Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Budowa - dlaczego prąd budowlany jest gęstszy od normalnego

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.05.2010 08:47

No i kolejny odcinek przygotowany i wrzucony do bloga

Ciepło ogniska domowego

Zapraszam :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.05.2010 12:08

Czy ktoś tu jeszcze buduje :?: :D

Projekt wykończenia..... wnętrza :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.05.2010 12:39

Leszek Skupin napisał(a):Czy ktoś tu jeszcze buduje :?: :D

Projekt wykończenia..... wnętrza :lol:

Leszek. Zanim zaczniesz malować na gotowo te regipsy, to dobrze nagrzewaj wnętrze.
Płyty kg się będą kurczyły i zostana pęknięcia pomimo szerokiej siatki i dedykowanego gipsu na lączenia.
Plyty najczęściek leżą w hurtowniach w zimnych i wilgotnych miejscach, więć ich absorbcja wilgoci jest znaczna.

Oczywiście Wam tego nie życzę, lecz z rozmów z malarzami tak wygląda smutna rzeczywistość... :?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.05.2010 13:41

Leszek Skupin napisał(a):No i kolejny odcinek przygotowany i wrzucony do bloga

Ciepło ogniska domowego

Zapraszam :D

Może trochę za późno!
Polecam, taki kominek Wiessmanna (P = 10kW), który jest wypełniony wodą, dosić wysokiej efektywnośći (około 0,6). Zwykł kominek ma bardzo niska efektywność.
Przy kominku mam wbudowany zbiornik na wodę i el. grzejniky (około 8kW). Z ogrzewaniem podłogowym ogrzewam ok. 80m2. Wydatek, okolo 500kn/miesiecznie.

:?

Obrazek

kontrola ogrzewania

Obrazek

:idea:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.05.2010 09:50

FUX napisał(a):Leszek. Zanim zaczniesz malować na gotowo te regipsy, to dobrze nagrzewaj wnętrze. ...

Niedługo wchodzą z malowaniem właśnie :? Trochę nagrzewania było, ale czy wystarczająco.... :? :?: to się okaże. Trochę też wietrzyli jak była ładna pogoda, a ostatnio to w ogóle jest ciepło - powyżej 20 stC. Nie wiem czy jest sens bardziej nagrzewać... oni i tak wewnątrz się pocą :lol:
mirko napisał(a):Może trochę za późno!
Polecam, taki kominek Wiessmanna (P = 10kW), który jest wypełniony wodą, dosić wysokiej efektywnośći (około 0,6). Zwykł kominek ma bardzo niska efektywność......
:idea:

Mirko :D dzięki za wtrącenie :!: My już raczej nie skorzystamy, ale może skorzysta ktoś inny ;)

Pozdrav :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2010 21:07

uff przeczytałem wszystko od deski do deski i mam takie pytanie.
Czy mógłbyś zdradzić ile na dzień dzisiejszy wyniosła Cię budowa bez działki. Ponieważ mój dom jest piętrowy planuję budowę właśnie takiego małego parterowego domu, żeby nie biegać po schodach na stare lata.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 29.05.2010 21:20

mirko napisał(a):[

kontrola ogrzewania

Obrazek

Taka wersja szpeci wnetrze.Po co takie dziwactwo.Lepiej bezprzewodowe gdzies schowac.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.05.2010 07:02

Na marginesie.
Wg polskich przepisów, umieszczenie kominka z plaszczem wodnym robi z niego piec c.o.
Piec c.o. powinien być umieszczony w zamykanym, niepalnym pomieszczeniu, a salon, aneks kuchenny, kuchnia, te trzy pomieszczenia najczęściej są otwarte, na pewno posiadają wiele materiałów latwopalnych.
O klasie wytrzymalości ogniowej przegród (ścianka działowa jej nie ma) nawet nie wspominam.
W przypadku, odpukać, jakiejś zadymy, piersze co ubezpieczyciel zrobi, to sprawdzenie odbiorów przez kominiarza.
Kominiarz się nie podloży.
Jeszcze jedno. Nie ma odbioru przez kominiarza, nie ma zgody, wydawanej przez NB na użytkowanie budynków.
Ludzie kombinyją i najpierw robia odbiory, a później wstawiają kominek i podłączaja po cichu uklad od plaszcza wodnego.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 30.05.2010 07:45

W moim przypadku, odbior techniczni obiektu (z kominkiem) wykonano 25 lat temu. :wink:
Być może należy zauważyć, że kominek powinien mieć dopływ powietrza z zewnątrz.
Nad kominkiem jest zainstalowany czujnik dymu z alarmem dźwiękowym.
Myślę, że większe zagrożenie pożarem jest kuchenka gazowa w kuchni. 8O
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.05.2010 08:45

Aby zwiększyć efektywność palenia kozą, kominkiem za kluczowe uważam załoęnie czerpni świeżego powietrza z zewnątrz.
Doskonale postapileś, zakładając czujnik dymu.
Dobrze, że mi o tym przypomniales :idea: :!:
Gazu w domu nie mem i chwala Bogu.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 31.05.2010 08:44

Serce w pasy napisał(a):uff przeczytałem wszystko od deski do deski i mam takie pytanie.
Czy mógłbyś zdradzić ile na dzień dzisiejszy wyniosła Cię budowa bez działki. Ponieważ mój dom jest piętrowy planuję budowę właśnie takiego małego parterowego domu, żeby nie biegać po schodach na stare lata.

Przewidywany koszt całej budowy wyniesie ok 360 - 390 kPLN 118 m2 z poddaszem nieużytkowym.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 09:15

Z wykończeniem typu płytki ceramiczne itd, ale bez działki?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 31.05.2010 09:46

Wersja pod klucz ale bez działki - taką cenę chciałeś ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 09:48

Fenkju wery macz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 31.05.2010 09:50

Pliz cię bardzo :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Budowa - dlaczego prąd budowlany jest gęstszy od normalnego - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone