Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ford S-MAX ... wasze uwagi i opnie mile widziane ...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.03.2008 09:15

kaczy66 napisał(a):Ja kupuje auto na 4-5 lat max i nie narzekam. Fokusem zrobiłem 250 tys. km w 3, 5 roku i nic się nie działo teraz mam Modeno od 3 lat i gdyby serwis nie przysyłał zawiadomień o przeglądzie, to bym nie wiedział, że oprócz paliwa trzeba „robić” coś więcej z autem (przeglądy itp.)

Po raz pierwszy słyszę, że serwisy Forda zatrudniają jasnowidzów, którzy wiedzą, że zrobiłeś dystans między przeglądami.... :roll: :wink:
Chyba miałeś na myśli kampanie serwisowe i naprawy usterek.... 8)
koltonek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) koltonek » 24.03.2008 20:20

Ja wprawdzie nie mam S-Maxa ale też bym chętnie takie coś kupił. Kolega, który pracuje w frodzie mówił że to bardzo fajne autko, które sie super prowadzi. Nie polecał mi tylko modelu z silnikiem diesla 1.8 bo coś sie tam często psuje.
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 24.03.2008 21:14

liwan napisał(a):...Przez ponad 3 lata w początkowo 3 letnim aucie wymieniłem poza eksploatacyjnymi sprawami (opony, wycieraczki) tylko sterownik klapy bagażnika i pompkę spryskiwaczy...

Ha,ha... też miałem krótko po zakupie Mondeo wymieniany silniczek/pompkę od spryskiwaczy. Na szczęście jeszcze NA GWARANCJI :)
Dzięki za przypomnienie :papa:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 25.03.2008 09:59

madzia1981 napisał(a):Mój ford był gówno wort :D

Madziu,

Może twój Ford był gówno wort, ale twoja uwaga jest ... bezcenna :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: jak głosi jedna reklama :wink: :lol: :lol:

A na poważnie, to gdybyś mogła jakieś konkrety nam zapodać :) ... sam byłem posiadaczem Forda Taurusa od jego 5 roku życia i wiernie dożył z nami 18 roku życia nim pochłonęło go złomowisko ... wiem, że jakość Forda miewa swoje blaski i cienie, ale nie jest aż tak źle :D ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 25.03.2008 10:03

Pakula napisał(a):Jestem posiadaczem Forda Mondeo od 2 miesięcy i jest to mój pierwszy diesel.Kupiłem z silnikiem TDDI a nie TDCI ,bo w TDCI padają wtryskiwacze.Taka to przypadłość Forda.Ale jak chcesz kupić S-Maxa to zapewne będzie to prawie albo zupełnie nowe auto więc problem ten cie niedotyczy.Tak na marginesie to S-Max jest moim marzeniem.

Pozdrawiam

Pakula,

Z tego co widzę, to S-Max będzie wariantem docelowym, bo muszę poczekać aż na rynku będą 3 - 4 letnie egzemplarze, bo nowych samochodów z wielu powodów nie kupuję :) ... więc póki co moja optyka skłania się ku Mondeo z 2005 roku ... tyle, że w tym roczniku chyba nie ma silników TDDI :roll: ... są tylko TDCI ... ale może czegoś nie wiem :roll: :) ...

A twój to który rocznik :?: Jakieś problemy do tej pory :?:

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 25.03.2008 10:07

maciej1969 napisał(a):Jeżdżę Mondeo tdci od 5 lat (w tym 2 x przeleciał się w CRO ).

Nie narzekam,choć powyżej 100tys. w większości tdci i tddi wysiada koło dwumasowe - po jego wymianie jeździ się znowu szybko i sprawnie:)

Owszem, wtryskiwacze padają gdy wleje się jakiś ,,syf". Osobiście trzymam się markowych stacji paliw i takiej przygody jeszcze nie miałem;)

W S-max-ie jest chyba ten sam tdci co w mondeo tylko podkręcony do 140KM, bo autko jest cięższe, jeśli Twoja rodzina nie przekracza 2+2 to lepszym wyborem może być Mondeo:) - tańszy a też komfortowy...

Może Forum Forda coś Ci podpowie :papa:

http://forum.fordclubpolska.org/viewforum.php?f=88

Maciej,

Ten twój to jest II czy III (czyli przedostatnia generacja :) ) :?:

Dzięki za linka :D ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 25.03.2008 10:10

kaczy66 napisał(a):Witam.
Od 7 lat jeżdżę fordami (4 lata Focus 1 + 3 lata Modeno) zawsze benzyna . Przed zakupem Forda dużo czytałem w necie i pytałem się znajomych, co by kupili, większość stawiała na VW i „Japan”. Ja postawiłem na na Forda i nie żałuje, moim zdaniem VW jest przereklamowany, a „japonce” dobre tylko „gołe” w porównywalnej cenie.
Ja kupuje auto na 4-5 lat max i nie narzekam. Fokusem zrobiłem 250 tys. km w 3, 5 roku i nic się nie działo teraz mam Modeno od 3 lat i gdyby serwis nie przysyłał zawiadomień o przeglądzie, to bym nie wiedział, że oprócz paliwa trzeba „robić” coś więcej z autem (przeglądy itp.)
Nie namawiam Cię na Forda czy inną markę, ale uważam, że przy dzisiejszej technologii auta nie odbiegają wiele od siebie (szczególnie nowe) i warto patrzeć, co oferują za daną kasę (wyposażenie), a nie płacić za markę. A co do S-Max jest to moje marzenie i być może kolejne auto, które zakupie (szkoda, że nie ma 4x4 – wtedy byłoby to pewne)
Kolega ma S-Max 2l TDCi - 140km i jest zachwycony, miejsca jak w Vanie, a zwrotny i szybki jak osobówka.
Pozdrawiam.

kaczy,

Te twoje Fordy to były nówki czy używki :roll: :D ?

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 25.03.2008 10:12

liwan napisał(a):Przez pięć lat jeździłem Laguną 2.0 benzyna, wydawało mi się że jest OK chociaż trochę się psuła ale silnik 8 zaworowy przekręcił już bez awarii ponad 300tys. Wiem bo już ponad 3 lata po sprzedaży mam ją na oku. Ale jak przesiadłem się do Mondeo 2.0TDDI 115KM to powiedziałem- klasa wyżej jeśli chodzi o prowadzenie i radość z jazdy. Przez ponad 3 lata w początkowo 3 letnim aucie wymieniłem poza eksploatacyjnymi sprawami (opony, wycieraczki) tylko sterownik klapy bagażnika i pompkę spryskiwaczy. Przejechałem co prawda tylko około 90tys km, ale i tak uważam że było nieźle. Później słupek przeszorował mi prawy bok, auto sprzedałem z łatwością bez naprawiania i kupiłem drugiego takiego samego tylko 3 lata młodszego 2.0TDCI 130KM prawie maks wyposażenie. Kto jeździł ze znajomych pierwszym mondeo to był prawie zachwycony. Przymierzałem się do Audi A6, ale naprawdę nie czułem się tak dobrze jak w Mondeo. Następne moje auto to niekoniecznie będzie Mondeo czy inny Ford bo jednak lubię zmiany, ale nie dam powiedzieć nic złego o Fordach które znam. A auta wszystkie się psują. Czasami sami jesteśmy winni niewłaściwą techniką jazdy. Pozdrawiam :)

liwan,

Ty te swoje Fordy kupowałeś w PL czy import indywidualny :) :?:

Pozdrawiam,

PAP
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 25.03.2008 11:19

zawsze kupowaliśmy Mondea 3 letnie ale benzyniaki , wszystko było ok
żadnych wpadek na trasie paliły około 7 litrów na trasie po mieście więcej ale znośnie /jeżeli chodzi o pakowność i komfort jazdy 5 osób i pies na dalszych trasach + box na dachu można było wytrzymać/
ale zapragneliśmy galaxy i tujeżeli chodzi o pojemność rewelacja ale ledwo dojechaliśmy z wakacji do domu padło wszystko co było możliwe -wspominane wyżej koło dwumasowe ,skrzynia biegów i inne duperele na niebagatelną sumkę :twisted: :twisted: :twisted:
Potem przy naprawie okazało się że autko miało wszystko powymieniane na stare ledwo trzymające się :( :( :( Autko miało mieć przebieg 80 tyś a miało 2 razy tyle :x :x
Sprzedaliśmy za pół darmo i kupiliśmy zrażeni do forda opla zafirę po 6 miesięcznych walkach z uczciwością ludzką w cudzysłowie 8O 8O 8O
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 25.03.2008 12:07

PAP napisał(a):
Pakula napisał(a):Jestem posiadaczem Forda Mondeo od 2 miesięcy i jest to mój pierwszy diesel.Kupiłem z silnikiem TDDI a nie TDCI ,bo w TDCI padają wtryskiwacze.Taka to przypadłość Forda.Ale jak chcesz kupić S-Maxa to zapewne będzie to prawie albo zupełnie nowe auto więc problem ten cie niedotyczy.Tak na marginesie to S-Max jest moim marzeniem.

Pozdrawiam

Pakula,

Z tego co widzę, to S-Max będzie wariantem docelowym, bo muszę poczekać aż na rynku będą 3 - 4 letnie egzemplarze, bo nowych samochodów z wielu powodów nie kupuję :) ... więc póki co moja optyka skłania się ku Mondeo z 2005 roku ... tyle, że w tym roczniku chyba nie ma silników TDDI :roll: ... są tylko TDCI ... ale może czegoś nie wiem :roll: :) ...

A twój to który rocznik :?: Jakieś problemy do tej pory :?:

Pozdrawiam,

PAP

Mój jest z 2001 roku,TDDI wychodziły jeszcze w 2002 roku.Pózniej juz tylko TDCI.Jak kupisz z 2005 i będzie miał mały przebieg to niepowinno być problemu,oczywiście tankuj tylko na dobrych stacjach,niewarto za kilka groszy tańszej ropy naprawiać potem wtrysków .Wejdz sobie na to forum to dowiesz sie ciekawych rzeczy

http://forum.fordclubpolska.org/viewforum.php?f=10
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 25.03.2008 14:28

Pakula napisał(a): Mój jest z 2001 roku,TDDI wychodziły jeszcze w 2002 roku.Pózniej juz tylko TDCI.Jak kupisz z 2005 i będzie miał mały przebieg to niepowinno być problemu,oczywiście tankuj tylko na dobrych stacjach,niewarto za kilka groszy tańszej ropy naprawiać potem wtrysków .Wejdz sobie na to forum to dowiesz sie ciekawych rzeczy

http://forum.fordclubpolska.org/viewforum.php?f=10

Dzięki :) ...

PAP
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.03.2008 20:08

ziomek napisał(a):zawsze kupowaliśmy Mondea 3 letnie ale benzyniaki , wszystko było ok
żadnych wpadek na trasie paliły około 7 litrów na trasie po mieście więcej ale znośnie /jeżeli chodzi o pakowność i komfort jazdy 5 osób i pies na dalszych trasach + box na dachu można było wytrzymać/
ale zapragneliśmy galaxy i tujeżeli chodzi o pojemność rewelacja ale ledwo dojechaliśmy z wakacji do domu padło wszystko co było możliwe -wspominane wyżej koło dwumasowe ,skrzynia biegów i inne duperele na niebagatelną sumkę :twisted: :twisted: :twisted:
Potem przy naprawie okazało się że autko miało wszystko powymieniane na stare ledwo trzymające się :( :( :( Autko miało mieć przebieg 80 tyś a miało 2 razy tyle :x :x
Sprzedaliśmy za pół darmo i kupiliśmy zrażeni do forda opla zafirę po 6 miesięcznych walkach z uczciwością ludzką w cudzysłowie 8O 8O 8O

Tak to jest z uzywanymi samochodami. Pierwszy mój samochód Zastava 1100p, 7 letni. Olej się lał po simeringach. Następne były już nowe, tak że nie mogę narzekać na jakość. Używane jak kupować to tylko od rodziny. Sciagane z zachodu czy kupowane okazyjnie to ryzyko fałszowania ilosci przejechanych km oraz nadmiernego zyzycia części mechanicznych pojazdu. W tym roku byłem posrednikiem w rodzinie w sprzedaży 3 aut. Nikt nie ma do mnie pretensji, bo wszystkie auta były sprawdzone i uczciwie sprzedane. Nawet 1 rodzynek Renault Thalia z przebiegiem 16 tys km, 4 letni, nie jezdzony nigdy w zimę.
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 26.03.2008 09:55

PAP napisał(a):
maciej1969 napisał(a):Jeżdżę Mondeo tdci od 5 lat (w tym 2 x przeleciał się w CRO ).

Nie narzekam,choć powyżej 100tys. w większości tdci i tddi wysiada koło dwumasowe - po jego wymianie jeździ się znowu szybko i sprawnie:)

Owszem, wtryskiwacze padają gdy wleje się jakiś ,,syf". Osobiście trzymam się markowych stacji paliw i takiej przygody jeszcze nie miałem;)

W S-max-ie jest chyba ten sam tdci co w mondeo tylko podkręcony do 140KM, bo autko jest cięższe, jeśli Twoja rodzina nie przekracza 2+2 to lepszym wyborem może być Mondeo:) - tańszy a też komfortowy...

Może Forum Forda coś Ci podpowie :papa:

http://forum.fordclubpolska.org/viewforum.php?f=88

Maciej,

Ten twój to jest II czy III (czyli przedostatnia generacja :) ) :?:

Dzięki za linka :D ...

Pozdrawiam,

PAP

MK3 :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.03.2008 14:31

Alo,
ja trochę w temacie, trochę forda :@)

Zdecydowanie preferuę japończyki ("kto ma japońca, jeździ do ońca" :@) ).

W listopadzie zmieniałem auto - szukałem czegoś większego (od avensisa kombi, którym jeżdziłem) w rozsądnej cenie, no i czegoś japońskiego. Toyota previa nie bardzo mi się podoba, avensis verso był za drogi.

Padło na mzadę mpv i to auto bym ci polecał, bo:
- mazda jest na pierwszym miejscu bezawaryjności; nie dotyczy to wprawdzie vanów, ale marka, to marka
- jak na swoje gabaryty i masę (prawie 2 tony i trzy rzędy siedzeń - 7 osób) mało pali (8-9 pomieście), bo ma doby silnik - i tu pojawia się"a propos forda", bo to ponoć fordowska jednostka (common rail o pojemności 2.0 + 140 koni + moment 320 Nm)
- siedzi sięwysoko, bagażnik jest spory, auto, ze względu na budowę i masę jest bezpieczne

Minusy?
- jeśli jesteś duży, to możesz cierpieć na brak miejsca na nogi - mój kolega ma 196 i mówi, że miejsca jest mniej niż w accordzie, na przykład
- auto, mimo, że ma warunki, nie prowokuje w Polsce do szybkiej jazdy - zakręty pokonuje sięmniej pewnie, niż osobówką, słabo sobie radzi z koleinami (kołysze) - może to i lepiej, bo po co pędzić? Na autostradzie sunie, jak po szynach (jechałem max 190 u Helmutów, ale tylko po to, by sprawdzić, czy się da), 160 km/h to przyjemna, pewna prędkość i w miarę ciche wnętrze ...

ps. no i cena jest bardzo przystępna - rocznik 2002, to wydatek max. 40 tyś pln łącznie ze sprowadzeniem, rejestracją, akcyzą, itp. Można drożej, można taniej (szczególnie w polsce, nie wiedzieć czemu ...)

pozdrov, K.[/quote]
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 26.03.2008 22:57

PAP napisał(a):liwan,

Ty te swoje Fordy kupowałeś w PL czy import indywidualny :) :?:

PAP

Kupowałem u handlarzy którzy sprowadzali je z Niemiec i tego nowszego chyba gorzej trafiłem bo jak ma nierozgrzany silnik to nierówno pracuje. Nie miałem czasu na razie dokładnie go sprawdzić (HAHA -już 2 miesiące). W moim środowisku Mondeo III ma lepszą opinię niż Passat i ma najlepszy stosunek walory /cena w całej swojej klasie. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.