napisał(a) Krystof » 26.03.2008 14:31
Alo,
ja trochę w temacie, trochę forda :@)
Zdecydowanie preferuę japończyki ("kto ma japońca, jeździ do ońca" :@) ).
W listopadzie zmieniałem auto - szukałem czegoś większego (od avensisa kombi, którym jeżdziłem) w rozsądnej cenie, no i czegoś japońskiego. Toyota previa nie bardzo mi się podoba, avensis verso był za drogi.
Padło na mzadę mpv i to auto bym ci polecał, bo:
- mazda jest na pierwszym miejscu bezawaryjności; nie dotyczy to wprawdzie vanów, ale marka, to marka
- jak na swoje gabaryty i masę (prawie 2 tony i trzy rzędy siedzeń - 7 osób) mało pali (8-9 pomieście), bo ma doby silnik - i tu pojawia się"a propos forda", bo to ponoć fordowska jednostka (common rail o pojemności 2.0 + 140 koni + moment 320 Nm)
- siedzi sięwysoko, bagażnik jest spory, auto, ze względu na budowę i masę jest bezpieczne
Minusy?
- jeśli jesteś duży, to możesz cierpieć na brak miejsca na nogi - mój kolega ma 196 i mówi, że miejsca jest mniej niż w accordzie, na przykład
- auto, mimo, że ma warunki, nie prowokuje w Polsce do szybkiej jazdy - zakręty pokonuje sięmniej pewnie, niż osobówką, słabo sobie radzi z koleinami (kołysze) - może to i lepiej, bo po co pędzić? Na autostradzie sunie, jak po szynach (jechałem max 190 u Helmutów, ale tylko po to, by sprawdzić, czy się da), 160 km/h to przyjemna, pewna prędkość i w miarę ciche wnętrze ...
ps. no i cena jest bardzo przystępna - rocznik 2002, to wydatek max. 40 tyś pln łącznie ze sprowadzeniem, rejestracją, akcyzą, itp. Można drożej, można taniej (szczególnie w polsce, nie wiedzieć czemu ...)
pozdrov, K.[/quote]