napisał(a) StaryMarek » 16.06.2025 17:11
piekara114 napisał(a):Nie nie wiem co ma do rzeczy nie chęć do bycia on line do bezpiecznej jazdy samochodem

śmieszny tok rozumowania....
Nie chodzi o bycie on-line tylko umiejętność korzystając z internetu. Mówimy tutaj że podobno nie każdy potrafi kupić winietę przez internet.
Takie nadeszły czasy że brak umiejętności korzystania z internetu to jest jak analfabetyzm.
Analfabetą nie może być kierowcą. Kierowcą mogła być osoba umiejąca czytać. Pisanie nie było wymagane.
Owszem, teraz prawo nie zabrania tego co zawierał art. 72 ust 1 d.p.r.d dawnego kodeksu.
Ustawodawca poszedł na prostotę. Osoba nie zda egzaminu kiedy nie potrafi czytać. Dlatego nie zabraniają nieumiejętności czytania, ale stan zdawania egzaminu to wyklucza.
Ja nie napisałem że nie może być kierowcą ktoś kto nie potrafi obsługiwać internetu. Napisałem tylko że nie powinna być kierowcą taka osoba. W obecnych czasach nawet ze względu bezpieczeństwa.
Wiele systemów ratowniczych, ostrzegawczy, wzywania pomocy jest oparte na klawiaturze komputerowej. Używa się międzynarodowych symboli.
Nie mówię tutaj o tworzeniu grafiki czy AI, ale podstawowe zakupy internetowe, czym właśnie jest winieta, powinna ogarnąć każda średniointeligentna osoba.
Również wiele spraw nie załatwisz bez znajomości podstaw intranetu.
Ja bym chciał by za kierownicą siedziała osoba niekoniecznie wykształcona, ale obyta z zasadami i potrzebami XXI w.
Jakoś tak bezpieczniej się czuję wśród inteligentnych niż analfabetów.