Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Euro ponad 4 zł !

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 15.05.2012 11:17

Amikol napisał(a):a do CRO pewnie i tak pojedziemy !!!!!!!

Powiedzmy sobie uczciwie, że sporo z nas już zadatek zapłaciła, więc pojedzie ;-)

Poza tym, jak tak liczyć np wg moich wydatków to koszt euro nie wpłynie jakoś znacząco na koszt wyjazdu. Powiedzmy, że - w najczarniejszym scenariuszu - euro podrożeje aż o złotówkę w porównaniu z rokiem ubiegłym (rok temu płaciłem 4,10 za euro). Wtedy koszt kwatery wzrasta o około 550zł (w moim, jak piszę, przypadku). A jest to jedyny w zasadzie "koszt ekstra", który ponoszę jadąc do CRO w stosunku do np. wakacji nad Bałtykiem - koszt różnicy kursowej.
Za 550 zł mam sobie spieprzyć wakacje? Chyba nie ma nikogo, kto by sobie swoje wakacje wycenił właśnie na 550 zł. Czy ta kwota jest więc w stanie zniechęcić mnie do wyjazdu?

NEVER !!! ;-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2012 13:07

jak dla mnie euro może być po 6 złociszy i tak będę jeżdził do Cro :D zrobi się trochę lużniej 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2012 17:14

JackDaniels;) napisał(a):jak dla mnie euro może być po 6 złociszy i tak będę jeżdził do Cro :D zrobi się trochę lużniej 8)

Obyś nie wykrakał :D :D Właśnie podali, że Grecy nie potrafią zawiązać rządu i będą kolejne wybory - pewnie zaraz waluta pójdzie do góry - masakra z tą Grecją.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 15.05.2012 17:33

zebik napisał(a):masakra z tą Grecją.

Ja uczciwie powiem, że średnio mnie interesują te giełdowo-spekulacyjne gierki, toteż nieustannym zdumieniem napawają mnie informacje w stylu: strefa euro się chwieje z powodu Grecji - tu akurat jest związek przyczynowo-skutkowy: kredyty greckie i obligacje - i w związku z tym zachwianiem się euro-strefy waluta euro drożeje (czy też złotówka tanieje). Dla mnie jest to pozbawione logiki :-)

Podobnie po tsunami i katastrofie elektrowni Fukushima w Japonii - złotówka poleciała na łeb, na szyje i też tłumaczono to katastrofą japońską. Dla mnie związek złotówki z Japonią jest mniej więcej taki, jak wpływ mleczności polskich krów na kurs indyjskiej rupii w stosunku do irańskiego riala ;-)

No ale, jako rzekłem, te spekulacyjne machlojki są mi całkowicie obce, więc pozostaje mi jedynie nieustanne zdziwienie :-)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 15.05.2012 20:16

Przecież to proste.Obracający grubą kasą zarabiają na spekulowaniu kursami walut w tym pln niestety- to super zarobek i bez pracy.I tak co kilka miesięcy jak pisze przedmówca bo wszystkie powody są dobre by pomieszać. :twisted: Był kurs 3 i prawie 5zł chyba nikt tu nie widzi ekonomii!!
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 16.05.2012 18:31

iggy

[quote]Powiedzmy, że - w najczarniejszym scenariuszu - euro podrożeje aż o złotówkę w porównaniu z rokiem ubiegłym[/quote

Obyś nie wykrakał.

Już prawie 4,40.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2012 18:40

Może dzięki temu mniej buractwa w cro będzie :D

To tak jak z piwem - tam gdzie piwo jest droższe, tam nie ma szumowiny :D
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 16.05.2012 18:56

alessandro1977 napisał(a):Może dzięki temu mniej buractwa w cro będzie :D

Ja bym zaryzykował stwierdzenie wręcz odwrotne, a mianowicie, że zostanie samo buractwo :-)
Jakoś takie mam obserwacje, że ci, co z kasą się nie liczą nie liczą się także z otoczeniem. Tak, jak nowobogaccy Ruscy, złotem ociekający, co to kawały o nich się opowiada...
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 16.05.2012 18:57

alessandro1977 napisał(a):Może dzięki temu mniej buractwa w cro będzie :D

8O

A od kiedy to status materialny persony wiąże się z jej kulturą osobistą ?

A w temacie, to dobrze, że Euro idzie do góry, dobrze dla gospodarki. Właściwie to jedyna dla niej nadzieja.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 16.05.2012 18:58

krispinus napisał(a):Obyś nie wykrakał.

Już prawie 4,40.

Dziś trochę spadło. Było już 4,39, a jest 4,35. Niemniej, jak czytałem, była interwencja BGK na rynku walut, więc spadek zapewne jest jedynie chwilowy :-(
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 16.05.2012 20:33

Kiepura.
Ale że niby czemu dobrze , i dla kogo że euro do góry to dobrze ?

Iggy i alessandro1977
Co to z tymi burakami?

Ten status materialny i kulturę osobistą łączyć, dzielić, dopasować czy co tam kto sobie życzy, nie trafisz.

Ogólnie ... człowiekiem trzeba być..
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 16.05.2012 21:00

krispinus napisał(a):Kiepura.
Ale że niby czemu dobrze , i dla kogo że euro do góry to dobrze ?

Słaby kurs złotówki sprzyja eksportowi. Wobec słabnącego popytu wewnętrznego to jedyna nadzieja na kręcenie się gospodarki. To także mniejszy import dóbr i mniej wyjazdów zagranicznych (a więc więcej pieniedzy wydanych w kraju i napędzających własną gospodarkę) , co także jest dobre dla gospodarki.
Są minusy jak wyższa cena benzyny i droższy import surowców. Ale życie pokazało, że plusy są większe niż minusy.

Taka sytuacja jest dobra dla całej gospodarki i całego społeczeństwa. A, że ułamek procenta społeczeństwa zapłaci więcej za wczasy w Chorwacji, to jest z punktu widzenia całości tego społeczeństwa zupełnie bez znaczenia.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 16.05.2012 21:00

krispinus napisał(a):Iggy i alessandro1977
Co to z tymi burakami?

A tak mi się po prostu przypomniało, gdy w zeszłym roku wracałem spacerkiem z Trogiru gdzieś około północy i w Gornjim Okrugu na całą wyspę słychać było "Czarne, cudne oczęta" z intonacją wskazującą, że wokaliści musieli być zasilani czymś innym, niż woda mineralna :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2012 21:33

Iggy napisał(a): wokaliści musieli być zasilani czymś innym, niż woda mineralna :-)

No właśnie dlatego, że ojro było zbyt tanie :D
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 16.05.2012 21:43

Kiepura.
Wytłumacz pozytywy osłabienia złotego wszystkim, którzy kupili wymarzone M w kredycie CHF parę lat temu.

A tak w ogóle to gdzie ten popyt wewnętrzny maleje.
Chyba nie w Polsce.

Coś tak , formułkowo zgodnie, ale jakby nie do końca.

I tak na marginesie - droga waluta i drogie wczasy za granicą ( nie tylko ułamek procenta jadących do Chorwacji)wcale nie oznaczają wzrostu przychodów w rodzimej turystyce.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Euro ponad 4 zł ! - strona 66
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone