Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

hm a jaki jest stosunek chorwatow do kobiet??:);)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lela
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lela » 28.09.2007 12:55

kaaasiunia napisał(a): (...) chcem wiedziec co wy kobitki kochane o nich myslicie?jakie macie doswiadczenia itd?czy sa wierni ?wlasciwie nie mozna uogolniac ale chccialabym sie czegos wiecej dowiedziec...mam nadzieje ze opinie beda pozytywne;))

No niestety ja mam z Chorwatami związane jak najgorsze wspomnienia.
I nie chodzi tutaj o wierność samą w sobie, bo to jest zależne od osoby, a nie od pochodzenia (przynajmniej w naszym, europejskim, kręgu kulturowym). Ja 'swojego' Chorwata poznałam w Polsce. Oszukał mnie w bardzo wyrafinowany sposób i zranił jak nikt dotąd. Kiedy próbowałam wyjaśnić dlaczego to zrobił stwierdził, że nie mamy o czym ze sobą rozmawiać.
Dla przeciwwagi słów Kasi, pochodził z Dalmacji i romantyzmu nie bylo w nim za grosz. Raczej podłość i wyrafinowanie.

Więc jak widzisz, żadna opinia Ci nie pomoże w ocenie Twojego lubego. Kasia wyraża się o nich dobrze, w końcu jest żoną jednego z nich i wygląda, że żoną szczęśliwą. Ja zaś do dziś mam niesmak po tamtej znajomości. Ogólnie więc ciesz się tą miłością, nie analizuj tego jedynego pod kątem doświadczen innych osób i życzę Ci obyś stanęła po stronie Kasi, a nie mojej.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 28.09.2007 21:10

...za wlosi i do jaskini.....
Gandaliela
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandaliela » 28.09.2007 22:49

Dorzucę swoje dwa może nawet trzy grosze :D Chyba nie ma urystki,ktora nie poznalaby jakiegoś swojego Chorwata. Ja też poznalam. Z amoku uczucia zostala nam teraz przyjaźń, z czego się bardzo cieszę. Emocji dostarczal mi niemozliwych przez 3 miesiące przerwy pomiedzy jednym a drugim moim pobytem w Cro, od stanu totalnego szczęścia do stanu totalnej furji :lol:
Chorwaci potrafia adorować kobiety, mają w sobie jakis taki nieodparty urok, potrafią sprawić,że przy nich czujemy się jak bostwa na piedestale. Ale jest też druga strona. Mają mocno inne podejście do roli kobiety w ukladzie damsko męskim i mają tez swoje życie w Cro, o ktory nie zawsze mają ochotę informować.
Na Twoim miejscu nie robiłabym sobie zbyt wielkich nadzieji, wrzucila to na luz. Jesli coś z tego wyjdzie, czego szczerze Ci życzę, bedziesz szcześliwa. A jesli nie ,to nie będziesz cierpiała zbytnio.
Ja z moim chorwatem jestem w ciąglym kontakcie, dzieki niemu poznalam wielu innych wspaniałych ludzi, ktorzy mniej lub bardziej stali mi się bliscy. Z nimi tez jestem w kontakcie.
Dzieki niemu pokochałam Chorwację, a dokladnie Dalmację, do ktorej mam teraz szczery zamiar wyjechać na stale.
Trzeba wierzyć w drugiego czlowieka.
Powodzenia :P
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 28.09.2007 23:57

Hm, po wielu pobytach w Chorwacji powiem tak : " kobiety wiedzą w HR gdzie jest ich miejsce"
Bez komentarza dalej :D
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 29.09.2007 07:36

krakuscity napisał(a):Hm, po wielu pobytach w Chorwacji powiem tak : " kobiety wiedzą w HR gdzie jest ich miejsce"
Bez komentarza dalej :D

mężczyzna oprócz tego, że zarabia pieniądze to w domu nie robi nic, a żona i tak jest szczęśliwa, że nie pije ( ostatnia gospodyni tak mówiła o swoim mężu , który nic nie robił tylko zajmował się swoimi przyjemnościami - to stwierdziliśmy naocznie).
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.09.2007 08:56

Chyba nie ma urystki

nikt nie pisał wcześniej o konkretnych upodobaniach seksualnych... :D :D :D :D :D
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 29.09.2007 11:22

....i tak sie buduja stereotypi.....
Gandaliela
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandaliela » 29.09.2007 11:37

Dokladnie się z obu Panami zgadzam. Panowie poza zarabianiem pieniędzy i sprawami typowo męskimi niewiele więcej robią w domu. Ale muszę też powiedzieć,żę tymi przez nich zarobionymi pieniędzmi rządzą w domu kobiety. I tak naprawdę wielu z nich na te swoje kobiety narzeka, ale malo kiedy ktorykolwiek z nich decyduje się te kobiety opuścić. Podobno rozwód w Cro trwa sporo czasu i sporo koszutuje. Ale co do tego nie mam pewności.
Za to bardzo kochają dzieci i dużo potrafią dla nich zrobić.
Pozdrav!
Gandaliela
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandaliela » 29.09.2007 11:44

Leon, nie znamy się,ale chetnie bym z Tobą porozmawiala bo wiele osob z forum mi Ciebie poleca jako źrodlo informacji. Zerknij w moj temat Polak w Chorwacji to będziesz wiedzial o co chodzi. Jest tam też moj mail. Jak możesz to sie do mnie odezwij
Molim Te!
Madziulka_1989
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madziulka_1989 » 18.03.2011 12:53

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):... Ewentualnie można by i, w tej sytuacji, może nawet byłby warto i całkiem na miejscu rozbudować dygresję o pozycji kobiety w chorwackim społeczeństwie.
Pozdrawiam

No właśnie. to ciekawi mnie najbardziej... Jaka jest pozycja kobiet w chorwackim społeczeństwie.... ? Pytam gdyż wraz z moim partnerem mamy poważniejsze plany. Dodam, że jest on rodowitym mieszkańcem Dalmacji więc tam mentalność jest chyba troszkę inna niż np. u mieszkańców Zagrzebia.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.03.2011 14:58

Hm.. wywołana do tablicy, chyba nie mam wyjścia....
Rzeczywiście Dalmacja a reszta kraju to spora różnica w mentalności...
tu zahaczyliśmy o temat....
Trudno jest uogólniać tak, by przy okazji nie zacząć ocierać się o stereotyp...Trzeba zatem brać poprawkę na to, że nie każda rodzina wygląda tak samo; nie wszyscy ludzie wpisują się w ten "schemat" (nie lubię tego określenia, ale chwilowo nie znajduje innego); niektórzy bardziej, niektórzy mniej, a niektórzy wcale. Nie wolno zatem brać tego zbyt dosłownie.

Piszesz, że Dalmatyniec.. Tradycyjna dalmatyńska rodzina często żyje pod jednym dachem (dwa, trzy pokolenia w jednym domu; osobne wejścia, oddzielone kondygnacje, ale "jeden dach"). Panuje tu klasyczny matriarchat. Znaczy kobieta - matka jest "święta" i to ona tak naprawdę trzyma wszystko w garści. Dalmatynki to przeważnie bardzo silne kobiety (mocne osobowości); potrafią zajmować się domem (bez pomocy mężczyzn; w tradycyjnym dalmatyńskim porządku rzeczy panowie nie wykonują żadnych prac domowych), wychowywać dzieci i jeszcze czasem pracować. Dla Dalmatyńca matka będzie zawsze bardzo ważna (będzie punktem odniesienia w każdym niemal aspekcie życia). To ona gotuje najlepiej, najlepiej wie, jak zadbać o swego syna, co on lubi, a czego nie.... itp. Jej zdanie zawsze będzie się liczyło. Ale też jej matczyna opieka rozciągnie się i na synową. Będzie chwalić się nią przed całym światem i poczytywać sobie za punkt honoru, by "młodej" niczego nie brakowało....chętnie nauczy ją wszystkiego, co sama wie i umie, a co niezbędne jest, by dom funkcjonował jak należy. Dobra dalmatyńska teściowa chętnie zajmie się wnukami, będzie gotować i "ogarniać wszystko", by jej dzieciom nie zabrakło niczego.
Warto trzymać z dalmatyńską teściową, bo nikt nie zmyje głowy Twojemu małżonkowi tak, jak jego własna matka (choć kocha go bezgraniczne i pewnie rozpieszczała go przez całe życie; dalmatyńskie dzieci są mega rozpieszczane)... Jeśli zdobędziesz jej przychylność, będzie Twoim prawdziwym sprzymierzeńcem i zawsze będziesz mogła na nią liczyć (nieoceniona pomoc i oparcie). Jednym słowem tutaj rodzina jest prawdziwą wartością; odnoszę wrażenie, że znacznie bardziej niż w Polsce. Podobnie z męską przyjaźnią...ale to temat na osobne rozważania...

Młode pokolenie, jak to zwykle bywa, jest już nieco inne. Młode dziewczyny są bardzo niezależne (to one zdobywają mężczyznę), znacznie odważniejsze niż Polki i nieco bardziej "ekspansywne" i bezpośrednie w kontaktach damsko męskich. Być może dlatego Polki są tak atrakcyje, bo wydają się być "znacznie bardziej kobiece i subtelniejsze" niż Chorwatki; choć jednocześnie postrzegane są jako zdecydowanie bardziej wymagające (ale przecież w końcu prawdziwi faceci lubią wyzwania :wink: )

Co do pozycji kobiety w życiu publicznym, wygląda to właściwie podobnie jak w Polsce. Kobiety zajmują kierownicze stanowiska (choć w dalszym ciągu kobiet dyrektorów i prezesów jest znacznie mniej niż mężczyzn na wysokich stanowiskach; ponoć i zarabiają mniej); sporo też kobiet w polityce (premierem rządu RH, póki co, jest kobieta). Zdecywanie jednak mniej tu organizacji kobiecych i feministycznych (ale to generalnie dotyczy całego chorwackiego sektora pozarządowego, który jest tutaj .. kiepsko rozwinięty i prawie niewidoczny w życiu społecznym).

Dość interesujące jest i mocno rzuca się w oczy to, jak w Dalmacji układają się kontakty towarzyskie: w starszym pokoleniu panuje tu zasada podziału: panie w swoim towarzystwie, panowie w swoim..

Nie wiem, co mogłabym jeszcze napisać, żeby za bardzo się nie rozpisywać... ot, taki zarysik...
Pozdrawiam
Madziulka_1989
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madziulka_1989 » 06.04.2011 09:36

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Dość interesujące jest i mocno rzuca się w oczy to, jak w Dalmacji układają się kontakty towarzyskie: w starszym pokoleniu panuje tu zasada podziału: panie w swoim towarzystwie, panowie w swoim..

:o naprawdę ??? Znajomy kiedyś mi to mówił, ale nie chciałam mu wierzyć... :)

Dziękuje ślicznie Kasiu za odpowiedź. Rozjaśniło mi to trochę sytuację. Rzeczywiście jeśli chodzi o matkę mojego partnera większość się zgadza... I jest to faktycznie bardzo tradycyjna dalmacka rodzina.Nie wiem jak odnajdę się w tym wszystkim... w wakacje czeka mnie wizyta prawdopodobnie u przyszłych teściów :-)
Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie :)!
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 10.04.2011 21:37

...jezeli sie u tesciow wezmesz za jakom kolwiek robote to od razu wszistci pokwituja ze jestesz VREDNA, nie rob zlej mini i nie rob sie na zielono poniewarz to oznacza ze jestesz pracowita.... :)
zadzior89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadzior89 » 09.05.2011 10:18

Niemki najładniejsze :twisted:
CoolSwimmer
Odkrywca
:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) CoolSwimmer » 11.06.2011 09:12

Czeszki, Polki czy Niemki grube chude powiem tak o gustach sie nierozmawia . Tez jestem tego zdania choć ...... :) no własnie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

hm a jaki jest stosunek chorwatow do kobiet??:);) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone