Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

In vitro

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2008 08:11

JacYamaha napisał(a):alessandro - na to odpowiedział wcześniej jacky6.
Jeżeli ta Pani tak uważa to ma do tego prawo.

Jac...oczywiście, że ma do tego prawo ale czy księża nie wiedzą o tym w jakim ubóstwie żyją niektórzy ludzie ? Jeszcze na takich najbardziej żerują bo wiedzą, że tacy ludzie są podatni na wygłaszane przez nich pierdoły...
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 16.12.2008 08:12

alessandro1977 napisał(a):Tak, faceci w czerni są najmądrzejsi...ich problemem wielkim jest to czy kupić BMW czy może Mercedesa...raz takiego nie wpuściłem do mieszkania jak chodził po kolędzie to zaczął drzeć się, że jest wśród bezbożników .............. jeden ( nie nadaje się do cytowania )...miałem ochote sturlać go ze schodów ale kto będzie uświadamiał mocherowym, że Pan Bóg każe dawać datki... :twisted: ...mkm ma rację, nasze państwo jest zacofane i takie babiny, które mają po 600 zł emerytury ostatni grosz potrafi oddać księdzu bo myśli, że dzięki temu zostanie zbawiona...

No widzisz ta babcia oddaje swoje pieniądze, co ci do tego? Wcześniej piszesz że KK bierze pieniądze od państwa ale nie możesz tego sprecyzować ile, od jakich instytucji, i na jakie cele? Nie potrafisz podeprzeć swoich argumentów danymi.
Jak wnioskuję z twoich postów nie chodzisz do kościoła, nie przyjmujesz księdza "po kolędzie" więc nic na KK nie dajesz, ale za to bardzo usilnie go rozliczasz.
A zapewne chrzcisz dzieci, chciałbyś uzyskać pogrzeb, ślub, posłać dziecko do pierwszej komunii co tam jeszcze. Ale to za darmo ksiądz powinien czekać jak raczysz do niego przyjść i żądać. Oczywiście wszystko za Bóg zapłać.
Bądź konsekwentny, zerwij wszelkie kontakty z KK i przestań się nim interesować.
Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.12.2008 08:21

alessandro - na podparcie Twojej tezy przytoczę przykład cegiełek na stocznię. Ale w dalszym ciągu to nie jest argument na potępienie wszystkiego co związane z KK. Zgadzam się z pablo choć napisałbym to trochę inaczej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2008 08:37

pablo...nie będę się z Tobą spierał a to nie jest miejsce abym o wszystkim pisał...bezpodstawnie na pewno tego nie napisałem a argumenty na to mam i to solidne...Ty zaś jak widzę jesteś chyba sam księdzem ...pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.12.2008 09:11

pablo2222
Do Kościoła, jako takiego, nic nie mam. Podobnie, jak do innych wyznań. Każdy ma swojego Boga lub też nie.
Masz poniżej efekt z wyszukiwarki.
Zanim zaczniesz wypisywać pierdoły o ubóstwie KK w Polsce, to poczytaj:

http://google.interia.pl/szukaj/?q=ziem ... ielna&sg=1
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 16.12.2008 09:21

Gdzie ja napisałem o ubóstwie KK? Poprosiłem Alessandro o podanie kwot jakie uzyskuje KK z budżetu państwa? z jakich instytucji? i na jakie cele? Nie otrzymałem odpowiedzi.
Księdzem nie jestem. Zapewniam cię że Kościół w Polsce nie stanowią jedynie księża.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2008 09:24

Poza tym jak mają być pieniądze na leczenie chorych ludzi jak lepiej wydac miliony na debilizmy... :twisted:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.12.2008 09:46

Trochę odbiegamy od tematu.
Jeden nazwie to zaradnością, inny pazernością a jeszcze inny misyjnym działaniem.
Ogólnie potwierdza się opinia, że gdzie dwóch rodaków tam trzy zdania.
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 16.12.2008 11:25

FUX napisał(a):pablo2222
Do Kościoła, jako takiego, nic nie mam. Podobnie, jak do innych wyznań. Każdy ma swojego Boga lub też nie.
Masz poniżej efekt z wyszukiwarki.
Zanim zaczniesz wypisywać pierdoły o ubóstwie KK w Polsce, to poczytaj:

http://google.interia.pl/szukaj/?q=ziem ... ielna&sg=1

luknąłem na tą linkę...
kilka pierwszych tekstów opisuje "sprawę" kościoła luterańskiego ?
a później jest mowa o zwracanych dobrach, choćby w postaci działek takich czy owakich...
- którędy droga wiedzie - czy KL a KK to ten sam "komitet" ?
- zabrane - jak wszystko wskazuje - bezprawnie - przed laty ( czytaj po nastaniu PRL - dobra - przynosiły KOMUŚ ? - korzyści - bo nie stały odłogiem...

p.s. wyobraźmy sobie taką hipotetyczną sytuację - dla wyższych potrzeb Państwa i Ludu zabierany jest nam sprzed domu nasz ( ciężko zapracowany ) samochodzik - po jakimś tam czasie zwracane jest nam w rekompensacie siodełko do roweru...

sprawiedliwości stało(by) się zadość ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.12.2008 12:53

To dlaczego, skoro o sprawiedliwości dziejowej piszesz, nie są z taką latwością (CZYTAJ-INNYM) te majątki zwracane...
Dlaczego oddaje się ziemie, nie na wygnajewie, tylko w centrach miast...
W centrum kościół, a w zasadzie wyrobnicy, tych pól nie obrabiali...
Dziwnym trafem są grunty budowlane, które nierzadko tego samego dnia, są opylane dalej...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2008 12:59

FUX napisał(a):To dlaczego, skoro o sprawiedliwości dziejowej piszesz, nie są z taką latwością (CZYTAJ-INNYM) te majątki zwracane...
Dlaczego oddaje się ziemie, nie na wygnajewie, tylko w centrach miast...
W centrum kościół, a w zasadzie wyrobnicy, tych pól nie obrabiali...
Dziwnym trafem są grunty budowlane, które nierzadko tego samego dnia, są opylane dalej...

Otóż to...czy to o czym mówi FUX a także link przytoczony przeze mnie nie jest wystarczającą argumentacją...a kościółek ma się dobrze i podobnie jak państwo obywateli tak i oni mają gdzieś wiernych...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.12.2008 13:10

Kurcze, zawsze są jacyś ONI...
A gdzie jesteśmy MY?
A mówię to w kontekście zmiany Biskupa w Gdańsku - przyszedł nowy i zabiera kawałek Parku Oliwskiego. A dlaczego? Do ma na to papier. A dlaczego? Bo dostał na własność od Prezydenta Miasta 15 lat temu. A dlaczego? No właśnie, tego nie wie nikt. Ale na końcu będzie zawsze, że Biskup jest pazerny.
Ale teraz jest jeszcze lepszy numer - powstaje na terenach stoczniowych nowa dzielnica. No więc jaki pomysł? Trzeba postawić tam kościół. Ten sam Prezydent Miasta nie wyraża zgody. Więc pada propozycja - może wymiana na grunt w parku? jak to nazwać?
(ale namieszałem teraz tym tekstem:))

To jest na tyle co mam do powiedzenia w sprawach majątkowych.
Widzę, że wątek żyje swoim życiem.

Sprawy sumienia zostawiam każdemy z osobna.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2008 13:13

Jak powiedziałeś - gdzie dwóch rodaków tam zdania trzy... :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.12.2008 13:14

alessandro1977 napisał(a):Jak powiedziałeś - gdzie dwóch rodaków tam zdania trzy... :D

A właśnie, że nie... :wink:

Rozumiem Twoją postawę.
dagiesza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagiesza » 16.12.2008 14:48

Abp Życiński o in vitro: lepsze to niż nic - polecam warte przeczytania: :idea:
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... /389474607
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone