Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbyszko666
Cromaniak

Postnapisał(a) Zbyszko666 » 15.01.2019 23:44

dobry.wieczór po pracy :)
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 16.01.2019 00:22

greenrs napisał(a):Mam cichą nadzieję, że w tym roku Jurek po raz trzeci zostanie nominowany do pokojowego Nobla... i wreszcie się uda.
Bo kto zasługuje na tą nagrodę bardziej niż on? Kto zrobił więcej dla obywateli swojego kraju - a zwłaszcza dzieci - niż Jurek Owsiak?

No i stało się... :)
dario7
Cromaniak

Postnapisał(a) dario7 » 16.01.2019 08:58

Kiepura napisał(a):Kiedyś (dawno) starałem się budować mosty, potem walczyć z kłamstwem i o swoje poglądy

Najpierw - dzień dobry

zdziwiłeś mnie, że się tu odezwałeś ... kto jak kto, ale Ty piszesz coś o jakimś budowaniu, walce z kłamstwem :?: 8O ... Twoje poglądy są większości znane...
... niestety, aby nie być gołosłowny muszę Ci przypomnieć temat z innego wątku... cytuję sam siebie:"Kiepura, która" .... Ty wiesz jaki jest dalszy ciąg, nie chce mi się go po raz enty cytować...
Ten temat kiedyś wałkowaliśmy.
Ty powinieneś doskonale wiedzieć, że właśnie takie teksty, jak tamten Twój, prowadzą do nienawiści, do samosądów, ale jednak śmiesz je pisać.
W którym momencie jesteś wiarygodny :?:
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 16.01.2019 09:36

greenrs napisał(a):No i stało się... :)

To bardzo dobra wiadomość, szczególnie w tych dniach.
Obyśmy na jesieni, kiedy ogłaszane są decyzje o przyznaniu nagród, usłyszeli jeszcze lepszą.

Dziś swoją oficjalną premierę będzie miał polski Asystent Google.
Miała być zorganizowana huczna impreza z tego powodu, ale ze względu na ogloszoną żałobę, odbędzie się bez fajerwerków.

Dzień dobry.
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 16.01.2019 10:07

walp napisał(a):Dziś swoją oficjalną premierę będzie miał polski Asystent Google.
Miała być zorganizowana huczna impreza z tego powodu, ale ze względu na ogloszoną żałobę, odbędzie się bez fajerwerków.

Mój telefon jeszcze dziś nie opowiedział mi suchara na dzień dobry ani nie poinformował mnie czy za oknem pada... Ale myślę, że to kwestia najbliższych godzin :D

Dzień dobry.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.01.2019 10:13

greenrs napisał(a):
walp napisał(a):Dziś swoją oficjalną premierę będzie miał polski Asystent Google.

Mój telefon jeszcze dziś nie opowiedział mi suchara na dzień dobry ani nie poinformował mnie czy za oknem pada... Ale myślę, że to kwestia najbliższych godzin :D

Dzień dobry.

Dzień dobry. :D

Test przed premierą >>> https://www.spidersweb.pl/2019/01/asyst ... olski.html
maxredaktor
Cromaniak

Postnapisał(a) maxredaktor » 16.01.2019 10:18

walp napisał(a):Dobry wieczór.

W Internecie pojawił się nowy trend - "Voldemorting". Zjawisko zostało naukowo opisane przez pewną Australijkę, a polega na tym, że internauci pisząc do siebie, korzystają z synonimów i rozmaitych metafor.

Są dwa powody. Pierwszy ma związek ze znanym hasłem: "Don't make stupid people famous” - nie czyńmy głupich ludzi sławnymi.

A w drugim chodzi o to, aby "oszukać" algorytmy wyszukujące nas w sieci. Taki bunt przeciwko "hasztagowaniu" wszystkiego.
Anonimowość w sieci jest mitem, ale werbalny kamuflaż może się przydać, gdy chcemy poruszyć jakiś temat, ale obawiamy się inwazji internetowych wojowników sprawiedliwości.

Trend - nazywany Anty-SEO¹, polega na modyfikacji pisowni. Np. zamiast nazwy popularnego portalu społecznościowego, używamy "twarzoksiążka", zamiast imienia Waldek, piszemy V@ldeq. Człowiek się połapie, algorytmy wyszukujące - nie. Przynajmniej na razie. :wink:

Jak o tym przeczytałem, to przypomniała mi się książka Janusza Zajdla "Paradyzja", napisana w latach 80. XX w. Jeśli mnie pamięć nie myli, to mieszkańcy Paradyzji, którzy byli stale inwigilowani, wymyślili specjalny "język" działający w podobny sposób.
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 16.01.2019 11:50

maxredaktor napisał(a):Jak o tym przeczytałem, to przypomniała mi się książka Janusza Zajdla "Paradyzja", napisana w latach 80. XX w. Jeśli mnie pamięć nie myli, to mieszkańcy Paradyzji, którzy byli stale inwigilowani, wymyślili specjalny "język" działający w podobny sposób.

Książki nie znałem. Sprawdziłem i w naszej bibliotece mają audiobooka. Posłucham. Dzięki.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.01.2019 11:55

Chyba trzeba jeszcze poczekać na jakąś aplikację.
Zaktualizowałem google w smartfonie, ale na komendę "OK google" asystent głuchy. :wink:
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 16.01.2019 12:12

Otwórz aplikację Google, następnie menu - trzy kropki w prawym, górnym rogu a tam wejdź w ustawienia. Pierwsza pozycja to właśnie Asystent Google. Ja ciągle mam tu informację, że język polski nie jest jeszcze obsługiwany. Jeśli masz tak samo to zaczekaj cierpliwie. Aktualizacja sama się pobierze w ciągu najbliższych dni :D

EDIT: Okazuje się, że to jednak kwestia tygodni a nie dni :?
Zbyszko666
Cromaniak

Postnapisał(a) Zbyszko666 » 16.01.2019 12:44

LGG6 - asystent dostępny po aktualizacji :) Zabawy wieczorem ha. Tylko co mam włączać, jak mało urządzeń podłączonych do sieci Wi-fi itp :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.01.2019 12:57

Moto g5s
W ustawieniach ma asystenta, ale nie mogę go nauczyć rozpoznawać mojego głosu.
Czyli trzeba czekać.
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 16.01.2019 13:17

Janusz Bajcer napisał(a):Moto g5s
W ustawieniach ma asystenta, ale nie mogę go nauczyć rozpoznawać mojego głosu.
Czyli trzeba czekać.

Jeśli nie masz jeszcze aktualizacji do języka polskiego to musisz czekać. Model smartfona nie ma tutaj żadnego znaczenia. Ważne żeby miał co najmniej Androida 5. Nie sądzę, żeby ktoś jeszcze używał starszej wersji. Moto g5s ma Androida 7.
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 16.01.2019 13:21

Obrazek

Dobar dan,
Živjeli :papa:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 16.01.2019 13:31

Dzień dobry :) zatem wkraczamy w nowe wymiary szpiegowania :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko