Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Groźnie wyglądające pismo z Wiednia...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.11.2009 08:25

Tak było jeszcze w zeszłym roku - z innego forum:
Jeśli popełnimy wykroczenie drogowe w innym państwie UE, na razie jeszcze możemy liczyć na to, że uda nam się uniknąć kary. Ale już niedługo. Parlament przyjął projekt dyrektywy, która ułatwi identyfikację kierowców i karanie grzywną za wykroczenia drogowe w całej UE.

Nadmierna prędkość, jazda bez pasów, prowadzenie po pijanemu czy niezatrzymanie się na czerwonym świetle to na razie cztery wykroczenia, które obejmie swoim zakresem dyrektywa.

Parlament zatwierdził kompromis w sprawie projektu dyrektywy dotyczącej bezpieczeństwa drogowego w Europie. Posłowie są zgodni, że obecna sytuacja, w której kierowcy najczęściej unikają kar, jest nie tylko zagrożeniem dla bezpieczeństwa na drogach, ale również dyskryminuje lokalnych mieszkańców, którzy za te same przewinienia musieliby ponieść karę. W związku z tym takie nierówne traktowanie zostanie zakończone poprzez wprowadzenie zharmonizowanych przepisów umożliwiających ściganie i karanie kierowców naruszających kodeks drogowy w krajach UE.

Mandat, który musisz zapłacić
Posłowie w przyjętej rezolucji podkreślili, że niezbędny jest elektroniczny system wymiany informacji na temat popełnionych przestępstw pomiędzy państwami członkowskimi. Kiedy zostanie popełnione przestępstwo, do sprawdzenia będą przekazywane numer rejestracyjny pojazdu i inne dane osobowe. Po weryfikacji przez państwo, w którym pojazd jest zarejestrowany, właściwy organ wyśle powiadomienie o popełnieniu przestępstwa z prośbą o zapłatę kary. Jak podkreślili posłowie, w tym celu pożądane jest stworzenie bezpiecznych, wspólnotowych sieci elektronicznych umożliwiających wymianę informacji w bezpiecznych warunkach i zapewniających zachowanie poufności przekazywanych danych.

Co jeśli nie zapłacę?
Posłowie chcą, aby zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa lub wykroczenia zawierało przynajmniej przedmiot zawiadomienia, nazwę organu uprawnionego do egzekwowania kar, nazwę właściwego organu odpowiedzialnego za wykonanie niniejszej dyrektywy, a także opis istotnych szczegółów związanych z danym przestępstwem lub wykroczeniem. Dodatkowo powinniśmy zostać poinformowani o wysokości kary pieniężnej oraz o najdogodniejszych procedurach płatności, terminie, możliwościach i procedurze odwołania się od decyzji.
W przypadku, jeśli nie zapłacimy kary, każda odmowa zapłaty zostanie przekazana właściwemu organowi państwa zamieszkania w celu wykonania orzeczenia.

Bezpieczeństwo w całej Unii
Należy ujednolicić praktyki w dziedzinie kontroli bezpieczeństwa drogowego dla lepszej koordynacji strategii politycznych w tej dziedzinie na poziomie europejskim, podkreślili posłowie. W celu realizacji polityki bezpieczeństwa drogowego posłowie zalecają, aby państwa członkowskie podejmowały działania, zgodne z wytycznymi zaproponowanymi przez Komisję. W odniesieniu do prędkości zachęca się do wykorzystywania automatycznych urządzeń kontrolnych w szczególności na tych odcinkach sieci dróg, na których liczba wypadków wynikających z nadmiernej prędkości jest wyższa od średniej. Kontrole powinny zostać zwiększone o 30%. Podobnie w przypadku kontroli w odniesieniu do jazdy po pijanemu. Kontrole powinny zostać zwiększone także w państwach, w których pasów bezpieczeństwa używa poniżej 70% mieszkańców. Urządzenia kontrolne powinny być także w większym stopniu wykorzystywane na skrzyżowaniach, na których często nie przestrzega się przepisów.

Polityka informacyjna
Polityka informacyjna, powinna być jednym z głównych elementów projektu. Posłowie uważają, że informowanie kierowców jest zasadniczym elementem polityki bezpieczeństwa drogowego, który powinien odgrywać rolę zapobiegawczą i odwodzić od popełniania przestępstw i wykroczeń. W raporcie czytamy, że odpowiednie informacje na temat konsekwencji nieprzestrzegania przepisów w dziedzinie bezpieczeństwa na drogach mogą mieć zapobiegawczy wpływ w fazie poprzedzającej przekazywanie uprawnień do egzekwowania kar.

Ewaluacja projektu
Dwa lata po wejściu w życie niniejszej dyrektywy Komisja przedstawi PE i Radzie sprawozdanie z wdrażania dyrektywy przez państwa członkowskie i jej skuteczności w zakresie celu, jaki został postawiony, czyli zmniejszenia liczby ofiar śmiertelnych na drogach w UE.
Posłowie wierzą, że dyrektywa pomoże zwiększyć bezpieczeństwo drogowe. Unia Europejska postawiła sobie za cel zmniejszenie o 50% liczby osób zabitych na drogach do roku 2010. Cztery objęte dyrektywą wykroczenia są przyczyną prawie 75% śmiertelnych wypadków na drogach w Europie.
Popytam jeszcze kolegi z branży jak to jest teraz.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 20.11.2009 08:48

JacYamaha napisał(a): ... Posłowie są zgodni, że obecna sytuacja, w której kierowcy najczęściej unikają kar, jest nie tylko zagrożeniem dla bezpieczeństwa na drogach, ale również dyskryminuje lokalnych mieszkańców, którzy za te same przewinienia musieliby ponieść karę. W związku z tym takie nierówne traktowanie zostanie zakończone poprzez wprowadzenie zharmonizowanych przepisów umożliwiających ściganie i karanie kierowców naruszających kodeks drogowy w krajach UE...
Bezpieczeństwo w całej Unii
Należy ujednolicić praktyki w dziedzinie kontroli bezpieczeństwa drogowego dla lepszej koordynacji strategii politycznych w tej dziedzinie na poziomie europejskim, podkreślili posłowie...

Mam nadzieję, że posłowie zadbali w tym świetnym projekcie o to, aby "zharmonizowanie" i "ujednolicenie" dotyczyło również wysokości kar adekwatnych do średnich dochodów obywateli poszczególnych państw.
Bo jeśli np. obywatel Belgii lub Holadnii popełni wykroczenie drogowe na terytorium Polski i zostanie ukarany mandatem w wysokości np. 500 zł, a obywatel Polski popełniając takie samo wykroczenie na terenie Belgii lub Holandii zostanie ukarany mandatem 500 euro... to gdzie tutaj "zharmonizowanie" i "ujednolicenie"?!
Ale z drugiej strony, jeśli za to samo wykroczenie np. na terenie Belgii obywatel Polski dostanie np. 150 euro, a obywatel Belgii 500 euro .. to jak to się ma do "ujednolicenia"?
No bo np. obywatel Polski pracujący w Polsce za np. oklejanie kafelkami łazienek zarobi 3 tyś zł miesięcznie, a za tę samą pracę w Belgii zarobi 2500 euro... hm.. ?
Jak w tym świetnym projekcie uwzględnić kolosalne różnice w zarobkach pomiędzy poszczególnymi członkami UE?
Być może ktoś o tym pomyślał... ciekaw jestem.

A może powinno być tak jak w Norwegii (nie wiem czy w Szwecji podobnie), czyli wysokość różnego rodzaju kar będzie dostosowywana do wysokości zarobków... np. bazując na rocznych zeznaniach podatkowych, żeby żadnym "sprytnym i przedsiębiorczym" rodakom żadne głupie pomysły nie wpadały do głowy.. Ha.. ale zaraz ktoś powie, że to "dyskryminacja" bogaczy.... i tak w kółko Macieju..

pzodro
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 20.11.2009 09:43

to ostatnie mogłoby napędzać szarą strefę i promować pracę na czarno, tak więc u nas się nie sprawdzi, bo każy chciałby być wtedy bezrobotnym
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 20.11.2009 10:10

Transgraniczność mandatów ma być wprowadzona najwcześniej od 2012 roku a i to nie jest jeszcze "klepnięte" więc bez nerwów ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.11.2009 10:13

janniko napisał(a):...Mam nadzieję, że posłowie zadbali w tym świetnym projekcie o to, aby "zharmonizowanie" i "ujednolicenie" dotyczyło również wysokości kar adekwatnych do średnich dochodów obywateli poszczególnych państw.

Padło takie stwierdzenie, że nie mogą być wyższe niż nasze. Czyli za jedno wykroczenie do 500 zł, za zbieg do 1000 zł.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 20.11.2009 10:21

JacYamaha napisał(a): Padło takie stwierdzenie, że nie mogą być wyższe niż nasze. Czyli za jedno wykroczenie do 500 zł, za zbieg do 1000 zł.

Moje pytanie dotyczy tego, czy będzie jakoś uwzględniane kto z jakiego kraju pochodzi, czy będzie totalne "urawniłowka"?
Zanim zarobki w UE wyrównają się, to raczej minie jeszcze b. dużo czasu, i nie wiadomo czy kiedykolwiek się wyrównają...
:(
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.11.2009 10:28

janniko napisał(a):
JacYamaha napisał(a): Padło takie stwierdzenie, że nie mogą być wyższe niż nasze. Czyli za jedno wykroczenie do 500 zł, za zbieg do 1000 zł.

Moje pytanie dotyczy tego, czy będzie jakoś uwzględniane kto z jakiego kraju pochodzi, czy będzie totalne "urawniłowka"?
Zanim zarobki w UE wyrównają się, to raczej minie jeszcze b. dużo czasu, i nie wiadomo czy kiedykolwiek się wyrównają...
:(

Napisałem jak było. A jak będzie?
Masz przykład równania przy składkach OC - jak będzie w przyszłym roku można się spodziewać.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 20.11.2009 13:29

A ja bym to odebrał z czystej ciekawości i jeśli byłby to załóżmy mandat wypisany w języku niemieckim, to wyrzuciłbym go do śmieci, albo zostawił sobie na pamiątkę. Mieszkam w Polsce i jak Austriak coś ode mnie chce, to niech do mnie napisze po Polsku. Nie mam obowiązku mówić w ich języku.
To, że Unia to cóż. Anglicy też są w Unii, a jeżdżą po lewej stronie. :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.11.2009 14:04

Adam,K napisał(a):To, że Unia to cóż. Anglicy też są w Unii, a jeżdżą po lewej stronie. :lol:

Mandaty z Wysp też dochodzą do PL
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 20.11.2009 19:13

No i tak. Poglądy wymienione. Możliwości wiele.

Najlepiej idź na pocztę odbierz mandat i zapłać im w cholerę. Będziesz miał spokój.

Wyobraź sobie, że jedziesz na wakacje i zatrzymują cię w Wiedniu......
........i jeszcze na jakie tam roboty przymusowe cię zgarną.....

:mrgreen: :sm:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.11.2009 19:16

Odbierz mandat bo nie odebranie niczego nie zmieni.
Zobacz ile krzyczą i zostaw sobie na pamiątkę i na razie nie jedź przez Austrię.
tadzikmal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadzikmal » 20.11.2009 23:20

Witam,
Siostrzeniec dostał mandat właśnie z Wiednia, za przekroczenie prędkości - 70 Euro. Dostał dwa kwitki , po niemiecku i kiepsko tłumaczony. Żadnych podpisów, pieczątek, tylko wydrukowany. Nie zapłacił. jak na razie
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 21.11.2009 14:12

tadzikmal napisał(a):Siostrzeniec dostał mandat właśnie z Wiednia, za przekroczenie prędkości - 70 Euro.

A o ile przekroczył?
Generalnie mandaty za przekroczenie prędkości w Austrii nie są chyba wysokie. Wracając z wakacji, już niedaleko granicy z Czechami, trochę przycisnąłem na takiej szerokiej, gładziutkiej drodze. Miałem pod 130 a tam było chyba 90 albo góra 100. Zapłaciłem... 37 EUR!! Jak mi pan policjant powiedział ile mam zapłacić, to w pierwszej chwili myślałem, że się pomylił i powiedział 370. Ale w drugiej radośnie pogalopowałem po pieniążki do samochodu i z przyjemnością zapłaciłem... :D

PozdraV
J.
tomik3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomik3 » 21.11.2009 14:52

Witam.W tym tygodniu dostalem niestety takie pismo z Wiednia ze przekroczylem predkosc w kaisermuhlen tunnel (section control) i ze musze zaplacic 56 euro.To bylo na poczatku wrzesnia.Tam jest ograniczenie do 80km a ja mialem 88.Najgorsze jest to ze ja tamtedy ostatnio przejezdzalem 4 dni w kazdym tygodniu az do dzis.Czy jest to mozliwe ze za to samo wzkroczenie przyjdzie mi wiecej mandatow???????
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.11.2009 16:01

tomik3 napisał(a):Witam.W tym tygodniu dostalem niestety takie pismo z Wiednia ze przekroczylem predkosc w kaisermuhlen tunnel (section control) i ze musze zaplacic 56 euro.To bylo na poczatku wrzesnia.Tam jest ograniczenie do 80km a ja mialem 88.Najgorsze jest to ze ja tamtedy ostatnio przejezdzalem 4 dni w kazdym tygodniu az do dzis.Czy jest to mozliwe ze za to samo wzkroczenie przyjdzie mi wiecej mandatow???????

Jeśli przekraczałeś tam prędkość i zarejestrował to fotoradar, to tyle ile razy jechałeś za szybko i i masz fotkę z radaru tyle przyjdzie mandatów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Groźnie wyglądające pismo z Wiednia... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone