Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ford S-MAX ... wasze uwagi i opnie mile widziane ...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.04.2008 20:14

Renatka66 napisał(a):
Pakula napisał(a):A co to jest za model Forda ''Galaksja"" ?????

A ja jestem kobietą i wiem co to jest "galaksja", bo taki posiadam. I uważam, że jest super tylko trochę za dużo pali ( dobrze, że jest "zagazowany") :D :D
A kto ma "galaksję" na ropę? Co o nim sądzicie, bo chcemy na taki zmienić? :?: :?:

Proponuję przesiadkę na Japonię....
Jak najszybciej!
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 13.04.2008 20:45

Pierwszym naszym samochodem ( 10 lat temu) był właśnie " japończyk" - honda civic. Super samochodzik. Ale rodzina nam się powiększyła i mamy już większe wymagania. Więc co proponujesz? Oczywiście nowości nie wchodzą w grę. :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.04.2008 21:02

Poszperajsię za jakąś toyotą w wersji Van....
a dlaczego nie nową/
Czasami lepiej kupic nowe na kilk lat dlużej. Używki, to nie zawsze dobry pomysl. może jakaś testówka lub roczne, dwuletnie.
Niemieckie i podobne to szmelcwageny o amerykańskich nie wspominając. Niestety....
Ale ilu członków ta rodzina liczy, że musi być minivan?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 14.04.2008 08:20

Renatka66 - ja, z uporem maniak :wink: reklamuję mazdę mpv - duży, ekonomiczny (paliwo), wygodny, niezawodny (jak sądzę) Japończyk - większy od Avensis Verso - mniejszy od Toyoty Previa - w sam raz na kilka osób (w moim wypadku 4) ...

Co jeszcze (piszę o modelu 2002 - 2004)...:
- 7 niezależnych foteli (5 wyjmowanych, więc można sobie różnie konfigurować wnętrze)
- klima manualna 2 strefowa (trzeci rząd siedzeń ma własna regulację)
- oczywiście podstawa - drzwi przesuwane, a nie jakaś ściema z otwieraniem :wink:
- elektryczne szyby i lusterka, webasto seryjnie - czasem od razu z regulacją postojową (mój nie), czasem kaseciek ( :cry: ) - czasem CD, a czasem duża seryjna nawigacja (ekran 7 cali)
- płaska podłowa, bagażnik bez załamań, zwężeń itp
- podłokietniki, ładny welurek udający zamsz
- silnik, który polecam, to dwólitrowy diesel (140 koni i moment 320) - pali ok 8 - 9 na sto w trybie mieszanym (większość po mieście, ale długie dojazdy bez korków i skrzyżowań)

bezinteresownie polecam i pozdrawiam, krystof
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 14.04.2008 20:02

Dzięki chłopaki za krótki wykład.Rodzinka liczy 5 osób + rodzice ( nieraz też chcą się zabrać), dlatego musi być coś większego.
Niestety nowości nie wchodzą w grę. Z tego co prześledziłam to wśród Cromaniaków w dziale "Kalendarz wyjazdowy" są tylko 2 fordy galaksy, A mazda mpv całkiem fajniutka. Znawczynią samochodów to ja nie jestem, ale mój małżonek bardzo prosił, abym się Was zapytała o opinię na temat vanów :D :D
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 24.10.2008 19:12

Witam wszystkich zmotoryzowanych. Odgrzewam temat bo jestem zainteresowany zmianą samochodu. Myślałem o Touranie, opcjonalnie S-max, Zafira. Co prawda poziom euro powoduje że sprowadzenie używanego auta jest nieopłacalne ale do wiosny jeszcze daleko, może coś się zmieni. Macie jakieś swoje doświadczenia z minivanami?

Obecnie mam Focusa i mogę polecić to autko. Generalnie nie miałem z nim większych problemów.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.10.2008 19:37

Mibi napisał(a):Witam wszystkich zmotoryzowanych. Odgrzewam temat bo jestem zainteresowany zmianą samochodu. Myślałem o Touranie,

Kilka dni temu klient opowiadał mi jak spalił mu się Touran, następnego dnia po serwisie. VW umywa ręce, sprawa idzie do sądu.

Poprawiłem cytowanie ;) - mod Leszek
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 24.10.2008 20:33

fokstrot napisał(a):taa tylko forester w dieslu raczej nie wystepowal

Forester w dieslu już jest,dla zainteresowanych.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.10.2008 20:45

mireks napisał(a):
fokstrot napisał(a):taa tylko forester w dieslu raczej nie wystepowal

Forester w dieslu już jest,dla zainteresowanych.

Jeśli montują ten sam silnik, a pewnie tak jest, co w Legacy, to jest to piękny motor, nadal brzmi jak klasyczne Subaru i odpowiednio "ciągnie" auto przy umiarkowanym zapotrzebowaniu na paliwo.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 24.10.2008 20:55

Samochody jakościowo są prawie wszystkie podobne,tylko jest kwestia ceny,co oferuje dana marka za dane pieniążki które chcemy wydać na auto.
Wiele firm robi te same części do różnych marek.
Japońskie auta,to tylko z nazwy, obecnie są produkowane w Europie,jakość też się popsuła,to już nie jest ta Toyota co była kiedyś,myślę że Kia Ceeds w dieslu będzie niezłą alternatywą jako używana.
Sorry ale pytanie było inne,chodzi o Forda S-maxa,ciekawe auto dla podróżujących,nie miałem nigdy Forda,ale uważam że Ford jest dobrą propozycją jeśli chodzi o cenę
i jakość ,mimo kilku wad jest atrakcyjny w zakupie.
Osobiście w najbliższym czasie będę się rozglądał za Citroenem C-5 po 2005r,jazda bajka.

Kolega kupił S-maxa i nie narzeka,ale ma go dopiero 5 miesięcy.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.10.2008 21:00

Jeśli mogę coś powiedzieć .... Hyundai jest montowany tylko w Korei na rynek Azji i Europy - Uslan i w USA na rynek Hamerykancki. To że jest produkowany w jednej fabryce w Korei już mnie przekonało co do jakości tego auta. Jednym słowem Żółtek potrafi, ale nie sztuką jest kupić samochód... Sztuką jest znaleźć do niego dobry serwis i ja taki mam :D nie w Kielcach bo tu tylko potrafią zepsuć samochód, tylko w Busku Zdroju i jeżdżę tam dzięki Bogu już 9 lat i cały czas samochód jest serwisowany w jednym miejscu ... Dzięki czemu nie mam z nim problemów :D

Pozdrav :papa:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 24.10.2008 21:17

Co do Hyndaya mam bardzo pozytywną opinię,miałem Pony 8 lat,zwiedziłem prawie całą Polskę i żadnej awarii,mamy z żoną sentyment do tej marki,mam jeszcze chęć na Sonatę w dieslu w najbliższym czasie lub C5 jak pisałem wcześniej.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 24.10.2008 21:26

Podoba mi się Ceed i I30, szkoda że nie robią ich w wersji van.
5 lat gwarancji to wielki plus dla tych samochodów.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.