Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ford S-MAX ... wasze uwagi i opnie mile widziane ...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PAP
Cromaniak
Ford S-MAX ... wasze uwagi i opnie mile widziane ...

Postnapisał(a) PAP » 23.03.2008 00:07

Witam,

Powoli zaczynam się zastanawiać nad wyborem nowego PAPamobile :wink: :lol: :lol: ... kilku forumowiczów podrzuciło mi już swoje pomysły w mojej relacji, za które jeszcza raz dziękuję :D ... mnie zaś chodzi ostatnio po głowie Ford S-MAX :roll: 8O :D ...

Moja prośba do Was brzmi ... jeżeli ktoś miał z tym samochodem cokolwiek do czynienia (sam taki posiada, zna kogoś kto posiada, też zastanawia się nad posiadaniem, posiadał lub posiada Forda Mondeo, inne :wink: ), to bardzo bym prosił o małą 'burzę mózgów' w tym temacie :D ...

Z góry dzięki za wszelkie wpisy,

Pozdrawiam,

PAP
madzia1981
Cromaniak

Postnapisał(a) madzia1981 » 23.03.2008 00:19

Mój ford był gówno wort :D
Pakula
Cromaniak

Postnapisał(a) Pakula » 23.03.2008 08:18

Jestem posiadaczem Forda Mondeo od 2 miesięcy i jest to mój pierwszy diesel.Kupiłem z silnikiem TDDI a nie TDCI ,bo w TDCI padają wtryskiwacze.Taka to przypadłość Forda.Ale jak chcesz kupić S-Maxa to zapewne będzie to prawie albo zupełnie nowe auto więc problem ten cie niedotyczy.Tak na marginesie to S-Max jest moim marzeniem.

Pozdrawiam
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 23.03.2008 08:36

Pakula napisał(a):Jestem posiadaczem Forda Mondeo od 2 miesięcy i jest to mój pierwszy diesel.Kupiłem z silnikiem TDDI a nie TDCI ,bo w TDCI padają wtryskiwacze.Taka to przypadłość Forda.Ale jak chcesz kupić S-Maxa to zapewne będzie to prawie albo zupełnie nowe auto więc problem ten cie niedotyczy.Tak na marginesie to S-Max jest moim marzeniem.

Pozdrawiam

Podzielam zdanie Madzi. Ale może trochę pojeżdzisz.
Kubol
Podróżnik

Postnapisał(a) Kubol » 23.03.2008 08:50

Znajomy próbował sprzedać swojego Mondeo ( 5 latek, z salonu -wyjątkowo nieudany egzemplarz , katastrofa dla właściciela) kilkakrotnie na giełdzie . NIKT - ale to nikt nawet nie podszedł zapytać o cenę lub obejrzeć .
Po wielkich bólach zamienił na Seata Alhambre .
maciej1969
Croentuzjasta

Postnapisał(a) maciej1969 » 23.03.2008 09:04

Jeżdżę Mondeo tdci od 5 lat (w tym 2 x przeleciał się w CRO ).

Nie narzekam,choć powyżej 100tys. w większości tdci i tddi wysiada koło dwumasowe - po jego wymianie jeździ się znowu szybko i sprawnie:)

Owszem, wtryskiwacze padają gdy wleje się jakiś ,,syf". Osobiście trzymam się markowych stacji paliw i takiej przygody jeszcze nie miałem;)

W S-max-ie jest chyba ten sam tdci co w mondeo tylko podkręcony do 140KM, bo autko jest cięższe, jeśli Twoja rodzina nie przekracza 2+2 to lepszym wyborem może być Mondeo:) - tańszy a też komfortowy...

Może Forum Forda coś Ci podpowie :papa:
http://forum.fordclubpolska.org/viewforum.php?f=88
Pakula
Cromaniak

Postnapisał(a) Pakula » 23.03.2008 10:02

Problem z TDCI polega na tym ,że jak ayto jest sprowadzone z Niemiec i zaczyna jezdzić w Polsce na naszym paliwie to zacierają sie wtryskiwacze.Mamy bardzo suchą rope,podobno dobrze jest wlać na zbiornik około 300 gram mixolu.
dl
Odkrywca

Postnapisał(a) dl » 23.03.2008 10:28

witam
Od 5 lat jeżdżę focusem TDci, jak narazie nie miałem problemów z silnikiem. W 2007 roku padło mi wspomaganie kierownicy właśnie w Cro, ale dojechałem szczęśliwie. Ford bardzo lubi rdzewieć. A ceny w ASO powalające. Co do koła dwumasowego to lubi padać, u mnie jak narazie jeszcze jeździ. Ale w dzisiejszych wszystkich dieslach koła dwumasowe padają.
fokstrot
Croentuzjasta

Postnapisał(a) fokstrot » 23.03.2008 12:34

ooo rdzewienie to juz jest slynna przypadlosc forda /przykladem niech bedzie ford mondeo w przedostatnim wcieleniu/.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 23.03.2008 13:09

Polecam Honde Accord 2.2 i-CTDi lub Subaru Forestera.
fokstrot
Croentuzjasta

Postnapisał(a) fokstrot » 23.03.2008 14:32

taa tylko forester w dieslu raczej nie wystepowal
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 23.03.2008 14:40

fokstrot napisał(a):taa tylko forester w dieslu raczej nie wystepowal

Zaraz będzie.....

http://www.boxerdiesel.com/
kaczy66
Globtroter

Postnapisał(a) kaczy66 » 23.03.2008 19:39

Witam.
Od 7 lat jeżdżę fordami (4 lata Focus 1 + 3 lata Modeno) zawsze benzyna . Przed zakupem Forda dużo czytałem w necie i pytałem się znajomych, co by kupili, większość stawiała na VW i „Japan”. Ja postawiłem na na Forda i nie żałuje, moim zdaniem VW jest przereklamowany, a „japonce” dobre tylko „gołe” w porównywalnej cenie.
Ja kupuje auto na 4-5 lat max i nie narzekam. Fokusem zrobiłem 250 tys. km w 3, 5 roku i nic się nie działo teraz mam Modeno od 3 lat i gdyby serwis nie przysyłał zawiadomień o przeglądzie, to bym nie wiedział, że oprócz paliwa trzeba „robić” coś więcej z autem (przeglądy itp.)
Nie namawiam Cię na Forda czy inną markę, ale uważam, że przy dzisiejszej technologii auta nie odbiegają wiele od siebie (szczególnie nowe) i warto patrzeć, co oferują za daną kasę (wyposażenie), a nie płacić za markę. A co do S-Max jest to moje marzenie i być może kolejne auto, które zakupie (szkoda, że nie ma 4x4 – wtedy byłoby to pewne)
Kolega ma S-Max 2l TDCi - 140km i jest zachwycony, miejsca jak w Vanie, a zwrotny i szybki jak osobówka.
Pozdrawiam.
Pakula
Cromaniak

Postnapisał(a) Pakula » 23.03.2008 20:32

Każdy samochód ma jakies wady.Miałem Opla Vectre to co pół reku musiałem wymieniać uszczelke pod zaworami,taka wada Opla...Nie mówiąc o rdzewieniu tylnich błotników.Powiedzenie ''Ford gówno wort''=Nie każda morda pasuje do Forda
liwan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) liwan » 23.03.2008 23:48

Przez pięć lat jeździłem Laguną 2.0 benzyna, wydawało mi się że jest OK chociaż trochę się psuła ale silnik 8 zaworowy przekręcił już bez awarii ponad 300tys. Wiem bo już ponad 3 lata po sprzedaży mam ją na oku. Ale jak przesiadłem się do Mondeo 2.0TDDI 115KM to powiedziałem- klasa wyżej jeśli chodzi o prowadzenie i radość z jazdy. Przez ponad 3 lata w początkowo 3 letnim aucie wymieniłem poza eksploatacyjnymi sprawami (opony, wycieraczki) tylko sterownik klapy bagażnika i pompkę spryskiwaczy. Przejechałem co prawda tylko około 90tys km, ale i tak uważam że było nieźle. Później słupek przeszorował mi prawy bok, auto sprzedałem z łatwością bez naprawiania i kupiłem drugiego takiego samego tylko 3 lata młodszego 2.0TDCI 130KM prawie maks wyposażenie. Kto jeździł ze znajomych pierwszym mondeo to był prawie zachwycony. Przymierzałem się do Audi A6, ale naprawdę nie czułem się tak dobrze jak w Mondeo. Następne moje auto to niekoniecznie będzie Mondeo czy inny Ford bo jednak lubię zmiany, ale nie dam powiedzieć nic złego o Fordach które znam. A auta wszystkie się psują. Czasami sami jesteśmy winni niewłaściwą techniką jazdy. Pozdrawiam :)
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.