Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Europą rządzą idioci i hipokryci - niedługo wybory..

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2009 17:46

janniko napisał(a):Januszu, po co podajesz te sondaże?

Dla przypomnienia, bo czytając Twoje posty wydaje mi się, że ich nie znasz.

Pierwszy link to nie sondaż tylko wyniki referendum - chyba go nie podważasz ?

Drugi link to sondaż, który przedstawia fakt, że większość Polaków jest za przynależnością UE.

Przeciwnicy są w mniejszości, a w demokracji rządzi większość.

Ja nie twierdzę,że przeciwnicy UE są idiotami, więc Ty nie pisz, że idiotami są jej zwolennicy. :!:
skee
Croentuzjasta

Postnapisał(a) skee » 25.05.2009 18:51

jan_s1 napisał(a):
skee napisał(a):Zauważcie jedno - minęło 20 lat od obalenie komuny, a my nadal nie dorobiliśmy się prawdziwego męża stanu - człowieka, który pociągnąłby za sobą zdecydowaną większość bez względu na barwy polityczne.

Wydaje mi się, że czas prawdziwych mężów stanu skończył się ze ćwierć wieku temu wraz z Ronaldem Reaganem i Małgorzatą Thatcher. Gra toczy się o zbyt wysoką stawkę i "święta trójca" (służby, biznes i politycy) na ogół są w stanie wykreować dowolną atrapę męża stanu - figuranta, cieszącego się, a jakże, poparciem większości, który będzie robił to, czego mądrzejsi od niego wymagają. Jak demokracja, to demokracja!
I jeszcze jedno. W przypadku takiego falsyfikatu barwy polityczne nie mają faktycznie większego znaczenia, czego nie można powiedzieć o prawdziwym mężu stanu. Wystarczy sobie przypomnieć, z jaką pasją prezydent Reagan był zwalczany przez ichnią lewicę, czyli Demokratów.

Pełna zgoda! Do dzisiaj nazwiska Reagan i Thatcher budzą reakcję alergiczną u lewicy. A jednak to oni pokazali co oznacza pozostać wiernym swoim przekonaniom. A my, Polacy, bardzo wiele im zawdzięczamy. Pozdowienia.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 25.05.2009 19:01

Janusz Bajcer napisał(a): ... Ja nie twierdzę,że przeciwnicy UE są idiotami, więc Ty nie pisz, że idiotami są jej zwolennicy. :!:

Januszu, nie wkładaj mi w usta słów, których nie powiedziałem.
Napisłem:
Januszu, po co podajesz te sondaże?
Żeby pokazać kolejny dowód na ogłupienie narodu polskiego?
Ale Polacy nie chcą wyciągać wniosków, ani, broń Boże, przyznać się do błędu i zupełnej porażki! Wolą ślepo wierzyć w propagandę, wbrew faktom!

Więc nie ma ani słowa o tym, że ktoś jest idiotą.
Bycie ogłupianym nie oznacza, że ten ktoś jest idiotą czy głupcem. Prędzej ofiarą paskudnych manipulacji!
I tyle.. :P
Więc nie obrażaj się, a podaj konkretne kontrargumenty, o które nie mogę się doprosić! Jakieś fakty świadczące o ekonomicznych zyskach spowodowanych przystąpieniem do UE!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2009 19:54

janniko napisał(a):Więc nie ma ani słowa o tym, że ktoś jest idiotą.
Bycie ogłupianym nie oznacza, że ten ktoś jest idiotą czy głupcem. Prędzej ofiarą paskudnych manipulacji!
I tyle.. :P
Więc nie obrażaj się, a podaj konkretne kontrargumenty, o które nie mogę się doprosić! Jakieś fakty świadczące o ekonomicznych zyskach spowodowanych przystąpieniem do UE!

Ja się nie obrażam i nie czuję się ani ogłupiony, ani ofiarą paskudnych manipulacji, podobnie jak większość społeczeństwa będącego zadowolona z członkostwa w UE.

W każdym kraju są jej zwolennicy i przeciwnicy. (Na szczęście przeciwników jest malutko)

Skoro twierdzisz, z większość, która jest za UE jest zmanipulowana, to równie dobrze można powiedzieć tak o mniejszości, która jest przeciw UE :wink: :lol:

Już gdzieś pisałem, że Unia to nie same plusy, są też minusy (a tych jest mniej), ale innego miejsca dla Polski przy naszym położeniu geograficznym i potencjale ekonomicznym nie ma w dzisiejszej Europie i Globalnym Świecie.

O zyskach też pisałem, i widać je dookoła, tylko trzeba chcieć.
Dlatego nie będę Ci ich przytaczał, bo i tak tego nie przyjmiesz za dobrą monetę.

Największymi hipokrytami są ci, którzy startują do Parlamentu Europejskiego, a są przeciwnikami UE.
Za mandat wezmę tylko "kasę", a nic nie zdziałają. :twisted:
skee
Croentuzjasta

Postnapisał(a) skee » 25.05.2009 19:59

Widzę, że prowadzicie spór na całego. Uwaga, bo gdzie dwóch Polaków spiera się o politykę, tam drwa lecą...
Jeśli mogę dorzucić swoje trzy grosze, to ja to widzę tak: podstawowy problem z wszelkiego rodzaju sondażami, a potem również glosowaniami jest taki, że prawdy się nie głosuje, prawdę się odkrywa ( indywidualnie, nie masowo ). Podobnie jest z naszą obecnością w UE. Każdy samodzielnie musi sobie odpowiedzieć na pytanie, czy od momentu akcesji do UE jego życie uległo poprawie ( UE jest OK ) czy pogorszeniu ( UE nie jest OK ), a potem odpowiednio się wypowiedzieć. Nie należy sugerować się mediami, taką decyzję należy podjąć samodzielnie ( przy wyłączonym telewizorze ). To oczywiście wymaga od ankietowanego pogłębionej refleksji w temacie, a z tym w narodzie nie zawsze jest najlepiej.
W moim przypadku nie widzę zdecydowanej przewagi korzyści nad stratami ani tez odwrotnie. Dlatego nie nabiorę się ani na różowe wizje Euroentuzjastów ani na czarne wizje Eurosceptyków.
Myślę, że Europa doskonale dałaby sobie radę bez Unii Europejskiej, ale skoro już jest jak jest, to trzeba modelować świat wokół siebie według własnych przekonań. Think globally, act locally. Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2009 20:09

skee napisał(a):Widzę, że prowadzicie spór na całego. Uwaga, bo gdzie dwóch Polaków spiera się o politykę, tam drwa lecą...

Spoko .... :lol: jesteśmy zaprawieni w sporze w innym temacie :wink: :lol:

Mam nadzieję, że janniko pokaże się kiedyś na krakowskim spotkaniu cromaniaków i piwko wspólnie w zgodzie wypijemy Obrazek Obrazek
skee
Croentuzjasta

Postnapisał(a) skee » 25.05.2009 20:12

I o to chodzi. Widzieliście kiedyś, jak dwóch Czechów kłóci się na tematy polityczne, aby potem razem śpiewać przy kuflu piwa? Takie coś chciałbym kiedyś zobaczyć w Polsce.
Pozdrav.
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 25.05.2009 20:33

wyniki najnowszego "sondażu"...
Obrazek
poczytajcie (sobie) ludkowie...
:wink: :wink: :P :P
skee
Croentuzjasta

Postnapisał(a) skee » 25.05.2009 20:45

Ja natomiast bardzo lubię Cejrowskiego 'Boso przez świat'. Nie opuściłem ani jednego odcinka. Pozdrawiam.
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 25.05.2009 21:05

wcześniej też jako Naczelny Kowboj Rzeczypospolitej - jak walnął kubkiem w stół ( bo mu się ówczesny prezydent RP podłożył z zachowaniem ) - to sekretarka R.Kwiatkowskiego zaraz podpisała zgodę na porozumieniu o rozwiązaniu umowy o pracę...
:wink: :wink: :twisted: :twisted:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2009 21:08

janniko napisał(a):Trafiłeś w sendo!

To jakaś odmiana taekwondo ? :wink:
skee
Croentuzjasta

Postnapisał(a) skee » 25.05.2009 21:09

jacky6 napisał(a):
wcześniej też jako Naczelny Kowboj Rzeczypospolitej - jak walnął kubkiem w stół ( bo mu się ówczesny prezydent RP podłożył z zachowaniem ) - to sekretarka R.Kwiatkowskiego zaraz podpisała zgodę na porozumieniu o rozwiązaniu umowy o pracę...
:wink: :wink: :twisted: :twisted:

Jaki WC jest, taki jest. Najważniejsze, że poglądy ma i ich nonszalancko nie zmienia.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 25.05.2009 21:23

hepik napisał(a):
janniko napisał(a):Trafiłeś w sendo!

To jakaś odmiana taekwondo ? :wink:

Oj, Hepiku, Hepiku.. ale z ciebie fiku-miku!
Masz chłopie talent do wyszukiwania fajnych lapsusów...
Uśmiałem się.. :P :P :P

Drogi Januszu, wciąż źle i nieuważnie czytasz moje bazgroły!
Już pisałem, że wcale nie jestem przeciwny UE, ani nikogo do takiej przeciwności nie namawiam, bo to historyczna kolej rzeczy.. a jak będzie za 20 lat to nie wiadomo..
Ale jestem przeciw takiej formie UE, gdzie są kraje nadrzędne i podrzędne!
Propozycja prezydenta Havla była b. rozsądna i ciekawa, ale ją szybko zlano i zepchnięto do lamusa, a samego Havla ogłoszono totalnym eurosceptykiem.
A komu na tym najbardziej zależy?!
Vot eto vopros serjoznyj.
Ja myślę, że wszelkie próby zachowania suwerenności i niezależności od "centrali" będą tłumione w zalążku, bo wtedy Niemcy, Francja itp stracili by takie dojne krowy jak Polska i inne kraje "drugiego" sortu!

pozdrówka
piotr3005
Turysta

Postnapisał(a) piotr3005 » 25.05.2009 21:35

Janniko!!!!
Musimy się spotkać i wypić piwko na spotkaniu Cromaniaków, uważam sponsoring, prostytucję a handel "żywym" towarem to samo bo wszystko prowadzi do złego i upodlenia człowieka z pozycji tego co ma pieniądze kupuje i upodla tego co ma mniej. Reaguje tak bo mam trzy cóeki a żona pracuje w instytucji zajmującej się pom aganiem kobietom które zaczynały od sponsoringu a kończyły w rynsztoku. Jestem za UE ponieważ więcej jest dobrego nic złego. Zobacz jaka sytuacja jest na Ukrainie, Gruzji czy krajach Afryki czy Ameryki poludniowej. Przyzwyczailiśmy się do stabilizacji i sytuacji gospodarczej czy politycznej nie znamy glodu i strachu przed przyszlością a tylko narzekamy. Cóż UE myli sie np. w emisji CO2 i dlatego będę głosować w najbliższych wyborach a nie obraże się na Giertychów, radio Maryja czy Krzaklewskich (ten ostatni przekonywał że UE to tragedia a sam biegnie po szmal i to z PO wstyd!!!) Duzego wyboru nie mam i też mam poglądy blizsze UPR niż PO i PiS ale wyboru nie mam. Pozdrawiam.
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 25.05.2009 21:48

piotr3005 napisał(a):Jestem za UE ponieważ więcej jest dobrego nic złego. Przyzwyczailiśmy się do stabilizacji i sytuacji gospodarczej czy politycznej nie znamy glodu i strachu przed przyszlością a tylko narzekamy.

ale jeśli jest proporcja między dobrem a złem na poziomie 55 - 45 / percent, to ile jeszcze zła pozostało do wyeliminowania ?
a z tym głodem i strachem przed przyszłością - to wedle stawu grobla - czyli punkt widzenia zależy od ....

:wink: :wink: :cry: :cry: :twisted: :twisted: :roll: :roll: :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Europą rządzą idioci i hipokryci - niedługo wybory.. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone