Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.04.2019 09:42

Trajgul napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Trajgul napisał(a):
piotrulex napisał(a):Wyszło więc tanio

Grzeszysz. I to w Wielki Tydzień ;).

Że na córce oszczędzam?

Wręcz przeciwnie. W ub. roku ośmiolatce kupiłem, chyba tej samej marki za 800zł i myślałem, że to nie tanio...

Jak moja miała 8 lat, to też miała rower za niecałego tysiaka, dodatkowo kupiony używany, wyglądający jak nowy, za jakieś 4-5 stów. Wtedy był warunek - ma być różowo-biały :)

Teraz miał być czarny-matowy, a i moja młoda starsza od Twojej o 5 lat, wzrost 170 więc to już nie rozmiary dziecięce. Nie jestem rowerowym ekspertem, ale nawet ja wiem, że maszyna za niecałe 2 tysie to naprawdę nic specjalnego :)

Chyba taki https://www.sklepmartes.pl/sporty/37812 ... miar-27x17 na kole 27,5 w ramie M 19

To nawet 1,7 tysia, do tego koszyk na bidon, stópka, zapięcie itd
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2019 09:48

Za dwa koła da się kupić sensowne koło ale po sezonie i na wyprzedaży. Z drugiej strony, nie widzę sensu kupowania roweru z RockSchok, Deore XT czy Bóg wie czym na pierwszy poważny rower ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.04.2019 09:56

Pääkäyttäjä napisał(a):Za dwa koła da się kupić sensowne koło ale po sezonie i na wyprzedaży. Z drugiej strony, nie widzę sensu kupowania roweru z RockSchok, Deore XT czy Bóg wie czym na pierwszy poważny rower ;)

I tak i nie

Tak, pewnie da się kupić sensowny tak jak mówisz, nie znam się, nie śledzę tematu

Nie co do osprzętu

Pewnie ze 20 lat temu kupiłem sobie, za kilka niewielkich wypłat, SCOTT Tampico na STX RC ze spora ramą, nieco dłuższymi korbami itd, gdyż wysoki jestem. Rower wygląda jeszcze całkiem nieźle choć i przebieg nie jest kolosalny. Napęd oczywiście był wymieniany, opony, jakieś linki itd również

Jednak działanie przerzutki jest cały czas oszałamiająco precyzyjne

Teraz mi szkoda pieniędzy na drogi rower, gdyż jestem świadom, że i tak tego potencjału nie wykorzystam :(
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.04.2019 10:02

Dzień dobry :lol:

Przypominam wątek rowerowy, spadł na 3 stronę.
rower-kondycje-buduje-i-paliwa-nie-potrzebuje-t31189-1950.html
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 16.04.2019 14:13

walp napisał(a):
greenrs napisał(a):Weldon zniknął dawno temu, kaszubski zagląda coraz rzadziej...

Może Ojciec Założyciel tego wątku jeszcze wróci, a Kolega z Gdańska uaktywni się. :)

Ale zagląda, z dużymi przerwami, ale jesienią będę częściej.

Jutro rower.
Cześć.
:hut:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.04.2019 17:47

Pääkäyttäjä napisał(a):Za dwa koła da się kupić sensowne koło ale po sezonie i na wyprzedaży. Z drugiej strony, nie widzę sensu kupowania roweru z RockSchok, Deore XT czy Bóg wie czym na pierwszy poważny rower ;)

To pierwszy czy poważny ? :mrgreen: Schoook 8O
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 16.04.2019 18:02

kaszubskiexpress napisał(a):Jutro rower.

Ja niestety walczę z kontuzją, ale na weekend majowy mam w planach dojść do optymalnej formy. :)

Kontuzję muszę dobrze wyleczyć, bo mam model, o taki:
piotrulex napisał(a):... maszyna za niecałe 2 tysie to naprawdę nic specjalnego :)

i jeszcze mi się odnowi. :oczko_usmiech:

Dzień dobry wieczorową porą. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2019 18:49

bluesman napisał(a):
To pierwszy czy poważny ? :mrgreen: Schoook 8O

Od 10 lat mam Alivio, Suntuur i Tektro. Nie narzekam a rower dostaje zarówno wpierd... jak i nie nerwowe cross-przełajki. Dorastajacemu dziecku raczej nie kupiłbym wypasionego roweru a na pewno nie dał szajsu z marketu (choć znam przypadek, że rower z szumnie reklamującego się poważnego sklepu rowerowego, wyjechał w stanie mocno watpliwym i kolega Gianta więcej nawet nie tknie kijem a ja zaś nie znoszę Krossów i Kellysów, bo też źle trafiłem...).

Mój pierwszy rower to był składak (choć ten akurat de facto nim nie był...), pierwszy góral to jakiś no-name kupiony w sklepie rowerowym. I co? I to bydlę ze mną sporo nakrecilo kilometrów. Doświadczenie i wiedza o własnych potrzebach przyszla z czasem. Bo osobiście ucieklem ze sklepu gdzie po opisie mojego stulu jazdy, zaproponowano mi rower za 10 koła. W innym miejscu kazali przyprowadzic rower i usłyszałem "zmienimy to i tamto na średnią półkę - co pan chce od tego roweru jak nic mu nie brakuje a komponenty nie są marketowe?" (dwa lata temu chciałem zmienić rower a za miesiąc będzie 10 lat, jak w Brnie kupiłem obecnego Gianta na przed sezonowej wyprzedaży...).

Z drugiej strony barykady obserwuję za to, że im bardziej profesjonalnie i zawodowo, tym ci lepsi z większą pogardą patrzą na amatorów i "tych gorszych".

Pozdrowerek.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 16.04.2019 20:26

Siemano.

Mam problem.
Kupiłem sobie kamerkę Orllo.
Nagrałem filmiki na urlopie w 4k i mogę to oglądać na laptopie, ale niestety nie mogę na żadnym z tv.

Ani Samsung ani Toshiba nie odtwarza filmów.
Na Toshibie mam komunikat, że nie obsługuje zbyt dużej ilości klatek na sekundę.

Jak sobie z tym poradzić.

Ktoś coś ?
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.04.2019 20:59

kaszubskiexpress napisał(a):Mam problem.
Kupiłem sobie kamerkę Orllo.
Nagrałem filmiki na urlopie w 4k i mogę to oglądać na laptopie, ale niestety nie mogę na żadnym z tv.

Ani Samsung ani Toshiba nie odtwarza filmów.
Na Toshibie mam komunikat, że nie obsługuje zbyt dużej ilości klatek na sekundę.

Jak sobie z tym poradzić.

Masz dobrego laptopa (przede wszystkim dobry procesor + być może dobra grafika), ze odtwarza płynnie filmiki w pełnym rozmiarze 4K.
Obawiam się, że Twoje TV są "niereformowalne" i pomimo tego, że będą Ci służyć jeszcze wiele lat - to w tym przypadku polegną.
Obym się mylił. Jest wielu lepszych ekspertów ode mnie na tym forum. Poprawią mnie.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 16.04.2019 21:10

Leon, te telewizory są 4K?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 16.04.2019 21:40

Niestety nie są 4k.
Ale mają po 5 lat, więc nie są zabytkowe.

Pytanie czy mogę te filmy przestawić na jakieś full HD i ewentualnie jak to zrobić ?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 16.04.2019 21:45

Możesz je przekonwertować np. w programie Any Video Converter. Zmienisz w nim rozdzielczość filmów, zmniejszsz liczbę klatek. itd.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 16.04.2019 21:56

Dzięki. Jutro poćwiczę.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 16.04.2019 23:53

kaszubskiexpress napisał(a):
walp napisał(a):
greenrs napisał(a):Weldon zniknął dawno temu, kaszubski zagląda coraz rzadziej...

Może Ojciec Założyciel tego wątku jeszcze wróci, a Kolega z Gdańska uaktywni się. :)

Ale zagląda, z dużymi przerwami, ale jesienią będę częściej.

Fajnie, że jesteś :)

Dobry wieczór.

piotrulex napisał(a):Wczoraj też rowerem pojeździłem, całe 100m, córka dziś ma urodziny i wczoraj nowy jej kupiliśmy, trzeba było przetestować

Młoda nastolatka, rower ma się podobać, a ile waży czy co na osprzęcie napisane to nie ma znaczenia ;)

Wyszło więc tanio, w 2 kołach się zmieściliśmy i Kross zawitał do garażu

Tak się zastanawiam o co w tym szaleństwie chodzi? (uogólniam, bez osobistych odniesień) :roll: Czasem mam wrażenie, że wyłącznie o to by ktoś mi nie zarzucił, że mam rower (auto, dom...) tańsze albo starsze od sąsiada. Zaczynamy zarażać się taką amerykańską mentalnością. A może chodzi o coś innego? Może to co dziś się produkuje to totalne badziewie, które trzeba wymieniać co dwa lata, bo jak nie to grozi śmiercią lub kalectwem?
Mój rower (Author) trekingowy kończy w tym roku 17 lat i na liczniku ok. 20 000 km (tak, wiem, szału nie ma... ale...). Raz wymieniony łańcuch i opony, kilka razy dętki i klocki. Od trzech lat jest tym drugim ale ciągle używany i w pełni sprawny. Gdy go kupowałem kosztował ok. 900 zł. Dziś taki sam kosztuje jakieś 1400. Daje radę i myślę, że kilka dobrych lat jeszcze pojeździ :D
Wiem, że wśród nas są wyczynowcy, którzy potrzebują roweru za 5 czy 10 tysięcy - ale tak naprawdę ilu z nas?
Ludzie kupują najnowsze smartfony za 3-4 tysiące ale nie wykorzystują 90% jego potencjału i możliwości.

Kilka tygodni temu oglądałem w TV dość wiarygodny test okularów przeciwsłonecznych. Sprawdzano filtry i polaryzację. Zakres cenowy od 20 do ponad 200 zł. Testy nie wykazały żadnej znaczącej różnicy pomiędzy tymi najtańszymi z dyskontu a najdroższymi znanej, optycznej marki. Ale zapewne dla wielu ten kto kupił najtańsze to jakiś Janusz...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko