Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 09.04.2019 08:01

Opony w aucie zmienione , klima sprawdzona i odgrzybiona.Dzień dobry.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 09.04.2019 11:10

Też zmieniłem, a tu mrozy zapowiadają ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.04.2019 11:18

To jak u mnie. Oba auta mają letnie laczki, w obu wymieniony olej i takie tam eksploatacyjne duperele. Wyjątkiem jest Mondeo, z którego po środowym festiwalu wyrzucania błędów Check Engine/Check Engine+ESP/Check Engine, wyleciał z auta tempomat (winowajca błędów w sterowniku).
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2019 11:57

Pääkäyttäjä napisał(a):To jak u mnie. Oba auta mają letnie laczki, w obu wymieniony olej i takie tam eksploatacyjne duperele. Wyjątkiem jest Mondeo, z którego po środowym festiwalu wyrzucania błędów Check Engine/Check Engine+ESP/Check Engine, wyleciał z auta tempomat (winowajca błędów w sterowniku).

Morgen

Kumpel w Mondeo MK3 pojechał do jakiegoś magika w Krakowie wyprogramować dpf, auto zwariowało i przestał działać tempomat.....

A mówiłem mu, kup se opelka :mrgreen:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.04.2019 12:14

ajdadi napisał(a):Opony w aucie zmienione , klima sprawdzona i odgrzybiona.Dzień dobry.

Dzień dobry

Też zmieniałem koła w miniony piątek, później wizyta na serwisie bo musieli czujniki ciśnienia w letnich zaprogramować z autem. Niby 50 zeta, ale tak co pół roku to już mały abonament się robi, a nie znoszę takowych ;)

Klima działa, używana po raz pierwszy w ostatnią niedzielę :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.04.2019 12:23

sito_zabrze napisał(a):Morgen

Kumpel w Mondeo MK3 pojechał do jakiegoś magika w Krakowie wyprogramować dpf, auto zwariowało i przestał działać tempomat.....

A mówiłem mu, kup se opelka :mrgreen:

Tuż pyrsk,

bo pewnie ktoś w ECU naprzestawiał i namieszał w BCM. Ale Mondeo mk3 to hm... już trąca myszką :mrgreen: Swoją drogą, co przeszkadzało inżynierom Forda w zamienieniu zamka maski zamykanej kluczem na taką otwieraną "z linki"...

Złompel - oglądałem Vectry i Signumy i... how about no? :mrgreen:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 09.04.2019 12:29

piotrulex napisał(a):
ajdadi napisał(a):Opony w aucie zmienione , klima sprawdzona i odgrzybiona.Dzień dobry.

Dzień dobry

Też zmieniałem koła w miniony piątek, później wizyta na serwisie bo musieli czujniki ciśnienia w letnich zaprogramować z autem. Niby 50 zeta, ale tak co pół roku to już mały abonament się robi, a nie znoszę takowych ;)

Klima działa, używana po raz pierwszy w ostatnią niedzielę :)

Ja na szczęście mam pośredni system kontrolujący ciśnienie w kołach, więc muszę tylko w kompie samochodowym odpalić program "inicjujący" aby HAL 9000 na nowo wszystko se policzył.
A co do klimy, to szczerze mówiąc nie wyłączam jej w ogóle.

Miłego dnia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.04.2019 12:36

piotrulex napisał(a):Klima działa, używana po raz pierwszy w ostatnią niedzielę :)

Nie, żebym się czepiał ale w nowym aucie to chyba nie ma sensu - minęły czasu, kiedy włączona klimatyzacja znacznie obciązała jednostkę napędową. Dwa - nawet w starszym aucie, klima na auto i nie ma problemu z parowaniem szyb, bo w Seacie, gdzie nie mam kilmatyzacji, muszę jeździć z uchylonym szyberdachem albo oknem, by nic mi nie parowało (głównie boczne szyby).
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2019 12:52

Ide do arbajtu :roll:

Widzimy sie wieczorem :oczko_usmiech:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.04.2019 13:06

maxredaktor napisał(a):
Ja na szczęście mam pośredni system kontrolujący ciśnienie w kołach, więc muszę tylko w kompie samochodowym odpalić program "inicjujący" aby HAL 9000 na nowo wszystko se policzył.
A co do klimy, to szczerze mówiąc nie wyłączam jej w ogóle.

Miłego dnia.

a ja nie wiem co mam, w poprzednim aucie VW wszystko robiło się samo

Opel, również w tym temacie, okazuje się mniej inteligentny ...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.04.2019 13:08

Pääkäyttäjä napisał(a):
piotrulex napisał(a):Klima działa, używana po raz pierwszy w ostatnią niedzielę :)

Nie, żebym się czepiał ale w nowym aucie to chyba nie ma sensu - minęły czasu, kiedy włączona klimatyzacja znacznie obciązała jednostkę napędową. Dwa - nawet w starszym aucie, klima na auto i nie ma problemu z parowaniem szyb, bo w Seacie, gdzie nie mam kilmatyzacji, muszę jeździć z uchylonym szyberdachem albo oknem, by nic mi nie parowało (głównie boczne szyby).

Pewnie masz rację. Auto parkowane w garażu, nic nie paruje. Jak nie potrzebuję zimna czy szybkiego odparowania to nie włączam klimy. Jakieś takie stare przyzwyczajenia, szkoda i pół KONIA :)

Używana po raz pierwszy bo i auto nowe
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 09.04.2019 13:17

Pääkäyttäjä napisał(a):

Nie, żebym się czepiał ale w nowym aucie to chyba nie ma sensu - minęły czasu, kiedy włączona klimatyzacja znacznie obciązała jednostkę napędową.

Nie o obciążenie silnika chodzi lecz o zdrowie. Nawet jeśli jest regularnie czyszczona i odgrzybiana bardzo źle wpływa na nasz układ oddechowy i błony śluzowe. Są osoby, które w ogóle klimy nie znoszą a przede wszystkim powinniśmy jej oszczędzić małym dzieciom.

Dzień dobry :)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 09.04.2019 13:29

Powiedz to osobom pracującym w biurowcach, w których okna nie można otworzyć :( Tam klima chodzi non stop.
I mimo wszystko z AC w aucie wolałbym nie rezygnować.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.04.2019 13:38

greenrs napisał(a):Nie o obciążenie silnika chodzi lecz o zdrowie. Nawet jeśli jest regularnie czyszczona i odgrzybiana bardzo źle wpływa na nasz układ oddechowy i błony śluzowe. Są osoby, które w ogóle klimy nie znoszą a przede wszystkim powinniśmy jej oszczędzić małym dzieciom.

Zgadza się, ale... klimatyzacja oczyszcza powietrze i osobiście, nie pogardziłbym nią w domu. Wczoraj widziałem filtr powietrza w aucie, podobnież kabinowy - po sześciu miesiącach mordoru, ja jednak wolę klimatyzację. A z tej ostatniej to też trzeba umieć korzystać z głową.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.04.2019 13:44

Pääkäyttäjä napisał(a):
greenrs napisał(a):Nie o obciążenie silnika chodzi lecz o zdrowie. Nawet jeśli jest regularnie czyszczona i odgrzybiana bardzo źle wpływa na nasz układ oddechowy i błony śluzowe. Są osoby, które w ogóle klimy nie znoszą a przede wszystkim powinniśmy jej oszczędzić małym dzieciom.

Zgadza się, ale... klimatyzacja oczyszcza powietrze i osobiście, nie pogardziłbym nią w domu. Wczoraj widziałem filtr powietrza w aucie, podobnież kabinowy - po sześciu miesiącach mordoru, ja jednak wolę klimatyzację. A z tej ostatniej to też trzeba umieć korzystać z głową.

Ja od jakiegoś czasu i tak używam nawilżających kropli do oczu. Bez tego wieczorem tak mnie oczy szczypią, że nie idzie wysiedzieć. Im więcej kompa i klimy w aucie tym gorzej. Tak więc jak nie muszę to klimy nie używam, ale za Boga nie zrezygnuję, jakoć teraz sobie nie wyobrażam wakacji w cro bez AC w aucie. Choć naście lat temu to pół drogi potrafiło się jechać autostradą z otwartym szyber dachem i uchylonym oknem ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko