Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.11.2013 09:12

walp napisał(a):
weldon napisał(a):"Wczoraj" w Warszawie.

Dzień dobry :)

Oj działo się znowu w tej naszej stolicy.
Pytali mnie znajomi z zagranicy, czy zawsze tak świętujemy? :?

Dzień dobry wszystkim.

Całe szczęście, że nie wszędzie.
http://trojmiasto.tv/Parada-Niepodleglo ... -6904.html
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.11.2013 09:15

walp napisał(a):Oj działo się znowu w tej naszej stolicy.

Vjetar napisał(a):Całe szczęście, że nie wszędzie.

Oj, działo, działo, ale tego, co się działo, żadna telewizja nie pokazała.

Marsze, biegi, spacery, spotkania, odwiedzanie miejsc pamięci, tłumy ludzi w muzeach i na wystawach, tłumy na Starówce ... Ładna pogoda była i wolne, to dlaczego nie miało się dziać?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.11.2013 09:22

Zobacz tu - i przyjechali. Fajni ludzie.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.11.2013 09:33

weldon napisał(a):

Marsze, biegi, spacery, spotkania, odwiedzanie miejsc pamięci, tłumy ludzi w muzeach i na wystawach, tłumy na Starówce ... Ładna pogoda była i wolne, to dlaczego nie miało się dziać?

Całe szczęście, że działo się też wiele dobrego jak piszecie (u nas na prowincji również), ale niestety, takie sygnały w świat nie poszły. :(
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 12.11.2013 09:40

weldon napisał(a):

Podzielam zdanie Piotra , TV pokazał bandę zbójów w kominiarkach , to być może kibole , kolesie żądni krwi , adrenaliny co codziennie tylko to robią pojechali się zabawić .

Oglądałem przypadkiem program E Drzyzgi z kibolami , niektórzy maja żony Dzieci i na sms'a - wychodzą z domu by się bić , jeden opowiadał że ich to kręci , że to lepsze niż seks , że marzy tylko o tym żeby się napier..ć z przeciwnikiem , to są chorzy psychicznie ludzie ,a TV podpina to zdarzenie pod świętujących ludzi .

To ja się pytam , gdzie była Policja żeby takie grupy obserwować i odseparować od tłumu ? nie wierzę że nie są w stanie - bo sam widziałem jak kordon prowadził przez Rzeszów kiboli w grupie do stacji PKP .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.11.2013 09:52

Vjetar napisał(a):Zobacz tu - i przyjechali. Fajni ludzie.

Ta grupa jest niesamowita :D

Znam ich od kilku lat, czasami gdzieś się pokazują, czasami przyjeżdżają do Polski ale nie miałem okazji spotkać ich jeszcze osobiście :)

auto_gt napisał(a):To ja się pytam , gdzie była Policja żeby takie grupy obserwować i odseparować od tłumu ?

A w jaki sposób, bez współpracy tegoż tłumu i ochrony?
To jest właśnie przykre, że nawet, jeżeli większość przeszła spokojnie, a przeszła, nie da się ukryć, to jednocześnie akceptowała takie zachowania które dały wizerunek całej imprezie i rzutowała na obraz całego dnia.

A bez sensu, bo tak nie było :/
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 12.11.2013 10:19

weldon napisał(a):A w jaki sposób, bez współpracy tegoż tłumu i ochrony?

..weldon o jakiej współpracy mówisz , spokojni ludzie ich się boją
..żeby jeden z drugim ich nożem nie przywitał :roll:
...toć to są zwykli bandyci ,normalny człowiek nie przyjdzie w kominiarce na takie uroczystości :wink:
Dzień dobry pogoda trochę się polepszyła :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.11.2013 10:21

weldon napisał(a):A ty ...

... którędy obchodziłeś święto? ;)

Ja :?:

Przez Łysy Młyn. 8O :D

dzień dobry :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.11.2013 10:33

longtom napisał(a):
weldon napisał(a):A ty ...

... którędy obchodziłeś święto? ;)

Ja :?:

Przez Łysy Młyn. 8O :D

A karczycho też miał? :lol:

mervik napisał(a):spokojni ludzie ich się boją
Wierz mi, ze nie mam powodu bronić nikogo, kto mi demolował miasto, albo powodował pożary i walczył ze strażakami, tak samo jak wiem kto nocował w warszawskich hostelach i po co przyjechał do Warszawy na czas marszu, ale też nie mam powodu nie wierzyć świadkom, którzy opowiadają o rodzinach z dziećmi, które spokojnie maszerowały w czasie tych burd.

Jedynie o co mam pretensje do uczestników tego marszu, to to, że milcząco akceptują takie działania, bo to rzutuje na wszystkich maszerujących oraz generuje właśnie takie zachowania.
Ta źle pojęta solidarność więcej szkodzi niż zjednuje sympatyków takim marszom.

Wczoraj z siostrzeńcem i jego kolegą byliśmy świadkiem, jak po ulicy szedł zakapturzony chłopak z kurtką z napisem "Bóg, Honor, Ojczyzna", żałośnie zataczający się i podtrzymywany przez dwóch mniej zawianych kumpli, bo on już miał dość.
Jeżeli organizatorzy takich marszów nie są w stanie odseparować od siebie takich osobników, a nawet próbują ich bronić, to może i faktycznie należałoby zabronić takich marszów, ale to jest droga donikąd.
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 12.11.2013 10:59

Dzień dobry.
Smutne po wczoraj.
Policja po raz kolejny bezsilna..???
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.11.2013 11:16

franko napisał(a):Dzień dobry.
Smutne po wczoraj.
Policja po raz kolejny bezsilna..???

Może dlatego, że takie są lansowane poglądy i padają na podatny grunt?
Maciej napisał(a):naród kulawy ale jednak wie że donosicielstwo i psy łańcuchowe władzy to najniższe moralnie kategorie społeczne, więc po co sie z nimi zadawać :twisted:

Jest przyzwolenie społeczne na takie zachowania jak wczoraj na marszu tej agresywnej części uczestników i bez wyeliminowania tych osób przez resztę społeczeństwa nic się nie zmieni. Twierdzenia, o jakimś nożu, wendecie to bzdura. To motłoch silny w grupie. Sterowany przez siły polityczne którym takie zachowania są na rękę. Drugą sprawą jest upolitycznienie policji i strach przed decyzjami, bo to są najczęściej decyzje ostatnie w karierze.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.11.2013 11:44

Z tego co widziałem w relacjach, to po interwencji Policji dość szybko zapanował spokój. Raczej organizator i jego ochrona dali d... . Od dawna twierdzę że te kibolskie jednostki powinny być eliminowane, ale skoro na stadionach nie ma woli, bo środki od dawna są, to co dopiero mówić o takim marszu gdzie ludzi jest wielokrotnie więcej. Ciekaw jestem jakie konsekwencje poniosą Ci których udało się z tłumu wyłapać. Gdybym ja decydował to taki jeden z drugim z Łodzi, Poznania czy Katowic, co go nawet drzewka pokonały długo nie zobaczyłby Warszawy, bo najzwyczajniej w świecie nie byłoby go stać na bilet nawet na tramwaj do cioci na drugi koniec miasta.

Inna sprawa co powoduje tymi ludźmi. Może jak wszyscy wyjadą do Londka, Holandii czy innej Hiszpanii za pracą to u nas dymy się skończą :)

Bociek, przyzwolenie społeczne to jedno a strach przed nożem, maczetą czy kostką brukową jest naturalnym odruchem ludzkim i nie mów że to bzdura.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.11.2013 11:50

Rysio napisał(a):Z tego co widziałem w relacjach
Czyli nic nie widziałeś, tak samo, jak cały świat :D

Powtarzam, nie bronię tego marszu, bo nie podoba mi się, że właśnie te środowiska generują zachowania, których nie ma w czasie innych manifestacji, ale gwoli sprawiedliwości to media skoncentrowały się na kilku ważnych, ale nie najważniejszych chwilach tego marszu.

Przykre jest, że przed terrorem bandyterki uginają się nie tylko organizatorzy takich marszów, ale chyba bardziej przykre jest, że podobne poparcie mają ze strony niektórych polityków i że informacje o nich dominują w takich doniesieniach.

Za rok należałoby zakazać komukolwiek nieść kamery w czasie tego pochodu i zobaczycie, że będzie idealny spokój.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.11.2013 11:50

Bzdura Rysiu. To mityczny strach przed lansowanym przez motłoch farmazonie o mafii i vendetcie. Bo mówimy tu o bezimiennym motłochu a nie o gangsterach i zorganizowanych przestępcach. Ten sam "strach" działa wtedy gdy szczeniaki demolują przystanek, palą śmietniki, i plują ludziom z okien na głowy. Ciągle słyszę, że nic nie powiem bo mnie mafia dojedzie. A tak naprawdę to większość uważa, że to nie jego sprawa, że to policja powinna sie tym zajmować (nie mając zgłoszenia) i mają w dupie zeznawanie w sądzie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.11.2013 11:53

Rysio napisał(a):Ciekaw jestem jakie konsekwencje poniosą Ci których udało się z tłumu wyłapać.

Żadne. Tak jak w zeszłym roku. Prokurator odrzucił wszystkie wnioski Policji twierdząc, że uderzanie policjanta w głowę płytką chodnikową jest wpisane w jego zawód, jest wręcz do tego powołany aby ta płytką dostawać i wszystko temacie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko