Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Esc
Globtroter
Posty: 46
Dołączył(a): 29.08.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) Esc » 30.05.2016 08:27

SingSing74 napisał(a):Cena to 14 zł za miesiąc (pierwszy miesiąc gratis). Jeżeli zagraniczne mapy będą dokładne i aktualne, a omijanie korków skuteczne, to chyba będzie najtańszy sposób na oryginalną navi na wakacyjny wyjazd. Do tego ma porównywarkę cen na stacjach benzynowych i coś w rodzaju Yanosika.


Wg tego co podaje producent Naviexpert na europe nie kosztuje 14 zl/mc tylko 24.99 zl/mc. Z tym ze raczej za transmisje do traffica zaplacimy osobno, no i na koniec Naviexpert podaje ze traffic dziala tylko w obrebie Polski - wiec tak srednio.
SingSing74
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1226
Dołączył(a): 03.11.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 30.05.2016 16:17

To cenna uwaga. Być może rozszerzą trafic, kiedy liczba "zagranicznych" użytkowników wzrośnie.
kodens79
Cromaniak
Posty: 804
Dołączył(a): 11.06.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 02.06.2016 11:45

SingSing74 napisał(a):To cenna uwaga. Być może rozszerzą trafic, kiedy liczba "zagranicznych" użytkowników wzrośnie.

Mogli by mieć trafica za granicą ale korzystać by musieli od innych dostawców co raczej średnio się opłaca taka usługa na pewno sporo kosztuje.
Nigdy nie będzie tak by była nas tyle poza granicami kraju by można było używać danych do określenia traffica.
SingSing74
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1226
Dołączył(a): 03.11.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 02.06.2016 13:27

kodens79 napisał(a):Nigdy nie będzie tak by była nas tyle poza granicami kraju by można było używać danych do określenia traffica.


Dlaczego nigdy? Nie wiem jak stoi ta firma finansowo, ale teraz gdy transfer danych staniał, mogą zacząć sprzedawać swój produkt nie tylko Polakom, ale wszystkim Europejczykom. Dobra kampania reklamowa z gratisowym dostępem na początek i za rok albo dwa ilość użytkowników może pozwolić na sprawne działanie systemu w całej Europie.
paulr
Cromaniak
Posty: 974
Dołączył(a): 19.10.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 02.06.2016 17:21

Przeciez traffic jest w tomtomie jest np w google maps...i dziala to ok poza naszymi granicami..
SingSing74
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1226
Dołączył(a): 03.11.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 03.06.2016 09:30

Wiemy, że jest. Tylko wcześniej pisałem o programie nawigacyjnym, który potrzebuje stałego połączenia z internetem. NaviExpert w przeciwieństwie do TT czy AM korzysta z informacji pochodzących od innych użytkowników tego programu, które są podawane na bieżąco, a nie z danych o korkach podawanych przez zarządy dróg itp.

Kiedy np. w danej chwili wydarzy się wypadek na autostradzie, to jadący użytkownicy NE zaczynają hamować, to do systemu podawana jest informacja o tym, że na danym odcinku podróż się wydłuży, a co za tym idzie program automatycznie szuka szybszej drogi. Tak jak pisałem w Polsce ten system w porównaniu do innych nawigacji najsprawniej omijał korki. Poza tym można wykupić licencję na 1 miesiąc.

Tu jest link do listy testów:
http://www.naviexpert.pl/biuro-prasowe/ ... xpert.html

Żeby nie było. Ja jej nie używam, bo korzystam z AM, z której jestem zadowolony choć zdarzają się błędy. W tym roku na tablet wrzuciłem Navigon`a, tak dla porównania. Jednak w widoku poziomym krecha oznaczająca drogę jest tak gruba, że czasem zasłania skrzyżowania z drogami, które znajdują się w niewielkiej odległości od siebie. W widoku pionowym jest lepiej. Też tak macie?
Brutaka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 183
Dołączył(a): 26.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 05.06.2016 22:41

Pytanie do posiadaczy nawigacji TomTom-a: jak wygląda sytuacja pokrycia obszarowego dla Chorwacji?
mervik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 6602
Dołączył(a): 03.11.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 05.06.2016 23:21

Brutaka napisał(a):Pytanie do posiadaczy nawigacji TomTom-a: jak wygląda sytuacja pokrycia obszarowego dla Chorwacji?


.....wszystkie większe drogi są w nowych mapach tomtoma
....a jakieś konkretne miejsca można w tomtoma wpisać pozycję geograficzną ...wcześniej zapisaną i sprawdzoną w gogle maps
...sprawdza się w 100%
paulr
Cromaniak
Posty: 974
Dołączył(a): 19.10.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 06.06.2016 08:15

Przez 2 ostatnie lata z tt podczas wycieczek po cro nie było problemu wszystko zawsze znajdował. Nawet po BiH prowadził idealnie. Jedyna wada w Cro nie działa traffic
Monia zwana Krufką
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 55
Dołączył(a): 26.12.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monia zwana Krufką » 06.06.2016 09:53

Mała uwaga dla użytkowników AutoMapy, którzy przed wyjazdem postanowili zaktualizować ją do najnowszej wersji, czyli 6.19 z mapami 1602.

W tej wersji mapy pojawił się błąd, jest on już szeroko opisywany na forach tematycznych.
My także padliśmy jego ofiarą kilkukrotnie podczas jazdy.

Problem jest tego typu, że przy wyznaczaniu dłuższych odcinków drogi ( wg. supportu AutoMapy powyżej 100 km ) może się zdarzyć, że nawigacja odmówi posłuszeństwa. Tak, to absurd, ale tak się dzieje. I jeszcze się za taki absurd płaci!

Objawy mieliśmy dwojakie:
- pierwszy, ten delikatny, polegał na tym, że nawigacja nie mogła w ogóle wyznaczyć trasy, przy próbie wyznaczania pojawia się błąd "wewnętrzna niezgodność danych" i trzeba restartować program. Aby wyznaczyć trasę trzeba zrobić to z ominięciem punktu, który błąd powoduje. Czasami można to wyczuć, bo jak błąd wyskakuje przy 90% wyznaczania trasy to należy np. wyznaczyć trasę do innej, bliższej miejscowości, a potem raz jeszcze do docelowej. Przykładem takiej trasy jest np. Vodice -> Prisna.
- drugi, mniej delikatny objaw, to błąd "wewnętrzna niezgodność danych" przez zaskoczenie podczas jazdy. Nawigacja przestaje wtedy działać, a nowej trasy nijak nie można wyznaczyć. Pozostaje przejechać kilka lub kilkanaście kilometrów, by opuścić "zapalny" punkt na mapie, a potem można działać dalej. Przykładem takiego miejsca jest Boboszów, przed przejściem granicznym z Czechami.

Aby uniknąć frustracji należy nie aktualizować AM do najnowszej wersji lub zainstalować poprzednią wersję z mapami podmienionymi na najnowsze, internety piszą jak to zrobić.
My niestety dowiedzieliśmy się o tym już po fakcie, gdy na miejscu staraliśmy się w internetach znaleźć odpowiedź na pytanie: "co do cholery się z tym dzieje?"...

Ale nie licząc tych kilku wkurzających momentów to AutoMapa radzi sobie całkiem dobrze: nie ma takiego miejsca w Cro, do którego byśmy nie dojechali, są także aktualne objazdy i remonty. Państwa ościenne również bez problemu, łącznie z "zapadłymi wioskami" w BiH.

Trzeba pamiętać, aby zawsze mieć uplanowaną trasę, by w sytuacji awaryjnej wiedzieć jak pojechać.
W razie czego nawigacja z Google Maps też działa całkiem fajnie, ale za transfer danych w roamingu już niestety płacimy...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2016 10:11

Monia zwana Krufką napisał(a):Mała uwaga dla użytkowników AutoMapy, którzy przed wyjazdem postanowili zaktualizować ją do najnowszej wersji, czyli 6.19 z mapami 1602.

W tej wersji mapy pojawił się błąd, jest on już szeroko opisywany na forach tematycznych.
My także padliśmy jego ofiarą kilkukrotnie podczas jazdy.

Problem jest tego typu, że przy wyznaczaniu dłuższych odcinków drogi ( wg. supportu AutoMapy powyżej 100 km ) może się zdarzyć, że nawigacja odmówi posłuszeństwa. Tak, to absurd, ale tak się dzieje. I jeszcze się za taki absurd płaci!

Objawy mieliśmy dwojakie:
- pierwszy, ten delikatny, polegał na tym, że nawigacja nie mogła w ogóle wyznaczyć trasy, przy próbie wyznaczania pojawia się błąd "wewnętrzna niezgodność danych" i trzeba restartować program. Aby wyznaczyć trasę trzeba zrobić to z ominięciem punktu, który błąd powoduje. Czasami można to wyczuć, bo jak błąd wyskakuje przy 90% wyznaczania trasy to należy np. wyznaczyć trasę do innej, bliższej miejscowości, a potem raz jeszcze do docelowej. Przykładem takiej trasy jest np. Vodice -> Prisna.
- drugi, mniej delikatny objaw, to błąd "wewnętrzna niezgodność danych" przez zaskoczenie podczas jazdy. Nawigacja przestaje wtedy działać, a nowej trasy nijak nie można wyznaczyć. Pozostaje przejechać kilka lub kilkanaście kilometrów, by opuścić "zapalny" punkt na mapie, a potem można działać dalej. Przykładem takiego miejsca jest Boboszów, przed przejściem granicznym z Czechami.

Aby uniknąć frustracji należy nie aktualizować AM do najnowszej wersji lub zainstalować poprzednią wersję z mapami podmienionymi na najnowsze, internety piszą jak to zrobić.
My niestety dowiedzieliśmy się o tym już po fakcie, gdy na miejscu staraliśmy się w internetach znaleźć odpowiedź na pytanie: "co do cholery się z tym dzieje?"...

Ale nie licząc tych kilku wkurzających momentów to AutoMapa radzi sobie całkiem dobrze: nie ma takiego miejsca w Cro, do którego byśmy nie dojechali, są także aktualne objazdy i remonty. Państwa ościenne również bez problemu, łącznie z "zapadłymi wioskami" w BiH.

Trzeba pamiętać, aby zawsze mieć uplanowaną trasę, by w sytuacji awaryjnej wiedzieć jak pojechać.
W razie czego nawigacja z Google Maps też działa całkiem fajnie, ale za transfer danych w roamingu już niestety płacimy...


Bez obrazy, wina wysłużonego sprzętu. Na stronie automapy wersja poprawiona dla tego typu urządzeń.
bluesman
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 5942
Dołączył(a): 25.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.06.2016 10:13

Brutaka napisał(a):Pytanie do posiadaczy nawigacji TomTom-a: jak wygląda sytuacja pokrycia obszarowego dla Chorwacji?


Jak dla mnie ok :)
Nie rozumiem jednej rzeczy mimo wielu lat jazdy "na mapach TT" nie miałem żadnych problemów. Poruszałem się po różnych krajach. Czasem odbieram problemy innych jako idealizowanie nawigacji, że powinna umieć wszystko :)
paulr
Cromaniak
Posty: 974
Dołączył(a): 19.10.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 06.06.2016 12:18

https://pl.support.tomtom.com/app/conte ... cale/pl_PL
traffic i fotoradary nie w całej europie, ale praktycznie cała europa pokrycie 100% BiH podaję 77% i z rejonu Albania 70%, ale np miejsce w które jadę jest w TT a chwalona i jak dla mnie dużo droższa AM już nie ma:(
Brutaka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 183
Dołączył(a): 26.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 06.06.2016 19:56

Dziękuję serdecznie wszystkim za odpowiedzi w sprawie TomTom - nowe urządzenie zakupione. Padło na TomTom 25CEE z dożywotnią aktualizacją map.

W tym roku nie jadę już odrzutowcem więc potrzeba coś ciut mniejszego :) :mrgreen:
kuchtal
Globtroter
Posty: 44
Dołączył(a): 04.06.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchtal » 06.06.2016 20:07

Dla mnie ostatnio najlepsza jest Google Maps..... Nieraz uratowała przed korkami. Chyba wykupię sobie w tym roku pakiet internetowy w roamingu i bez problemu będę śmigał :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 78
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2019