo Półwysep Pejlesac. My nie byliśmy zainteresowani ale okazało się że Pani prowadzi kantor obnośny

i to z dobrym kursem, bo za 1 euro 7,2 kuny. Jeśi chodzi o knajpki w tej części Drvenika to bardzo sympatyczne, miła obsługa, bardzo dobre jedzenie.
Powiem szczerze, że nie byłam zachwycona miejscowością Makarska. Wybraliśmy się w jeden wieczór, aby zobaczyć ten kurort, ale wydał mi się on bardzo komercyjny i bez charakteru. Możliwe, że byłam tam za krótko (3 godziny) aby poczuć jak wspaniała to miejscowość.
Natomiast Drvenik to mieścinka z charakterem, z duszą starej rybackiej, spokojnej osady, a jednocześnie tajemnicza.