Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.02.2014 07:26

Dzień dobry.

A propos nazw ulic, rond, mostów:
IZBA WYTRZEŹWIEŃ
ul. Rozrywka 1
31-419 Kraków

:mrgreen:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 14.02.2014 07:27

Dzień dobry
W nocy spadł śnieg, teraz się topi... :evil:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.02.2014 07:42

Dzień dobry :wink:

"Kochać, jak to łatwo powiedzieć ..." :) Och te walentynkowe umizgi. Skoro tak powielamy różne święta, zwyczaje, właściwie wszystko, jakbyśmy znudzili się swoim, to osobiście wolałbym, aby przyjęła się u nas "wersja" bułgarska. No ale nie ta strefa klimatyczna. :?
Chociaż końcowa część celebracji może być niezależna od klimatu:
Po obrzędzie podcinania mężczyźni w winnicy posilają się przyniesionymi ze sobą daniami, śpiewają, tańczą i weselą się. Na tym jednak święto się nie kończy. Resztę dnia spędza się na wzajemnych wizytach częstując się winem. Święto zazwyczaj kończy się w karczmie gdzie zbierają się wieczorem wszystkie chłopy.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.02.2014 07:47

Vjetar napisał(a):A propos nazw ulic, rond, mostów ...

Cmentarz Północny powstał przy Czcionki, która była przedłużeniem Wodewil ;)

Dzień dobry :)

Ma ktoś ochotę na spacer w niedzielę po Żoliborzu Oficerskim?

walp napisał(a):Och te walentynkowe umizgi

A to stąd ta nowa piżamka :roll:

A ja myślałem, że to łapówa za to, żebym się zgodził na kolejny wyjazd małżonki na wycieczkę :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.02.2014 07:51

walp napisał(a):Dzień dobry :wink:

"Kochać, jak to łatwo powiedzieć ..." :) Och te walentynkowe umizgi. Skoro tak powielamy różne święta, zwyczaje, właściwie wszystko, jakbyśmy znudzili się swoim, to osobiście wolałbym, aby przyjęła się u nas "wersja" bułgarska.

Obrazek

:mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.02.2014 07:59

Dziurawe jakieś te ciastka ... :?

;)

Te pawilonyto już u was stoją?

I po ile piwo? :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.02.2014 08:04

Walentynki :roll:

14.02.2014 :roll:

To chyba ta szczególna data :roll:

Poszłam sobie na spacerek poranny i nagle...jakieś dziwne odgłosy w odległości ok. 50 m :roll: , myślę sobie ki czort ?
Kiedy się zorientowałam ki, nawet się nie zastanawiałam co robić :wink: :lol:

Sorry za jakość fotek, ale odległość była już dość znaczna, w dodatku pozować nie chciały :wink:

Obrazek

Obrazek

Jak do tej pory, słyszałam tylko o podchodzących dzikach, ale żeby je spotkać w odległości ok. 600 m od domu 8O

:wink:

Oj, przepraszam :oops:

Dzień dobry :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.02.2014 08:07

weldon napisał(a):Te pawilonyto już u was stoją?

:?:
(...)począwszy od przyszłego sezonu(...)

Dawno tam nie chodziłem...ale sądzę, że wątpię. :oczko_usmiech:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 14.02.2014 08:09

kaszubskiexpress napisał(a):
auto_gt napisał(a):W USA są związki zawodowe i są stawki dla różnych grup robót , pracodawca może zatrudnić kolejnego ale dal danej roboty ma tyle wypłacić i koniec . firma podpisująca kontrakt na robotę państwową ma stawki dla robotników 35 $ ... 55 % / h brutto i koniec w temacie nie ma miejsca dla hopsztaplerów ! sbeków i innych złodziei .

35 baksów na godzinę powiadasz ?
Propaganda sukcesu po amerykancku :wink: ....

Mój wujas mieszka w stanach od ponad 25 lat, pracuje w jakiejś firmie produkującej dla Boeinga.
Gdy nas odwiedził niedawno powiedział, że Amerykę to my mamy tutaj i to nie był żart.

:hut:

Kolego , sam byłem pracowałem i widziałem ile pracownik majster brał na rękę tygodniówkę : 950 $ a nie miał najwyższej stawki w zakładzie prywatnym , gdzie na robotach państwowych mają jeszcze wyższe .

Owszem Meksykanie robią każdą robotę szybko i byle jak , żaden nie ruszy się poniżej 10 $ /h

Więc propagandowe wykresy mnie nie zwiodą , pamiętasz jak za komuny nam mówiono jak to źle jest w Ameryce , a jak cacy w socjaliźmie .... manipulacja medialna .

Byłem i widziałem daleki kuzyn co tam jest 20 lat obrabia miedzią dachy na szkołach - 5 tyś / m-c .

Niestety 20 lat czekam po "obaleniu komunizmu " i Polska jest na szarym końcu z długiem ... Powodzenia .

Dzień dobry .
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 14.02.2014 08:23

Dzień dobry w piąteczek :)

ASIULA HK napisał(a):Jak do tej pory, słyszałam tylko o podchodzących dzikach, ale żeby je spotkać w odległości ok. 600 m od domu 8O

Lepiej trzymać dystans, lepiej się do nich nie zbliżać. Szukają pożywienia. Koleżance mieszkającej tuż za Legionowem dziki wchodzą na podwórze. A okolica dość mocno zabudowana.
Kiedyś, letnią porą w Krynicy Morskiej dwie lochy z małymi weszły na teren ośrodka wypoczynkowego, facet wyszedł zza winka i je zobaczył.... Jestem pewien, że pobił rekord Usaina Bolta :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.02.2014 08:28

Arek napisał(a):Lepiej trzymać dystans, lepiej się do nich nie zbliżać.

Chyba nie myślisz, że miałam zamiar spotkać się z nimi twarzą w twarz :wink: :lol:
Po prostu, pierwszy raz je zobaczyłam :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.02.2014 08:47

Arek napisał(a):Lepiej trzymać dystans, lepiej się do nich nie zbliżać.
Kuzyn mieszka w Gdańsku - chyba na Zaspie, nie pamiętam, palcem mogę pokazać :D - to im między samochodami po parkingu chodzą :)

W Młocinach nadal stoją pułapki na dziki, ale w Młocinach to lasy z Kampinosem połączone.

ASIULA HK napisał(a):Chyba nie myślisz, że miałam zamiar spotkać się z nimi twarzą w twarz :wink: :lol:

No pewnie, Dzik, jest dziki, dzik, jest zły ... ;)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.02.2014 08:52

Nie no, na drzewo bym się nie pchała :wink: :lol: zresztą, od miejsca gdzie je najpierw usłyszałam, do drzew, też był mały kawałek :wink:
Cieszę się tylko, że ziemia była lekko przymarznięta, inaczej mógłby być problem :wink: - poszłam na skróty :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.02.2014 09:07

Dzień dobry walentynkowo :wink: :lol:

Obrazek

Dzisiaj pogoda >>> barowa :wink: .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.02.2014 09:36

Bądźcie dzielni i trzymajcie się ...

Obrazek

... a przetrwacie dzisiejszy dzień ;)