Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 17:47

PabloX napisał(a):Strasznie gorzkie słowa, ale po pierwsze, nie czuję się swołoczą, a hasło Bóg Honor Ojczyzna wiele dla mnie znaczy. A po drugie - policjanci, których znam są patriotami i ludźmi z silnym poczuciem lojalności i odpowiedzialności. Inna sprawa, że znam głównie byłych, a nie obecnych i być może ci, których znam reprezentują wyższy poziom niż średnia w służbie.

I to, co napisałem o wczorajszej mało udanej akcji Policji w Ursusie i niewłaściwym zachowaniu jednego z policjantów - to nie po to, żeby dokopać i obśmiać. Raczej smutno mi się zrobiło, kiedy to widziałem.

Słowa gorzkie, ale prawdziwe.
Jeżeli marsz organizuje dzieciak - Bosak i Zawisza to dla mnie to od razu było wiadomo, że będzie zadyma.
Dam sobie uciąć prawe jajko :D i lewą nogę, że za rok będzie to samo i za dwa to samo i tak dalej, jeśli marsz będzie w takiej formie. Co do Policji to nie chodzi mi o to żeby ich bronić, bo sami się obronią, ale o to żeby patrzyli na swoje zdrowie i życie, a nie na durne decyzje władz. Niech zapindala chronić marsz za rok warszawski ratusz, niech z pieniędzy Warszawy wyda kasę na firmy ochroniarskie i one się będą mogły z debilzmem naparzać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 17:55

zebik napisał(a):
PabloX napisał(a):Strasznie gorzkie słowa, ale po pierwsze, nie czuję się swołoczą, a hasło Bóg Honor Ojczyzna wiele dla mnie znaczy. A po drugie - policjanci, których znam są patriotami i ludźmi z silnym poczuciem lojalności i odpowiedzialności. Inna sprawa, że znam głównie byłych, a nie obecnych i być może ci, których znam reprezentują wyższy poziom niż średnia w służbie.

I to, co napisałem o wczorajszej mało udanej akcji Policji w Ursusie i niewłaściwym zachowaniu jednego z policjantów - to nie po to, żeby dokopać i obśmiać. Raczej smutno mi się zrobiło, kiedy to widziałem.

Słowa gorzkie, ale prawdziwe.
Jeżeli marsz organizuje dzieciak - Bosak i Zawisza to dla mnie to od razu było wiadomo, że będzie zadyma.
Dam sobie uciąć prawe jajko :D i lewą nogę, że za rok będzie to samo i za dwa to samo i tak dalej, jeśli marsz będzie w takiej formie. Co do Policji to nie chodzi mi o to żeby ich bronić, bo sami się obronią, ale o to żeby patrzyli na swoje zdrowie i życie, a nie na durne decyzje władz. Niech zapindala chronić marsz za rok warszawski ratusz, niech z pieniędzy Warszawy wyda kasę na firmy ochroniarskie i one się będą mogły z debilzmem naparzać.

Trochę dziwnie do tego podchodzisz.
Policja to nie najemnicy, to budżetówka, ich zadaniem, pracą jest ochrona bezpieczeństwa ludzi i mienia państwowego, a także utrzymywania bezpieczeństwa i porządku publicznego.
Równie dobrze powiedz nauczycielom by nie uczyli debili, niech rodzice wynajmą prywatne guwernantki, niech lekarze w szpitalach publicznych nie leczą alkoholików, narkomanów, bo tacy to sami sobie szkodzą, żołnierze nie jeździli na żadne misje, ktore są wymysłem rządu, po bo co się narażają.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 17:59

kinga35 napisał(a):Trochę dziwnie do tego podchodzisz.
Policja to nie najemnicy, to budżetówka, ich zadaniem, pracą jest ochrona bezpieczeństwa ludzi i mienia państwowego, a także utrzymywania bezpieczeństwa i porządku publicznego.
Równie dobrze powiedz nauczycielom by nie uczyli debili, niech rodzice wynajmą prywatne guwernantki, niech lekarze w szpitalach publicznych nie leczą alkoholików, narkomanów, bo tacy to sami sobie szkodzą, żołnierze nie jeździli na żadne misje, ktore są wymysłem rządu, po bo co się narażają.

Od zapewnienia porządku na imprezach masowych (patrz: mecze, koncerty w tym i marsze) są organizatorzy, a nie Policja. Jak Pan Bosak i Zawisza chcą marsz robić niech wynajmą firmy ochroniarskie do zapewnienia bezpieczeństwa tak jak to jest na koncertach i meczach.
nauczyciele uczą ale nie muszą nauczyć,
lekarze leczą ale nie muszą wyleczyć,
i tak dalej
a od Policji się wymaga, żeby zapanowała nad tłumem, a nie tylko przyszła postać.
Ostatnio edytowano 12.11.2013 18:02 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 18:02

zebik napisał(a):
kinga35 napisał(a):Trochę dziwnie do tego podchodzisz.

Od zapewnienia porządku na imprezach masowych (patrz: mecze, koncerty w tym i marsze) są organizatorzy, a nie Policja. Jak Pan Boska chce marsz robić niech wynajmie firmy ochroniarskie do zapewnienia bezpieczeństwa tak jak to jest na koncertach i meczach. Do reszty pozwolisz, że się nie odniosę bo to nietrafione przykładay.

Przykłady na takiej samej zasadzie, na ktorej Ty opierasz swoje przekonanie , że policja w czasie przemarszu ulicami miasta czyli strefy publicznej i robienia tam zadym miałaby kryć się po domach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 18:05

kinga35 napisał(a):Przykłady na takiej samej zasadzie, na ktorej Ty opierasz swoje przekonanie , że policja w czasie przemarszu ulicami miasta czyli strefy publicznej i robienia tam zadym miałaby kryć się po domach.

Nie rozumiemy się już dopisałem w poście wyżej odpowiedź na Twoje przykłady. Nauczyciel uczy ale wcale nikt od niego nie wymaga, żeby debila nauczył od lekarza też nikt nie wymaga, żeby wyleczył alkoholika - ba nawet nikt ich nie pyta czy podjęli takie starania. Ty chcesz, żeby Policja zapanowała nad debilami, a nie postała i pomachała pałkami.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 18:09

zebik napisał(a):
kinga35 napisał(a):Przykłady na takiej samej zasadzie, na ktorej Ty opierasz swoje przekonanie , że policja w czasie przemarszu ulicami miasta czyli strefy publicznej i robienia tam zadym miałaby kryć się po domach.

Nie rozumiemy się już dopisałem w poście wyżej odpowiedź na Twoje przykłady. Nauczyciel uczy ale wcale nikt od niego nie wymaga, żeby debila nauczył od lekarza też nikt nie wymaga, żeby wyleczył alkoholika - ba nawet nikt ich nie pyta czy podjęli takie starania. Ty chcesz, żeby Policja zapanowała nad debilami, a nie postała i pomachała pałkami.

Ja nie napisałam czego wymagam od policji.
Ty napisałeś, że policjanci( 100 % prewencji) powinni w takim dniu iść na L4.
Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji i z tym się nie zgadzam.
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 12.11.2013 18:09

zebik napisał(a): Jeżeli marsz organizuje dzieciak - Bosak i Zawisza to dla mnie to od razu było wiadomo, że będzie zadyma.

Dzieciaki mają to do siebie, że szybko się uczą. 2 lata temu organizatorzy zupełnie nie panowali (może nawet nie chcieli panować) nad wydarzeniami, rok temu było lepiej, a w tym roku już zupełnie nieźle - mimo incydentów.

zebik napisał(a): Dam sobie uciąć prawe jajko :D i lewą nogę, że za rok będzie to samo i za dwa to samo i tak dalej, jeśli marsz będzie w takiej formie.

Już zacząłbym się martwić, jak to będzie bez prawego jajka i lewej nogi :wink:

zebik napisał(a): Co do Policji to nie chodzi mi o to żeby ich bronić, bo sami się obronią, ale o to żeby patrzyli na swoje zdrowie i życie, a nie na durne decyzje władz. Niech zapindala chronić marsz za rok warszawski ratusz, niech z pieniędzy Warszawy wyda kasę na firmy ochroniarskie i one się będą mogły z debilzmem naparzać.

Na szczęście nikt nie przyjmie takiego modelu ochrony imprezy masowej. W tym roku można było uniknąć co najmniej dwóch incydentów, gdyby Policja była lepiej przygotowana. Wystarczyłoby 50 policjantów na tyłach ambasady rosyjskiej i nie byłoby ogniska. Za to na Belwederskiej dowódcom puściły nerwy i zareagowali zbyt gwałtownie na jedną petardę, która spadła za kordonem Policji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 18:12

kinga35 napisał(a):Ja nie napisałam czego wymagam od policji.

Dałaś przykłady jakbyś wymagała.
Ja sobie wyobrażam - nawet gorąco chłopaków zachęcam, żeby zrobili lekki bunt i nie przyszli na służbę 11 listopada, żeby ktoś otworzył oczy i więcej zgody nie wydawał na marsze, jeśli organizator nie jest odpowiednio przygotowany. Chcesz maszerować to zatrudnij firmy ochroniarskie zrobią kordon i przeprowadzą maszerujących po Warszawie w spokoju.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 18:17

PabloX napisał(a):Dzieciaki mają to do siebie, że szybko się uczą. 2 lata temu organizatorzy zupełnie nie panowali (może nawet nie chcieli panować) nad wydarzeniami, rok temu było lepiej, a w tym roku już zupełnie nieźle - mimo incydentów.

Bosak się czegoś uczy chyba obierania ziemniaków nie chcę tu pisać dosadniej o tym człowieczku z LPR, który jest aktywny ze swoim patriotyzmem raz w roku 11 listopada i jeszcze kończy się to zawsze dymem.

PabloX napisał(a):Na szczęście nikt nie przyjmie takiego modelu ochrony imprezy masowej. W tym roku można było uniknąć co najmniej dwóch incydentów, gdyby Policja była lepiej przygotowana. Wystarczyłoby 50 policjantów na tyłach ambasady rosyjskiej i nie byłoby ogniska. Za to na Belwederskiej dowódcom puściły nerwy i zareagowali zbyt gwałtownie na jedną petardę, która spadła za kordonem Policji.

Jeszcze raz napiszę, ZA OCHRONĘ IMPREZY MASOWEJ W TYM MARSZU ODPOWIEDZIALNY JEST ORGANIZATOR NIE POLICJA. Cała dalsza dyskusja ma mały sens, bo Policji nie powinno tam być tylko firmy ochroniarskie. Jak jest koncert nikt nie woła Policji tylko wynajmuje się firmę ochroniarską, a mnie za przeproszeniem gówno obchodzi czy to marsz czy koncert i czy organizuje to Bosak, Zawisza czy babka kiepska. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 18:19

zebik napisał(a):
kinga35 napisał(a):Ja nie napisałam czego wymagam od policji.

Dałaś przykłady jakbyś wymagała.
Ja sobie wyobrażam - nawet gorąco chłopaków zachęcam, żeby zrobili lekki bunt i nie przyszli na służbę 11 listopada, żeby ktoś otworzył oczy i więcej zgody nie wydawał na marsze, jeśli organizator nie jest odpowiednio przygotowany. Chcesz maszerować to zatrudnij firmy ochroniarskie zrobią kordon i przeprowadzą maszerujących po Warszawie w spokoju.

Podałam te przykłady bo to są zawody, ktore działaja pod szczytnym hasłem- służby społeczeństwu. Mają swoje zadania, nawet pewną misję. Nie mogą zasłaniać się tak jak piszesz strachem przed zagrożeniem życia ( policja, wojsko), nie mogą powiedzieć- mam w d.pie innych, niech sobie sami radzą.
W takim marszu oddać bezpieczeństwo ludzi ( w tym placowek dyplomatycznych jak wczoraj) w ręce prywatnych ochroniarzy nie byłoby czymś normalnym. Od tego właśnie jest policja by chronić takie przemarsze a nie liczyć że organizatorzy staną na wysokości zadania.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 18:25

kinga35 napisał(a):
W takim marszu oddać bezpieczeństwo ludzi ( w tym placowek dyplomatycznych jak wczoraj) w ręce prywatnych ochroniarzy nie byłoby czymś normalnym. Od tego właśnie jest policja by chronić takie przemarsze a nie liczyć że organizatorzy staną na wysokości zadania.

Rozbawiłaś mnie Kingo. Policja ma chronić imprezy masowe, a organizator nie musi bo nie ma obowiązku stanąć na wysokości zadania. Fajna teoria nic tylko coś organizować i się cieszyć, że się rozjechało.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.11.2013 18:26

PabloX napisał(a):W tym roku można było uniknąć co najmniej dwóch incydentów, gdyby Policja była lepiej przygotowana. Wystarczyłoby 50 policjantów na tyłach ambasady rosyjskiej i nie byłoby ogniska. Za to na Belwederskiej dowódcom puściły nerwy i zareagowali zbyt gwałtownie na jedną petardę, która spadła za kordonem Policji.

Nie byłem i nawet w tv nie ogladałem, więc ciężko się wypowiedzieć, jak naprawde było.
Nigdy nie jest tak, żeby nie mogło być lepiej.
Ze strony Policji, organizatora czy innych elementów organizujących czy uczestniczących.
Ale nie może tak być, że za wszystko odpowiada tylko i wyłącznie Policja.
Organizator ( z tego co słyszałem dziś w radio) nie poczuwa się absolutnie do żadnej winy i ma wyje...na wszystko.
A powinien zostać przykładnie ukarany i obciążony za wszelkie straty materialne powstałe w wyniku jego zaniedbania.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 18:34

zebik napisał(a):
kinga35 napisał(a):

Rozbawiłaś mnie Kingo. Policja ma chronić imprezy masowe, a organizator nie musi bo nie ma obowiązku stanąć na wysokości zadania. Fajna teoria nic tylko coś organizować i się cieszyć, że się rozjechało.

Rozbawiłam? Czym ? Poglądem, że policja powinna zabezpieczać zgromadzenia publiczne ?
Nie jest tak ?
Zrób eksperyment - zorganizuj sobie w domu, jakieś balety, imprezy, tańce kankana, a potem Twoi goście niech się rozbiegną po klatce schodowej czy ulicy kontynuując zabawę...Zobaczymy czy policja nie przyjedzie i czy Twoim obowiązkiem była pacyfikacja gości.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 18:37

kinga35 napisał(a):
zebik napisał(a):
kinga35 napisał(a):

Rozbawiłam? Czym ? Poglądem, że policja powinna zabezpieczać zgromadzenia publiczne ?
Nie jest tak ?
Zrób eksperyment - zorganizuj sobie w domu, jakieś balety, imprezy, tańce kankana, a potem Twoi goście niech się rozbiegną po klatce schodowej czy ulicy kontynuując zabawę...Zobaczymy czy policja nie przyjedzie i czy Twoim obowiązkiem była pacyfikacja gości.

Dalej mnie rozbawiasz - bo domówka nie jest imprezą masową - odsyłam do ustawy.
Policja nie jest od ochrony imprez masowych - poczytaj ustawę to pogadamy merytorycznie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 18:39

zebik napisał(a):
kinga35 napisał(a):
zebik napisał(a):
kinga35 napisał(a):

Nie jest tak ?

Dalej mnie rozbawiasz - bo domówka nie jest imprezą masową - odsyłam do ustawy.
Policja nie jest od ochrony imprez masowych - poczytaj ustawę to pogadamy merytorycznie.

OK. Z tym przykladem trochę mnie poniosło. Chciałam skasować ale już odpowiedziałeś.
Wczoraj to było zgromadzenie publiczne.
Zapytam w takim razie, jeżeli ktoś się zna to proszę o odpowiedź.
Czy wczorajszy marsz w stolicy nie powinien być zabezpieczany przez policję ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko