Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.01.2019 15:36

Chciałbym żeby to były bzdury.
Nie był moim znajomym, ale go poznałem.

Mimo pozycji zawsze uśmiech i poczucie humoru.
Znany z tego, że czasami szedł do pracy z buta bo chciał posłuchać co się ludziom nie podoba.

Nie przez przypadek rządził tyle lat.
Coś się może nie podobać, ale nie można mu było zarzucić, że miasto się nie rozwijało.

88 miejsce na liście najlepszych miast do życia na świecie.
Jedyne polskie w pierwszej setce.
Wyprzedziliśmy Rzym, Lizbonę, LA, Miami i wiele innych.

Przypadek ? Nie sądzę.

Owsiak się wku...ił i zrezygnował.

Przejrzałem fb i zobaczyłem wiele uśmiechów pod postami o śmierci Adamowicza.

Katolicki kraj.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 14.01.2019 16:22

kaszubskiexpress napisał(a):Przejrzałem fb i zobaczyłem wiele uśmiechów pod postami o śmierci Adamowicza.

Katolicki kraj.

I oni mówią o sobie, że są ludźmi...
Ja na szczęście nie mam konta na FB i nie czytam komentarzy pod artykułami w internecie.

kaszubskiexpress napisał(a):Owsiak się wku...ił i zrezygnował.

Mam cichą nadzieję, że w tym roku Jurek po raz trzeci zostanie nominowany do pokojowego Nobla... i wreszcie się uda.
Bo kto zasługuje na tą nagrodę bardziej niż on? Kto zrobił więcej dla obywateli swojego kraju - a zwłaszcza dzieci - niż Jurek Owsiak?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.01.2019 16:31

Adamowicz, Owsiak, Wałęsa, Tusk to ludzie Gdańska.

Dzisiaj nagle ci, którzy ich hejtują chcą maszerować przeciw agresji.

Kto na czele ?
Krycha ?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.01.2019 17:35

Tak strasznie mi przykro. Niewyobrażalne i niepojęte. Trudno zebrać myśli.
Życiorys, przed którym trudno nie schylić czoła i taka bezsensowna śmierć...

Wiele komentarzy przeczytałam w internecie, ale ten jeden szczególnie do mnie trafił
Panie Boże, niech śmierć śp. Pawła Adamowicza otworzy oczy, poruszy sumienia, dotknie serca wszystkich Polaków i uświadomi, że nie wolno tolerować żadnych przejawów nienawiści i agresji. Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie! /Abp Józef Kupny/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.01.2019 18:54

Część spoleczenstwa się raczej nie nauczy...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.01.2019 18:55

Wczoraj wieczorem, kiedy dostałem informację w telefonie o wypadku w Gdańsku, podszedłem do szefa sztabu WOŚP w naszym mieście i powiedziałem:
u nas tak spokojnie, ale w Gdańsku wydarzyła się tragedia. Nie myślałem wtedy, że będzie to miało taki straszny finał.

A może ta bezsensowna dla wszystkich śmierć...
marze_na napisał(a):... otworzy oczy, poruszy sumienia, dotknie serca wszystkich Polaków i uświadomi, że nie wolno tolerować żadnych przejawów nienawiści i agresji....

... może ...

P.S.
I jeszcze jedno na koniec tego smutnego dnia. Gdzieś tu padło pytanie: "skąd się biorą takie świry na tym świecie?"

Ludzie chorzy, o słabej psychice, niskiej samoocenie są bardzo podatni na różne bodźce. A przykład dla nich idzie z góry.
Trzeba raczej zapytać, skąd się borą ludzie w przestrzeni publicznej, którzy ze swoim słowem i zachowaniem stają się
zaczątkiem nienawiści.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 14.01.2019 22:49

walp napisał(a):Trzeba raczej zapytać, skąd się borą ludzie w przestrzeni publicznej, którzy ze swoim słowem i zachowaniem stają się
zaczątkiem nienawiści.

Dzisiaj to najważniejsze pytanie.

Dobranoc Gdańsk... Życzę spokoju.
dario7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dario7 » 15.01.2019 07:36

:idea: mimo wszystko :idea: ... dzień dobry
... obyśmy kiedyś wrócili do normalności... póki co nie mogę...
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 15.01.2019 12:25

Niestety - to dziki kraj....
Nienawiść, szczucie, dyskredytowanie autorytetów doprowadziło do tragedii. A wszystko w imię "miłości bliźniego". Zakłamanie i hipokryzja władzy i kleru nie wróżą niczego dobrego...
Cześć pamięci Prezydenta Pawła Adamowicza!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.01.2019 12:39

naturysta-06 napisał(a):Niestety - to dziki kraj....
Nienawiść, szczucie, dyskredytowanie autorytetów doprowadziło do tragedii. A wszystko w imię "miłości bliźniego". Zakłamanie i hipokryzja władzy i kleru nie wróżą niczego dobrego...

Zapomniałeś napisać Dzień dobry :wink:

Dzień dobry Wszystkim. :idea:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 15.01.2019 12:52

Mimo wszystko dzień dobry :wink:

U mnie na Ślunsku armagedon..... :oczko_usmiech:
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 15.01.2019 13:00

Janusz Bajcer napisał(a):
naturysta-06 napisał(a):Niestety - to dziki kraj....

Zapomniałeś napisać Dzień dobry :wink:

Dzień dobry Wszystkim. :idea:

Dzień dobry z nadal zielonego wybrzeża!
Śniegu nadal 'ani widu, ani słychu" :)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 15.01.2019 20:04

walp napisał(a):.
Trzeba raczej zapytać, skąd się borą ludzie w przestrzeni publicznej, którzy ze swoim słowem i zachowaniem stają się
zaczątkiem nienawiści.

To proste. Są emanacją społeczeństwa. Ciebie, mnie, pani Jasi z warzywnego, komediantów i profesorów.
Anonimowego użytkownika forum...

Dzień dobry.

To diagnoza, odpowiedź na Twoje pytanie. Nie mam zamiaru nikogo atakować.

Świadomie lub nie (drugi przypadek to większość) wielu ich popiera i kreuje.
Z Twojego postu nie bezpośrednio, z innych wynika wprost. Winni są oni. Tamci, nie my, my jesteśmy święci.
Jeszcze nawet nie zaczęto wyjaśniać sprawy a już feruje się wyrok.
Czym się zatem to różni od tych co opowiadali o zamachu czy pijanych pilotach nie mając na to żadnych dowodów, przed realnym wyjaśnieniem sprawy ?

Oceany hipokryzji. Świat oparty na kłamstwie.
Oto "święty za życia" kreuje się na ofiarę hejtu, sam będąc co świeżo skazanym prawomocnym wyrokiem za świadome takiego hejtu wobec innej osoby tworzenie.
Oto użytkownik forum, zatroskany o szerzącą się nienawiść. Zapomniał, jak jeszcze nie dawno wklejał pełne jadu i nienawiści "żarty" rodem z portalu, którego poziom jest trudny do określenia bez dosadnych słów.
Czy ja jestem bez winy ? Zapewne nie. Ale przynajmniej nie udaje aniołka.

Święta wola rodziny zmarłego. Jeszcze słowa nie przebrzmiały, hejterzy z obu stron ruszyli do boju. Czy ktoś zaprotestował ?
Czy ktoś protestował jak (chyba także i na tym forum) rechotano z "zimnego Lecha" ?

Więc jak pytasz skąd, to odpowiedź jest jedna. Z nas.

Czy ta bezsensowna, bolesna śmierć coś zmieni.
Nic nie zmieni. To moje zdanie, innym nie odmawiam prawa do nadziei.

Kiedyś (dawno) starałem się budować mosty, potem walczyć z kłamstwem i o swoje poglądy. A teraz kładę na to lagę.
Zawsze byliśmy podzieleni. Teraz, 300 lat temu i w czasach średniowiecza. Zawsze oś podziału i sposoby walki były takie same.
Historia magistra vitae...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.01.2019 21:03

Dobry wieczór.

W Internecie pojawił się nowy trend - "Voldemorting". Zjawisko zostało naukowo opisane przez pewną Australijkę, a polega na tym, że internauci pisząc do siebie, korzystają z synonimów i rozmaitych metafor.

Są dwa powody. Pierwszy ma związek ze znanym hasłem: "Don't make stupid people famous” - nie czyńmy głupich ludzi sławnymi.

A w drugim chodzi o to, aby "oszukać" algorytmy wyszukujące nas w sieci. Taki bunt przeciwko "hasztagowaniu" wszystkiego.
Anonimowość w sieci jest mitem, ale werbalny kamuflaż może się przydać, gdy chcemy poruszyć jakiś temat, ale obawiamy się inwazji internetowych wojowników sprawiedliwości.

Trend - nazywany Anty-SEO¹, polega na modyfikacji pisowni. Np. zamiast nazwy popularnego portalu społecznościowego, używamy "twarzoksiążka", zamiast imienia Waldek, piszemy V@ldeq. Człowiek się połapie, algorytmy wyszukujące - nie. Przynajmniej na razie. :wink:

¹SEO to optymalizacja stron pod kątem wyszukiwarek internetowych. To działania podejmowane w celu osiągnięcia przez daną stronę jak najwyższej pozycji w wynikach wyszukiwania dla konkretnych słów kluczowych. Tutaj jest odwrotnie.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.01.2019 23:41

Dobry wieczór.

Kiepura napisał(a):To proste. Są emanacją społeczeństwa. Ciebie, mnie, pani Jasi z warzywnego, komediantów i profesorów.
Anonimowego użytkownika forum...

Dużo napisałeś i mądrze napisałeś, Zresztą jak zawsze. Nikt chyba tego nie podważy :)
Nie ma w tym z mojej strony żadnej ironii, absolutnie. Wydaje mi się tylko, że pominąłeś jeden, dość istotny szczegół.
Ludzi na pewnych stanowiskach obowiązują inne normy (niekoniecznie zapisane) niż całą resztę społeczeństwa. Np. od policjantów i nauczycieli wymaga się niekaralności (całkiem słusznie) i odpowiedniej postawy moralnej, mimo, że pracują za jałmużnę. Natomiast ludzie odpowiedzialni za funkcjonowanie całego państwa, zarabiający 10, 20, 30 razy więcej niż przeciętna pensja mogą zachowywać się jak żule spod budki z piwem, mogą kraść, szczuć, przeklinać, gnoić innych przyzwoitych obywateli, taplać się w szambie...? Tak uważasz?
Jam jest prosty, średnio wykształcony człowiek ale zawsze starałem się postępować według słów poety: jeśli nie wiesz jak się zachować, zachowaj się przyzwoicie. Czuję ogromny dyskomfort, gdy ludzie mający wpływ na nasze życie zachowują się jak menele, psychopaci i kryminaliści. To są ludzie, którzy powinni być dla nas przykładem, którzy reprezentują nasz kraj za granicą, podobno elita naszego społeczeństwa (choć w tym przypadku powinno się pisać elyta)... Chciałbym czuć, że ludziom odpowiedzialnym za mój kraj zależy na mnie a nie jak dziecko w patologicznej rodzinie, które musi martwić się o siebie i swoje rodzeństwo bo rodzice są niezdolni do utrzymania siebie i swoich dzieci, a w dodatku chleją i sprowadzają do domu szemrane towarzystwo...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 5429
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone