Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 20.05.2013 21:11

Wow....LEONIE 8O
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.05.2013 21:13

Miecia napisał(a):Wow....LEONIE 8O

Za dwa tygodnie się wprowadzę, to będę w gotowości w takie burze, bo będą oczywiście następne. :wink:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 20.05.2013 21:15

kaszubskiexpress napisał(a):
Miecia napisał(a):Wow....LEONIE 8O

Za dwa tygodnie się wprowadzę, to będę w gotowości w takie burze, bo będą oczywiście następne. :wink:

Na pewno będą :D
Będziesz miał możliwości :wink:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 20.05.2013 21:41

ale widok :D

Ty jedziesz do CRO a ja do Gdańska - przypilnuje Chatę i pozwiedzam zatokę :mrgreen:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 21.05.2013 05:25

Tymczasem niebo pogodne :D

Dzień dobry :D
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 21.05.2013 05:44

Miecia napisał(a):Tymczasem niebo pogodne

U mnie tysz :)

Dzień dobry.
16dzik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 16dzik » 21.05.2013 06:29

Dzień Dobry.
Coś tam kropi.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 21.05.2013 06:30

Dzień dobry
Słonecznie, lazurowe niebo, zero chmur, będzie patelnia :)
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 21.05.2013 06:37

"Czarne chmury" na południu. Mam nadzieję, że przejdą dalej.
Dzień dobry. :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.05.2013 06:38

O pięknej zadymie już Leoś napisał. Teraz pada. A pod koniec tygodnia przymrozki zapowiadają (Mazury).
Czyli...lato już było.
;)

Dzień dobry.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.05.2013 06:43

Dzień dobry :)

Bocian napisał(a):
auto_gt napisał(a):Ukrzyżowali Jezusa ?

Nie Rzymianie? 8)

No nie bardzo.
Wyrok wydała Wysoka Rada, która miała uprawnienia sądownicze, zaś Piłat tylko zatwierdził jego wykonanie.
Piłatowi wisiało to, o co się Żydzi kłócą między sobą, bo, po pierwsze, nie lubił żadnego z nich, po drugie nie uważał żeby któryś z nich mógł stanowić jakiekolwiek zagrożenie dla Rzymu. Ot, nawet dał Żydom możliwość ułaskawienia jednego ze skazanych, a Żydzi wybrali Barabasza, mordercę, bo w nim widzieli mniejsze zagrożenie, niż w "bluźnierstwach" Chrystusa :)

kaszubskiexpress napisał(a):Oczywiście, że na polecenie władz rzymskich ...

No pewnie, że nie. Jak pisałem - dla Rzymu Żydzi nie stanowili zagrożenia. Zagrożeniem była nowa religia, która mogła zagrozić władzom i religii żydowskiej.
auto_gt napisał(a):Kurcze ja z ojcem tak debatowałem o przodkach i powiada że "my" znaczy dziadkowie z Kamienia, a tam pełno żydów było o nazwisku Bednorz ...

Tylko, że twoje debatowanie nie ma nic do rzeczy.
Jeżeli masz dowód polski, albo paszport, to jesteś Polakiem, a nie Żydem (oczywiście, jak nie masz podwójnego obywatelstwa :D ).
Jeżeli nie masz mezuzy na drzwiach i nie czytasz tory, za to wyznajesz jakąkolwiek inną religię lub lejesz tę sprawę, to żydem też nie jesteś.

Może być jeszcze tak, że kiedyś żydem byłeś, ale się wypisałeś, ale to byś pod prysznicem stwierdził :mrgreen:

kaszubskiexpress napisał(a):A Żyd nie może być Polakiem ?

No nie bardzo ... To znaczy może mieć podwójne obywatelstwo, ale tych wywalanych z Polski czy Rosji to raczej go pozbawiano, a nie wiem, czy teraz zwracano im paszporty :?

Sprawa jest prosta: Żyd nie może być Polakiem, tak, jak Polak nie może być Niemcem, Czechem czy Rosjaninem (chyba, że ma podwójne obywatelstwo). Ale już żyd może być Polakiem, tak samo, jak Polak może być żydem (i nie mam tu na myśli synonimu skąpstwa :lol: ) a Żyd może być katolikiem. Zresztą może też być prawosławnym Żydem i może też być Żyd-ateista :D

Oni mają przerąbane, bo raz, że Chrystus, dwa, że oni, tak w zasadzie, byli bezpaństwowcami i przez to byli nie lubiani.
W Warszawie mieli zakaz osiedlania się na odstawie "de non tolerandis Judaeis" Zygmunta Starego, ale to się nie sprawdziło i nie tylko obchodzili ten zakaz, ale też często okazywali się równie przydatni, a nawet czasami bardziej, niż katolicy, wystawiając wojska, działając w bankowości, w rzemiośle, w handlu tyle, że stanowili konkurencję dla Polaków.
Heniek ma przerąbane, bo do niego nie żydzi, tylko chasydzi przyjeżdżają do oheli cadyka, a oni są głośni, rzucają się w oczy, mają dość prowokujący styl modłów więc automatycznie budzą sprzeciw, ponieważ, choćby jako goście, powinni się jakoś zachowywać, a oni uważają prawo boskie za wyższe, niż ziemskie i mają ogólnie gdzieś, co się o nich myśli :D

Proste ;)
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 21.05.2013 07:14

Dzień dobry.
Ładnie, słonecznie ale wczoraj była burza.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.05.2013 07:22

auto_gt napisał(a):ale widok :D

Ty jedziesz do CRO a ja do Gdańska - przypilnuje Chatę i pozwiedzam zatokę :mrgreen:

W przyszłym roku jedziemy na 3 tygodnie, więc jeśli lubisz psy, to masz robotę :wink:

weldon napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Oczywiście, że na polecenie władz rzymskich ...

No pewnie, że nie. Jak pisałem - dla Rzymu Żydzi nie stanowili zagrożenia. Zagrożeniem była nowa religia, która mogła zagrozić władzom i religii żydowskiej.

weldon napisał(a):Oni mają przerąbane, bo raz, że Chrystus, dwa, że oni, tak w zasadzie, byli bezpaństwowcami i przez to byli nie lubiani.

Skoro byli bezpaństwowcami, to władza należała do Rzymian, więc jednak....... :wink:

weldon napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):A Żyd nie może być Polakiem ?

No nie bardzo ... To znaczy może mieć podwójne obywatelstwo, ale tych wywalanych z Polski czy Rosji to raczej go pozbawiano, a nie wiem, czy teraz zwracano im paszporty :?

Problem polega na tym, że Polak mieszka w Polsce, Niemiec w Niemczech a Żyd w Izraelu.

Żyd to bardziej określenie grupy etnicznej ( może religijnej ), jak Cygan, Arab, Eskimos a każdy z nich może być Polakiem czy Niemcem np.
Tak sądzę. :mrgreen:

Dzień dobry. Chmurki. :(
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 21.05.2013 07:26

Dzień dobry.
Słonecznie 8)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.05.2013 07:31

Dzień dobry :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona