Piotrek, pamiętaj, ze lubię espresso
.png)
kaszubskiexpress napisał(a):Poza ty my ich gonimy.Rosnąc szybciej niż otoczenie, Polska zbliża się do poziomu gospodarczego zachodnich krajów Unii Europejskiej. W 1995 PKB Polski w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosił 43 proc. średniej krajów Unii Europejskiej, w 2000 roku – 48 proc., a w roku 2011 – już 64 proc., wynika z danych Eurostatu.
Dobre dane nie przekładają się na dochody obywateli. Dochód rozporządzalny na mieszkańca wynosi raptem 1,3 tys. zł. Przeciętna polska pensja to równowartość płacy minimalnej w Hiszpanii, a ok. 40% obywateli żyje poniżej granicy niedostatku.
kaszubskiexpress napisał(a):Porównywanie naszych zarobków do zarobków Niemców jest głupie.
Porównywać należy tzw koszyki. Tutaj będzie lepiej.

kaszubskiexpress napisał(a):W każdym kraju ludzie jedzą korę, ale nie można demonizować.
Ponad 500 tys. dzieci w Polsce nie dojada, blisko 450 tys. nie ma wszystkich podręczników, a blisko 600 tys. nie chodzi do dentysty z powodu biedy
kaszubskiexpress napisał(a):Rozwijamy się i to najszybciej w historii.
Więcej optymizmu życzę.
Z prognoz wynika, że przyszłe polskie emerytury będą wynosić 1/3 ostatniego wynagrodzenia. Oznacza to, że w 2030 roku będziemy krajem pełnym biednych emerytów.
I cały kłopot polega na tym, że może rzeczywiście w 2020 roku osiągniemy przeciętną UE, ale kosztem dodatkowych dwóch milinów emigrantów.
.png)
Kiepura napisał(a):Ponad 500 tys. dzieci w Polsce nie dojada, blisko 450 tys. nie ma wszystkich podręczników, a blisko 600 tys. nie chodzi do dentysty z powodu biedy
Kiepura napisał(a):Trochę pracowałem z firmami zachodnimi, więc bajka o ich wydajności pracy i aktywności wywołuje u mnie tylko zajady
.png)
weldon napisał(a):Znasz statystyki ile dzieci w takich przypadkach przypada średnio na 1 rodzinę?
weldon napisał(a):Bo widzisz, na nieróbstwo, to sobie trzeba najpierw solidnie zapracować.
.png)
Kiepura napisał(a):wasi radni
Kiepura napisał(a):Wystarczy mi bezpośredni przekaz z kilku szkół Krakowa.
Kiepura napisał(a):Bo widzisz, nie wszędzie wybiera się drogę kraju jako rezerwuaru taniej siły roboczej.
.png)
weldon napisał(a):Komisją nazewnictwa zawiaduje Nehrebecka, ta od Mostu Kurii, a ona jest z Radomia![]()
weldon napisał(a):I dlatego popieramy Ukrainę w Unii?
.png)
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko