Cześć Wszystkim!
Jest to mój pierwszy post na tym forum, lecz obserwatorem jestem od końca maja 2022 r., kiedy to z narzeczoną postanowiliśmy wybrać się na pierwszy zagraniczny wypoczynek. Pojechaliśmy do Makarskiej - czytałem wiele opinii pozytywnych i negatywnych o tym miejscu. Nam to miejsce się podobało, ponieważ to miasto żyje.
Chciałbym się podzielić jak to wyszło w naszym przypadku, a dokładnie jak to było finansowo - dyskusyjny temat, ale dla osób jadących pierwszy raz do tego kraju jest to naprawdę przydatne
ApartamentApartament 50m2, dwa pokoje + aneks kuchenny z bardzo dużym tarasem z widokiem na Adriatyk, Hvar i Brać. Do plaży mieliśmy 7 minut piechotą. Za 7 nocy zapłaciliśmy
1800 PLN. Nie było żadnych
'ukrytych' kosztów w postaci opłaty za klimatyzację. Rezerwacji dokonaliśmy przez AirBnb.
PrzejazdTrasa - dla niektórych start wakacji a dla niektórych przykry obowiązek przed rozpoczęciem urlop - ja należę do tych pierwszych
1) Winiety - wykupiliśmy na 4 kraje ze względu na to, że w drodze do Chorwacji zatrzymaliśmy się na kilka dni we Wiedniu a wracając na kilka dni w Budapeszcie.
- Słowacja 14 euro (30 dni)
- Węgry ~6300 Ft (wykupione na 30 dni, ponieważ planowo mieliśmy w dwie strony jechać przez Węgry - później nastąpiła zmiana planów)
- Austria 9,60 euro
- Słowania 15 euro
Trasę
Wiedeń - Makarska pokonaliśmy w poniedziałek omijając
standardowe przejście graniczne i pojechaliśmy przez
Cvetlin. Całą trasę pokonaliśmy na spokojnie w 9,5h.
2) PaliwoŁącznie tankowaliśmy 7 razy -> Płock, Zwardoń, okolice Zagrzebia, Makarska, Makarska (dotankowanie po wycieczkach), Gorican, Zakopane (po powrocie wjechaliśmy na chwilę pochodzić po górach

)
Średnia spalania ->
6,6l/100km PB (Opel Insignia FL 1,6 SIDI 170KM, 2 osoby)
Na autostradach 120km/h tempomat
Wycieczki -> Dubrownik, Split, Brać, Skywalk
Łączna ilość kilometrów z trasy Płock -> Zwardoń -> Wiedeń -> Makarska -> Budapeszt -> Zakopane -> Płock to:
3900 km -> omijając pobyty w stolicy Austrii i Węgier można śmiało odliczyć z 300-400km
Zużyte paliwo:
~260L PB co daje ~
2100 PLN za paliwo (trafiliśmy praktycznie na szczyt cenowy)
3) Wycieczki (nie wliczam wyżywienia)
- Skywalk -> 60 HRK/osoba za wjazd do Parku Narodowego Biokovo ->
120 HRK- Split -> oprócz kosztów przejazdu wycieczka nas nic nie kosztowała
- Dubrownik -> parking 200 HRK, mury 200 HRK/osoba ->
Łącznie 600 HRK- Brać -> prom
636 HRK (242 HRK samochód i 38 kun/osoba -> w jedną stronę) -> polecam pojechać na Vidovą górę
Dodatkowe opłaty- Autostrada -> Nie pamiętam dokładnie, ale wyszło coś około
450 HRK na całym wyjeździe
- Ubezpieczenie zdrowotne ->
150 PLN- Ubezpieczenie auta ->
250 PLNNie braliśmy ze sobą jedzenia. Wzięliśmy do samochodu 12 litrów wody na wszelki wypadek jakby auto odmówiło posłuszeństwa.
Na miejscu zrobiliśmy zakupy w Carrefourze za około
600 HRK -> alkohol, woda, cola, słodycze, chipsy itd. Codziennie z rana wydawaliśmy w piekarni około
50-60 HRK -> najróżniejsze wypieki na śniadanie, słodkie bułki na plaże, burek z mięsem. Dziennie wydawaliśmy (wliczając w to poranna piekarnię)
600-700 HRK. Nie oszczędzaliśmy na niczym, bawiliśmy się dobrze od rana do nocy.
PODSUMOWANIEŁącznie wydaliśmy około 4550 PLN + 7300 HRK (4600 PLN) co daje
9150 PLN za 7 dni pobytu. Uprzedzając komentarze, które już widziałem na tym forum. Wydawaliśmy pieniądze na co mieliśmy tylko ochotę. Wiemy, że da się to zrobić taniej i na pewno tak zrobimy w 2023 roku. Był to nasz pierwszy raz w Chorwacji i wiemy co zrobić inaczej, aby było taniej.
Dziękujemy wszystkim forumowiczom. Dzięki Wam mogliśmy przygotować się do wakacji jak należy.
Pozdrawiamy!