Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 09.06.2013 18:17

Kiepura napisał(a):
termondar napisał(a):W Warszawie troszkę popadało :!:

Można na to spojrzeć z dwóch stron.

Popadało.

Albo nie odpłynęło.

Takie deszcze (tzw deszcze nawalne) są dokładnie określone w danych IMGW i są podstawą do projektowania instalacji kanalizacyjnej.
To nie jest żadna niespodzianka, że popadało w takiej skali, może dla laików, ale nie projektantów.
Ktoś albo żle przeliczył albo poszli na skróty i stwierdzili, ze nie opłaca się bronić głównej trasy miasta przed takim deszczem.
No jeszcze jest opcja,że kanały nie przeczyszczone.

W każdym razie to nie natura jest winna, tylko Ci którzy projektowali kanalizacje w Trasie Toruńskiej.

Ale zawsze ludzi szkoda.
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 09.06.2013 18:32

[url][URL=http://www.fotosik.pl]Obrazek[/url][/url]
[url][URL=http://www.fotosik.pl]Obrazek[/url][/url]
Obrazek

Plaża wschodnia w Darłowie, dzisiaj. :) Jeszcze jest mało plażowiczów, miejscowi, zielone szkoły i emeryci (emerytom przeszkadza piach, słona woda, schody....)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.06.2013 18:39

Kiepura napisał(a):Takie deszcze (tzw deszcze nawalne) są dokładnie określone w danych IMGW i są podstawą do projektowania instalacji kanalizacyjnej.
W każdym razie to nie natura jest winna, tylko Ci którzy projektowali kanalizacje w Trasie Toruńskiej.

Dlatego komunizm upadł, bo, po pierwsze, nie projektuje się trasy szybkiego ruchu w korycie rzeki, a trasa jest puszczona właśnie korytem Rudawki, a po drugie robi sie to z głową.
Przez cały mój ogólniak parzyłem jak w tym miejscu walczą z wodą zalewającą plac budowy i w końcu udało im się to opanować - jak widać tak, jak wszystko za komuny, czyli gówniano :D

Północny jak widziałem stoi w potężnym korku, ale wyobrażam sobie co by było, gdyby go HGW nie wybudowała.
Trasa AK jest przeznaczona do remontu i właśnie tym krzykaczom od podpisów trzeba podziękować, że zamiast natychmiast po zakończeniu budowy wziąć się za ten remont zaczęły się przepychanki o pieniądze na tą robotę.
Już dawno powinien stać most na Krasińskiego i już dawno powinni zacząć prace, których harmonogram widziałem już z półtora roku temu.

Ludzi żal.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 09.06.2013 19:11

termondar napisał(a):Ale zawsze ludzi szkoda.

weldon napisał(a):Ludzi żal.

To bez dwóch zdań.

weldon napisał(a):Dlatego komunizm upadł, bo, po pierwsze, nie projektuje się trasy szybkiego ruchu w korycie rzeki, a trasa jest puszczona właśnie korytem Rudawki, a po drugie robi sie to z głową.

Zmartwię Cię. Teraz też takie kwiatki odchodzą. :?

Trzeba patrzeć na pozytywy. Za komuny u nas tunel obok Wisły zaprojektowali na poziomie Wisły.
Jak jest woda większa tunel się zalewa, budki z biletami się stawia i jest basen.
Kryty. :lol:
Ostatnio edytowano 09.06.2013 19:14 przez Kiepura, łącznie edytowano 1 raz
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 09.06.2013 19:13

A u mnie.....odpukać :wink: ......caluśki dzień piękna pogoda :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.06.2013 19:34

Kiepura napisał(a):Za komuny u nas tunel obok Wisły zaprojektowali na poziomie Wisły.
Jak jest woda większa tunel się zalewa, budki z biletami się stawia i jest basen.
Kryty. :lol:

U mnie nie musi być na poziomie Wisły.

Geologicznie Warszawa leży w niecce pełnej iłów i piasków, strasznie to nasiąknięte wodą, zaś przewyższenie warszawskie zawsze było poprzecinane dodatkowo całą masą strumieni, rzeczek, które zostały zdegradowane i poszły pod ziemię, ale woda nie zapomina - co i rusz to się przypomina i daje o sobie znać, a ludzie, zamiast terenów zielonych, które były kiedyś w stanie przyjąć całą masę wody z opadów, zabudowują je osiedlami, parkingami, betonują, asfaltują ...
Za moich czasów Trasą AK płynęła rzeka przez las, a dziś płynie rzeka samochodów przez osiedla.

No i popłynęło :D

Historii trzeba się uczyć, historii.

Historia jest nauczycielka życia, a ludzie mają gdzieś historię :/
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 09.06.2013 20:54

Miecia napisał(a):A u mnie.....odpukać :wink: ......caluśki dzień piękna pogoda :D

Pełna zgoda - cały dzień pogoda ... :)

ale jutro Poniedziałek znów , uf.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 09.06.2013 20:58

auto_gt napisał(a):
Miecia napisał(a):A u mnie.....odpukać :wink: ......caluśki dzień piękna pogoda :D

Oj......i tak Cię lubię :wink:
Więc zajrzyj tutaj :wink: :lol:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 09.06.2013 21:05

Miecia napisał(a):
auto_gt napisał(a):

Oj......i tak Cię lubię :wink:

Popieram ,pogoda dzisiaj jak w CRO :D
i coraz cieplej :D
W altance na działce było tak ciepło, że pod kocykiem można było spać :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2013 23:04

Dzień Dobry Bardzo na wieczór. Mimo burz dotarłem. W Skarżysku byłem jakieś 20-30 minut po burzy. Na S7 tylko w jednym miejscu zabrało trochę pobocza. Reszta luzik. Do Warszawy doleciałem w równe 3godziny. Powiem, że sam byłem w szoku, jak ta trasa się zmieniła na plus. W samej Warszawie bez problemów bo spotkanie miałem na Ostrobramskiej więc się udało. Później z Ostrobramskiej na Kochanowskiego, kuzyn wytłumaczył jak jechać by minąć najgorsze. Dojechałem bez przeszkód choć jechałem drogą równoległą do Trasy Toruńskiej i widziałem kilometry TIRów. To co później zobaczyłem w TV to szok. Wiara sama wjeżdżała do "jeziora" i była zdziwiona, że jest głęboko. Czad. Pogratulować pomysłów.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 10.06.2013 05:10

Wczoraj lato.......dzisiaj jesień :roll:

Popaduje. I chłodno :roll:

Dzień dobry :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.06.2013 05:25

A ja miałem, mam, ciąg dalszy rozrywki :D
W nocy ściana deszczu, nadal leje, chmury tak nisko, że niektórych masztów nie widać i ciemno strasznie.

Stanowczo umiejętność pływania wśród gliniarzy zaczyna być w Warszawie pożądaną,
bo inaczej nie opanują tego bałaganu, jaki się zrobił i trzeba będzie WOPR zatrudnić do kierowania ruchem :D

Dzień dobry :)

Ciekawe dlaczego to zalane miejsce nazywa się Potok? :?

:D
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 10.06.2013 05:50

Dzień dobry.

Niestety deszcz nie odpuszcza.
Mokro i szaro.

Mimo wszystko dobrego tygodnia.
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 10.06.2013 06:10

Dzień dobry
Nad morzem jest piękny, ciepły i słoneczny poranek :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 10.06.2013 06:26

Dzień dobry .

Warszawa zalana, a poczytajcie sobie komentarze pod tym artykułem ...

od jutra lato :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko