Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 17.04.2019 00:29

Dobranoc :oczko_usmiech:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 17.04.2019 04:41

kaszubskiexpress napisał(a):Ale mają po 5 lat, więc nie są zabytkowe.
Też tak o moim myślałem.
Ostatni dostępny firmware upgrade ma ponad 3 lata.
Zrywa co chwilę połączenie z MediaServem zarówno przez LAN jak i WLAN. YouTube i Internet - totalne zero.
A kilka lat temu dobrze działało. Niestety producent nie stanął na wysokości zadania, jeśli chodzi o update'y do standardów dzisiejszych.
"Musiałem" kupić androidowy TV-Box.
greenrs napisał(a):Czasem mam wrażenie, że wyłącznie o to by ktoś mi nie zarzucił, że mam rower (auto, dom...) tańsze albo starsze od sąsiada.
Niestety, masz rację.
Zerknij w cytat Jerome'go:
witam-prosba-co-zabrac-do-chorwacji-i-o-czym-nie-zapomniec-t11451-450.html#p1962477
najbardziej szalony balast ze wszystkich! - obawa przed tym, co pomyśli sąsiad

Einen wunderschönen guten Morgen.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.04.2019 06:17

te kiero napisał(a):[Jeszcze 2 dni pracy i 17dni wolnego :D (i tylko 8 wziętych UW :wink: )

pierwszy z 17 rozpoczęty :D
jednak to takie wolne zakupowo-remontowo-wyjazdowe, dlatego nie do końca cieszy w pełni :roll:
już widzę, że nareszcie nadrobię zaległości Cro,
a zaczęło się ciekawie, zastanawia mnie jak na niektóre wypowiedzi zareagowałyby ich drugie połówki :?

Dobar dan
Ostatnio edytowano 19.04.2019 07:47 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.04.2019 06:36

Mój Samsung YT odtwarza jak film w tv, płynnie i żadnego zrywania.
Ciężkie zdjęcia bez problemu.
Nie poradził sobie jednak z 4k.

Dzisiaj sobie przekonwenteruję jakiś mały plik i zobaczę czy jest ok.
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 17.04.2019 06:52

Dzień dobry z pochmurnego Krakowa :)
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 17.04.2019 08:23

Dzień dobry z bezchmurnego Kołobrzegu :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 17.04.2019 09:38

Dzień dobry +9 popaduje trochę więc dzisiaj dzień bez roweru :)

greenrs napisał(a):Tak się zastanawiam o co w tym szaleństwie chodzi? (uogólniam, bez osobistych odniesień) :roll: Czasem mam wrażenie, że wyłącznie o to by ktoś mi nie zarzucił, że mam rower (auto, dom...) tańsze albo starsze od sąsiada. Zaczynamy zarażać się taką amerykańską mentalnością. A może chodzi o coś innego? Może to co dziś się produkuje to totalne badziewie, które trzeba wymieniać co dwa lata, bo jak nie to grozi śmiercią lub kalectwem?
Mój rower (Author) trekingowy kończy w tym roku 17 lat i na liczniku ok. 20 000 km (tak, wiem, szału nie ma... ale...). Raz wymieniony łańcuch i opony, kilka razy dętki i klocki. Od trzech lat jest tym drugim ale ciągle używany i w pełni sprawny. Gdy go kupowałem kosztował ok. 900 zł. Dziś taki sam kosztuje jakieś 1400. Daje radę i myślę, że kilka dobrych lat jeszcze pojeździ :D
Wiem, że wśród nas są wyczynowcy, którzy potrzebują roweru za 5 czy 10 tysięcy - ale tak naprawdę ilu z nas?
Ludzie kupują najnowsze smartfony za 3-4 tysiące ale nie wykorzystują 90% jego potencjału i możliwości.

Kilka tygodni temu oglądałem w TV dość wiarygodny test okularów przeciwsłonecznych. Sprawdzano filtry i polaryzację. Zakres cenowy od 20 do ponad 200 zł. Testy nie wykazały żadnej znaczącej różnicy pomiędzy tymi najtańszymi z dyskontu a najdroższymi znanej, optycznej marki. Ale zapewne dla wielu ten kto kupił najtańsze to jakiś Janusz...

Tak sobie pozwolę popolemizować z tymi tezami :) Po pierwsze dlaczego szaleństwo ? Ludzie mam nadzieję w większości korzystają z tego co kupują :) Dostrzegasz różnicę między maluchem, a Audi A-4 ? sądzisz, że w rowerze nie ma to przełożenia ? Ktoś pisze, że nie interesują go znaczki na sprzęcie i ok. ma takie prawo ale sprzęt się różni np. perfekcyjnością działania, wagą, dokładnością wykonania, trwałością. Ktoś kto pokonuje duże odległości zwłaszcza w górach zwraca na to uwagę . Tutaj w górach specjalnie się nie przy szpanuje sprzętem bo to nie Krupówki, mijasz kogoś szybko, pozdrawiasz i jedziesz dalej :).Poproszono mnie kiedyś o wyregulowanie roweru zakupionego w Realu 4 godziny roboty i myślałem, ze szlag mnie trafi 8O Nigdy więcej :)

Napisałeś 20 000 km w ciągu 17 lat i szału nie ma? to mało ? To całkiem niezły wynik :) 1170 km rocznie na dwóch łańcuchach i dwóch kompletach opon( one przez tyle lat nie sparciały ?) 8O ? coś mi tu nie pasuje, a korba, pakiet, kaseta, linki hamulców (to nie ryzyko bez wymiany ?) przerzutek i to się nie zużywa ?
Jestem praktykiem nie wiem jakie to części ale poleć mi chętnie kupię bo jak widać są niezniszczalne :) Robiąc nieco więcej kilometrów niż Ty wymieniam łańcuch najpóźniej co 2 lata bo koszt wymiany korby i kasety jest zbyt duży, taniej wyjdzie wymiana łańcucha :)

Przykład z okularami niezbyt trafiony to zupełnie inna kategoria :)

Myślę, że nie ma co krytykować kogoś kto kupuje drogi sprzęt jak i tego kto kupuje tani :) Każdy kupuje dla siebie i ze sobie znanych powodów :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.04.2019 10:28

IMHO to powinno się krytykować kupowanie sprzętu rowerowego w marketach... bo to, jakiego kto bajka i za ile kupuje, to jest tak jak z tym, że ja wolę Forda a inny Skodę.
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 17.04.2019 14:54

Piękna słoneczna pogoda wróciła do Pyrlandii :)

Dzień dobry.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.04.2019 17:19

bluesman napisał(a):Myślę, że nie ma co krytykować kogoś kto kupuje drogi sprzęt jak i tego kto kupuje tani :) Każdy kupuje dla siebie i ze sobie znanych powodów :papa:

Uff ... odetchnąłem. Będę mógł zatem w spokoju kręcić kółka wokół Zalewu Koronowskiego na moim tanim bajsyklu. :mrgreen:

Dzień dobry.

Wróciłem z Kociewia. Cały dzień piękne słońce.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.04.2019 23:58

Dobry wieczór.

bluesman napisał(a):Myślę, że nie ma co krytykować kogoś kto kupuje drogi sprzęt jak i tego kto kupuje tani :) Każdy kupuje dla siebie i ze sobie znanych powodów :papa:

Przede wszystkim - nikogo nie krytykuję. Wydaje mi się, że brak zrozumienia dla pewnych zachowań to jednak nie krytyka. W końcu kto bogatemu zabroni...? :wink:

bluesman napisał(a):Tak sobie pozwolę popolemizować z tymi tezami :) Po pierwsze dlaczego szaleństwo ?

Bo osacza nas powszechny konsumpcjonizm. Ulegamy wszechobecnym reklamom i lobbingowi wielkich firm oraz modzie na taki pokazowy styl życia. Bogdan zalinkował tu bardzo fajny cytat, który z grubsza, za to w bardzo obrazowy sposób oddaje także mój punkt widzenia. Fakt, że konsumpcja napędza gospodarkę ale ja jako zwykły szary człowieczek nie odczuwam z tego powodu wielkich korzyści. Mam za to świadomość jak bardzo destrukcyjny wpływ ma to na naszą planetę. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, twardo stąpam po ziemi ale skoro producenci (np. Apple) sami przyznają się do tego, że produkt już w momencie opuszczenia fabryki jest zaprogramowany tak, by działał tylko określony czas po to by klient za parę lat kupił nowy, to moim zdaniem coś tu nie gra. Kiedyś renomę marki budowało się w inny sposób.

bluesman napisał(a):...sprzęt się różni np. perfekcyjnością działania, wagą, dokładnością wykonania, trwałością. Ktoś kto pokonuje duże odległości zwłaszcza w górach zwraca na to uwagę .

Co do trwałości... odniosłem się powyżej. Z resztą się zgadzam. Tyle, że przeciętny użytkownik - jak ja na przykład - nie zwróci na to uwagi. Ty jeździsz dużo, jeździsz po górach więc to oczywiste, że Twój sprzęt musi spełniać nieco wyższe wymagania. Ale nie sądzę, by ktoś, kto jeździ 50 km w tygodniu po równej i utwardzonej drodze poczuł różnicę czy jedzie na rowerze za 1000 zł czy za 3 tysiące.

bluesman napisał(a): Napisałeś 20 000 km w ciągu 17 lat i szału nie ma? to mało ? To całkiem niezły wynik :) 1170 km rocznie na dwóch łańcuchach i dwóch kompletach opon( one przez tyle lat nie sparciały ?) 8O ? coś mi tu nie pasuje, a korba, pakiet, kaseta, linki hamulców (to nie ryzyko bez wymiany ?) przerzutek i to się nie zużywa ?
Jestem praktykiem nie wiem jakie to części ale poleć mi chętnie kupię bo jak widać są niezniszczalne :) Robiąc nieco więcej kilometrów niż Ty wymieniam łańcuch najpóźniej co 2 lata bo koszt wymiany korby i kasety jest zbyt duży, taniej wyjdzie wymiana łańcucha :)

Nie mam powodu by oszukiwać. Jest tak jak napisałem. Rower to Author Compact, trekingowy. Nawet nie wiem jakie ma przerzutki. Po prostu je ma i działają sprawnie. Może kiedyś robiono lepsze rowery, co by potwierdzało to, co napisałem wcześniej? :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.04.2019 07:59

greenrs napisał(a):
piotrulex napisał(a):Wczoraj też rowerem pojeździłem, całe 100m, córka dziś ma urodziny i wczoraj nowy jej kupiliśmy, trzeba było przetestować

Młoda nastolatka, rower ma się podobać, a ile waży czy co na osprzęcie napisane to nie ma znaczenia ;)

Wyszło więc tanio, w 2 kołach się zmieściliśmy i Kross zawitał do garażu

Tak się zastanawiam o co w tym szaleństwie chodzi? (uogólniam, bez osobistych odniesień) :roll: Czasem mam wrażenie, że wyłącznie o to by ktoś mi nie zarzucił, że mam rower (auto, dom...) tańsze albo starsze od sąsiada ...

Dzień dobry

Nie biorę tego oczywiście do siebie, gdyż i moimi realiami nie ma to wiele wspólnego :)

Szaleństwo? W rowerze za niecałe 2 koła? No zlituj się, tak to nawet nie powiem o kuzynie, który kupił kilka dni temu jakąś Meridę za 10 koła a zastanawiał się na SCOTTem w promo za 15. Każdy kupuje to co mu jest potrzebne i na co go stać.

Dla córki jedyne kryterium to "ma się podobać". Ten się spodobał więc został zakupiony. Jakby mi wypatrzyła jakiś za ponad 2 koła to bym nie kupił, gdyż nic droższego, na dojazdy do szkoły, czy wycieczkę na lody nie jest jej potrzebne

Dawno temu, pewnie z 20 lat temu przesiadłem się z roweru za który dałem pół niewielkiej wypłaty na taki za 4 niewielkie wypłaty. Różnica zauważalna. Ty drugim jeżdżę już z 20 lat, wcześniejszy na niewiele starczył. Jeżdżę rekreacyjnie, brak kondycji, słabe nogi

Jak już Janusz zalecał lepiej pisać w temacie rower-kondycje-buduje-i-paliwa-nie-potrzebuje-t31189-1950.html#p2062714
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.04.2019 08:10

piotrulex napisał(a):Nie biorę tego oczywiście do siebie, gdyż i moimi realiami nie ma to wiele wspólnego :)

Oczywiście. Twój post był tylko impulsem do pewnych przemyśleń :)

Dzień dobry.
Ciepła i słoneczna wiosna... Tylko ciągle drzewa jakieś gołe :?
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 18.04.2019 11:16

Dzień dobry w słoneczny dzionek :)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 18.04.2019 12:33

greenrs napisał(a):Dzień dobry.
Ciepła i słoneczna wiosna... Tylko ciągle drzewa jakieś gołe :?

U mnie za oknem robi się już całkiem zielono.
Dzień dobry wszystkim!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko