Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Groźnie wyglądające pismo z Wiednia...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 19.11.2009 20:50

Czołem wszystkim.

Dzisiaj znalazłem w skrzynce awizo, więc poszedłem na pocztę odebrać przesyłkę. No i jej nie odebrałem, bo była to dość groźnie wyglądająca koperta urzędowa z Wiednia a sama przesyłka była do odbioru za potwierdzeniem.
Ostatniego lata (koniec lipca) jechałem sobie spokojnie przez Wiedeń i nagle coś błysnęło od tyłu. Podejrzewam, że był to niecnie ukryty radar, który zapewne zarejestrował moją umiarkowaną, lecz chyba jednak nie do końca zgodną z przepisami prędkość.
No i mam pytanie do licznej rzeszy prawników okupujących to forum. Jakie mogą być konsekwencje tego, że nie odebrałem tej przesyłki? No i co oni mogą dalej zrobić?!... :?

PozdraV
J.
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 19.11.2009 21:16

Myślisz że Ci zdjęcia przysłali ? 8O
Przyznam że i mi kilka razy (wiele) w Austrii fotkę szczeliło i to w przeciągu kilku lat ale nigdy mi nic nie przysłali.
Na razie .... :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2009 21:18

Motoschiza napisał(a):Myślisz że Ci zdjęcia przysłali ? 8O
Przyznam że i mi kilka razy (wiele) w Austrii fotkę szczeliło i to w przeciągu kilku lat ale nigdy mi nic nie przysłali.
Na razie .... :?

Motorowe przysyłają po nowym roku :D :D :D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 19.11.2009 21:33

1. Może TU Ci odpowiedzą.

2. Gdzie Ty się chłopie chowałeś, że tak rzadko na forum jesteś. :D

pozdrav :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2009 21:38

W ubiegłym roku mój znajomy był na wakacjach we Włoszech. Wynajęli na miejscu busa i przemieszczali się nim po całej Toskanii. W jednym z miasteczek (ciasnych i górzystych) zaparkowali na niedozwolonym miejscu. Busika odholowano na strzeżony parking, a przed jego wydaniem skasowano sporą opłatę za parking i odholowanie. Kwit pochodzil od ichniejszej "straży miejskiej" i kolega sądził, że sprawa jest zamknięta.
Spore było jego zdziwienie, gdy po paru miesiącach na adres domowy w Polsce przyszedł mandacik wystawiony przez Policję owego miasteczka za złamanie przepisów ruchu drogowego (rzec by można drugi raz za to samo), ale gdyby "rozebrać na drobne"...to tamta opłata, mimo że duża, była za parking i holowanie, a następna za złamanie przepisów 8O . Ostatecznie kolega zapłacił i tą, bo często jeździ w Dolomity na narty i nie chciał mieć w przyszłości "jaj i odsetek" jak stwierdził :lol:
Z tego, co się orientuję, jeszcze do niedawna za wykroczenia drogowe w Unii można było być ukaranym WYŁĄCZNIE NA TERENIE kraju, gdzie je popełniono. Ostatnio jednak toczyła się na ten temat dyskusja, żeby ew. mandaciki "unijne" przychodziły do adresata w miejscu jego zamieszkania. Nie wiem, jakie regulacje prawne są aktualne w tym zakresie, ale niewykluczone jest, że już To To działa. Wtedy za adnotację "nie zastano adresata" na pewno nic Ci nie grozi, ale za "odmowę przyjęcia" już tak być nie musi. Może to już ktoś przetrenował w realu :?: Życzę Ci Jacunio, żeby te przepisy unijne jeszcze nie weszły w życie :lol:
Pozdrav
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 19.11.2009 21:40

A może jako milionowy przekroczyłeś jakiś punkt w Wiedniu i dostałeś zaproszenie na weekend dla dwóch osób do Vienna Marriott Hotel :P :P :P .
Irekcity
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irekcity » 19.11.2009 22:48

Jacunio napisał(a):Czołem wszystkim.

No i mam pytanie do licznej rzeszy prawników okupujących to forum. Jakie mogą być konsekwencje tego, że nie odebrałem tej przesyłki? No i co oni mogą dalej zrobić?!... :?

PozdraV
J.
Nie jestem prawnikiem ale powiem co wiem..Konsekwencje bedą a jakże.. Moze sie przydażyć ze któregoś pieknego dnia przekraczając granice lub w czasie przypadkowej kontroli drogowej zostaniesz poproszony o zapłate zaległego mandatu.. A jesli nie bedziesz miał odpowiedniej kwoty niestety pudło cie czeka . :lol: Przerabiałem to kiedys.
Pozdrawiam
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 19.11.2009 23:07

Albo trzeba często auto zmieniać to Cię nie celną :lol:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 19.11.2009 23:24

Slapol pewny jesteś, że to były Włochy. Przecieź oni tam nie wiedzą co to przepisy ruchu drogowego. Ja przez 3 tygodnie takie cuda widziałem, że byłem ciężko zdziwiony. :lol: Nasza policja toby tam na zawał padła i nienadążyła z wypisywaniem mandatów. W czasie pobytu widziałem tylko raz patrol z suszarką.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2009 23:37

Toskania 100 %, może im się coś wyrywkowo zmieniło :wink: :lol:
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 20.11.2009 00:39

Irekcity napisał(a):Nie jestem prawnikiem ale powiem co wiem..Konsekwencje bedą a jakże.. Moze sie przydażyć ze któregoś pieknego dnia przekraczając granice lub w czasie przypadkowej kontroli drogowej zostaniesz poproszony o zapłate zaległego mandatu.. A jesli nie bedziesz miał odpowiedniej kwoty niestety pudło cie czeka . :lol: Przerabiałem to kiedys.
Pozdrawiam

nie wydaje mi się.
jeśli nie odebrał i niczego nie kwitował to jakby nie było go w domu.
nie widzę podstaw do tego by kogoś zamykać w pudle tylko dlatego, że był poza domem gdy próbowano mu doręczyć mandat.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.11.2009 06:48

Austjyjackie gadanie ...
Czyli po niemiecko-austiacku zawsze sie moga dogadac z jakimś polskim windykatorem ;)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 20.11.2009 06:52

Tak jak już parę osób pisało, wykroczenia drogowe czyli m.in. wszystkie fotohistorie nie są transgraniczne nawet w ramach Unii.
Niektóre policje wysyłają wezwania zagranicę ale bardziej na zasadzie "może zapłaci".
Oczywiscie na terenie Austrii mandat będzie "wisiał" na Twoim koncie do momentu przedawnienia (nie wiem jak to czas akurat w Austrii). No ale żebyś miał z tego powodu kłopot to musi być zatrzymanie przez policję i szczegółowe trzepanko.
IMHO ryzyko niewielkie.
Co do samej przesyłki to ja bym ją odebrał żeby wiedzieć czego chcą, to czy w Polsce odbierzesz czy nie nie ma żadnego znaczenia dla ewentualnych konsekwencji w Austrii. To znaczy to że nie odbierzesz nie wykasowuje mandatu. Nie odebranie miałoby znaczenie tylko dla ściągania mandatu w Polsce a takie jak na razie jest bezprawne.
Przynajmniej będziesz wiedział ile kasy wołają ;)
mojekp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 20.11.2009 07:33

To ja może pytanie "z innego kraju" chodzi o Słowację czy posiadł koś wiedzę na temat przedawnienia ściągnięcia mandatu, sprawa bardzo prozaiczna gdyż około rok temu po wyjeździe na narty wystawiono mi mandat na 100 e ale podczas pobytu zginął mi on i ... nie jest zapłacony
Czy istnieje na Słowacji taka instytucja jak przedawnienie wykonania kary, czyli chodzi o zapłatę mandatu?

Tak dla info powiem, że dzwoniłem do ambasady w Bratysławie i powiedziano mi, że ściąganie mandatów się nie przedawnia.
Nie byli też wstanie mi pomóc by ustalić, z jakiego okręgu był ten patrol Policji w celu ustalenia, na jakie konto mam zapłacić.

tak więc jestem w kropce a przez Słowację będę jechał jeszcze nie raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.11.2009 07:35

zlybanan napisał(a):nie wydaje mi się.
jeśli nie odebrał i niczego nie kwitował to jakby nie było go w domu.
nie widzę podstaw do tego by kogoś zamykać w pudle tylko dlatego, że był poza domem gdy próbowano mu doręczyć mandat.

W KPA jest coś takiego jak skuteczne doręczenie - jeżeli nic się nie zmieniło, bo temat był dyskutowany - po po drugim awizo zostawionym przez listonosza i po upływie 14 dni pismo uważa się za doręczone.

Tak dzieje się na terenie Kraju, a jak wygląda to "przez granicę" - nie wiem

Pozdrawiam.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone