Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nocleg przy granicy z Chorwacją.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 31.07.2007 08:27

Poszukuję namiaru na nocleg przy granicy z Chorwacją. Będę jechał od strony Austrii, Graz, potem Maribor.
Rok temu spaliśmy tuż przy granicy, po stronie Słowenii, za miejscowością Ptuj. Motel Podlehnik. Warunki ogólne typu późny Gierek, ale ze śniadaniem i w średniej cenie. Niestety w tym roku otrzymałem negatywne powiadomienie, motel nieczynny. Prawdopodobnie zaczęli remont, chyba się tego domagał.
I tu pytanie do forumowiczów, czy znacie podobny motel lub hotel w rozsądnej cenie, taki gdzie można przyjechać już w nocy, bo raczej będę tam dopiero przed północą, i bez kłopotu przespać się???

Za poradę serdecznie z góry dziekuję, pozdrawiam wszystkich Cro-fanów.
Grzegorz. :wink: :lol: [/i]
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 31.07.2007 10:26

Grzegorz, wstydź się :D
Tyle masz słoneczek i "tytuł Croentuzjasty" a nie zadałeś sobie "trudu" poszukania odpowiedzi na forum???

np Dezno pri Podlehniku, wiele razy wymieniane na tym forum...
Pozdrawiam :papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 31.07.2007 12:18

Kto pyta nie błądzi. A właśnie, czy dostałeś potwierdzenie rezerwacji w "Ob Ribniku"
??? :wink:
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 31.07.2007 14:49

Grzegorz Ćwik napisał(a):Kto pyta nie błądzi. A właśnie, czy dostałeś potwierdzenie rezerwacji w "Ob Ribniku"
??? :wink:

Z korespondencją była niezła heca: na emaile po angielsku nie dostałem odpowiedzi, na maila po polsku dostałem odp po słoweńsku :D Nie byłem pewien, czy dobrze zrozumiałem, napisałem jeszcze raz po polsku i znowu odpowiedź po słoweńsku :D :D powinno być ok choć na 100% okaże się na miejscu.
Pozdrawiam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 06.08.2007 17:47

Hotelik Ob Ribniku nie odpowiada na emailowe zaczepki. Zadzwoniłem więc na podany numer w witrynie, odpowiedziala jakaś panienka, ale po angielsku nie rozmawia, twierdziła, że lepiej rozumie po polsku. No i tak zamówiłem nocleg, ale pomimo wesołej rozmówki i podawanych konkretów, w dalszym ciągu nie wiem czy coś naprawdę zamówiłem.
Czy ktoś był w tym Hoteliku i może powiedzieć coś bardziej konkretnego.
I jeszcze jedno, jak tam trafić, bo będę jechał mocno w nocy i wtedy zasięgnięcie języka jest trudne. Jak się to ma w stosunku do Motelu Podlehnik, w którym miejscu trzeba skręcić z głównego szlaku, bo panienka w telefonie już tej prośby nie zrozumiała.

Pozdrawiam i proszę o informacje. Grzegorz. :wink:
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 06.08.2007 17:56

Grzegorz Ćwik napisał(a):...w dalszym ciągu nie wiem czy coś naprawdę zamówiłem....

witaj w klubie, mimo, że ja mam dwie odpowiedzi mailowe to i tak czuję się dokładnie jak Ty :mrgreen: :mrgreen:

No to ja też chętnie przeczytam jakieś wskazówki od kogoś kto "zaliczył" nocleg w Ob Ribniku :| :| :|
kkrzys
Croentuzjasta
hotel

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 06.08.2007 22:30

Byłem tam kilka lat temu,czysto schludnie .Kameralnie ,ale lepiej niż w Podlehniku.Jadąc z Polski nie dojeżdzasz do Podlehnika,skręcasz jakieś 100- 200 metrów wcześniej w prawo , a pózniej w lewo.Gdy ja tam byłem szefował
facet dobrze rozumiejący polski.Mówił że to dzieki sportowym kontaktom.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 06.08.2007 23:17

Po przekroczeniu granicy chorwackiej macie bardzo duży wybór moteli, jak rownież hoteli z wolnymi miejscami noclegowymi. Trzeba zjechać jednak gdziekolwiek w bok. Ceny w zasadzie nie odbiegają od ogółu - 12,17 euro / osobę. W Słowenii nigdy nie nocowaliśmy, słyszałam, że kradzieże są tam rzeczą nagminną. :papa:
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 07.08.2007 11:39

informacją o tych kradzieżach w Słowenii to majeczko postawilaś mnie na baczność :!: :?: :!:
No i jeszcze porównianie cen: Ob Ribniku 25 EUR/osobę a około 15eurków Ty podajesz 8O

To w takim razie pytanie zasadnicze: czy w piątek wieczorem (19:00 - 22:00) znajdziemy bez problemu "w ciemno" noclegi dla 6 osób zaraz za granicą CRO na jedną noc :?: :?: :?:

majeczko, już za chwilę jedziesz na Hvar - czy trasa przez Niemcy? No i czy nocleg po drodze? ciekaw jestem, bo wyjeżdżam tydzień po Tobie i też z Poznania :mrgreen: :papa:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 07.08.2007 15:55

majeczka napisał(a):W Słowenii nigdy nie nocowaliśmy, słyszałam, że kradzieże są tam rzeczą nagminną. :papa:

Poprosimy jeszcze o sprecyzowanie: co kradną (może węgiel z bocznicy), gdzie kradną (na ulicy, na parkingu, w szalecie) i kto kradnie (miejscowi, Polacy czy Ruscy?).

Pozdrawiam
Rafał
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 07.08.2007 16:02

Grzegorz Ćwik napisał(a):Poszukuję namiaru na nocleg przy granicy z Chorwacją. Będę jechał od strony Austrii, Graz, potem Maribor.
Rok temu spaliśmy tuż przy granicy, po stronie Słowenii, za miejscowością Ptuj. Motel Podlehnik. Warunki ogólne typu późny Gierek, ale ze śniadaniem i w średniej cenie. Niestety w tym roku otrzymałem negatywne powiadomienie, motel nieczynny. Prawdopodobnie zaczęli remont, chyba się tego domagał.
I tu pytanie do forumowiczów, czy znacie podobny motel lub hotel w rozsądnej cenie, taki gdzie można przyjechać już w nocy, bo raczej będę tam dopiero przed północą, i bez kłopotu przespać się??? [/i]

Polecam motel Pri Lesniku mieszczący się w Mariborze. Nie należy do najtańszych (w 2004 roku 50 EUR za dwójkę ze śniadaniem) ale warunki rewelacyjne.
STRONA INTERNETOWA

Pozdrawiam
Rafał
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 08.08.2007 09:39

Hotel Ob Ribniku jest kilometr od głównej drogi skręt w prawo jeszcze przed motelem Podlehnik ( jadąc od Mariboru) , są drogowskazy droga żwirowa . Miejsce ładne nad stawem cisza i spokój i nie słychać drogi
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 08.08.2007 11:01

asikx napisał(a):
majeczka napisał(a):W Słowenii nigdy nie nocowaliśmy, słyszałam, że kradzieże są tam rzeczą nagminną. :papa:

Poprosimy jeszcze o sprecyzowanie: co kradną (może węgiel z bocznicy), gdzie kradną (na ulicy, na parkingu, w szalecie) i kto kradnie (miejscowi, Polacy czy Ruscy?).

Pozdrawiam
Rafał

Zdaje się, że majeczka nie ma żadnych konkretów do poparcia swojego zdania. Summa summarum to i dobrze, że opinia o kradzieżach jest najprawdopodobniej daleko uogólnioną plotką :D
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 08.08.2007 11:17

andy.pl napisał(a):Zdaje się, że majeczka nie ma żadnych konkretów do poparcia swojego zdania. Summa summarum to i dobrze, że opinia o kradzieżach jest najprawdopodobniej daleko uogólnioną plotką :D

Też tak uważam. Słowienia jest najbezpiecznejszym krajem z byłej Jugosławii - przestępczość pospolita znajduje się tam na szczególnie niskim poziomie, zdecydowanie niższym niż w Chorwacji. Zasadniczy wplyw ma na to dość wysoki standard życia Słoweńców, ich mała liczba (niecałem 2 mln.) i dobrze wyszkolona, nieźle opłacona i wyposażona 11 tysięczna armia policjantów.
Przykład ze statystyk: w 2003 roku odnotowano 3 przypadki zabójstw, w 2004 juz tylko dwa, kradzieży zaś stwierdzono około 1700 w obu latach.
Pytanie: dużo to, czy mało..?

Pozdrawiam
Rafał
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 08.08.2007 21:40

Nas w Słowenii nie okradziono, po prostu tam na szczęście nie nocowaliśmy. Powyższe informacje wyczytałam z postów na forum. Jak można tu nie wierzyć skoro to właśnie forumowicze piszą, że
według policji, 90% wszystkich przestępstw w Słowenii to kradzieże. cyt "Należy uważać na swój portfel czy portmonetkę i nigdy nie zostawiać dokumentów i pieniędzy na wierzchu. Samochód najlepiej parkować w oświetlonych miejscach i nie zostawiać w środku cennych przedmiotów. W większych miastach, takich jak Lublana, Maribor (zwany już przez niektórych Mafiabor, jako że stanowi krajową bazę zorganizowanej przestępczości) czy Celje, można spotkać żebraków, często ostro domagających się pieniędzy."
Wystarczy również poczytać
http://www.travelplanet.pl/przewodnik/s ... nstwo.html
Niestety nie będę ryzykować, wolę nocować w Chorwacji. :papa:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone