.png)
.png)

.png)
Leszek Skupin napisał(a):Hmmmm....zaznaczam, że ja się uczę, ale...
Portret (ang. portrait) to pionowe ułożenie strony - zdjęcia, wszystkie obrazy znanych mi malarzy, którzy portretowali są ... pionowe. Dlatego staram się robić portrety w pionie. Nie podoba mi się ten chwast który wszedł w kadr w LD. Cień nosa na policzku z lewej strony... za to dostałem niejedną zrypkę...
Jednym słowem trzema słowami nie postarałeś się
Pozdrav
P.S. Następnym razem portrety wrzucaj do portretów, landszafty do pejzaży itd...

.png)
.png)
Leszek Skupin napisał(a):No tak.... wszystko się zgadza. Ale w tych przypadkach poziome ułożenie jest uzasadnione, bo w pierwszym przypadku to dwie osoby, a te ciężko pomieścić w pionowym kadrze, tak, żeby były same popiersia, a w drugim jest pan ze słonecznikiem czy innym chwastem, a na zdjęciu furzyka takiego elementu nie ma, no ... chyba, że ten chwaścior z LD rogu miał być elementem dodatkowym, ale w tym przypadku został paskudnie pocięty... tak czy siak nie pasuje mi to zdjęcie furzyka.
P.S. artykuły z linków poczytam
.png)
.png)
.png)
furzyk napisał(a):portrecik narzeczonej zrobiony ok 2 godziny temu
.png)
.png)
jesli gniotę nawet z jpega lecz pełnego, aczkolwiek nie ostrzonego w puszce nie mam najmniejszego problemu z artefaktem. w aparacie wszystko na "0" RAW to juz bez znaczenia.furzyk napisał(a): agresywne "wyciaganie" powoduje wieksza ilosc artefaktu - tyle ze tutaj akurat powodem jest malej wielkosci jpg. W rawie byloby na pewno o niebo lepiej.
Marku - nie usuwaj - niech przyklady sobie wisza na forum.
Powrót do FotoCroClub - dyskusja