Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.05.2013 07:38

To ta chmura, o której wczoraj wspominałem.

Obrazek

Obrazek
z trojmiasto.pl

Było pięknie straszno. :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.05.2013 07:41

kaszubskiexpress napisał(a):To ta chmura, o której wczoraj wspominałem.

Patrzyłem z balkonu na miasto i jak zerwał się wiatr to był jeden wielki tuman kurzu/piachu/śmieci i ciemność nastała, i wszystko zniknęło. 8O
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.05.2013 07:45

Armagedonem zajechało wczoraj ewidentnie.

Matki nie mogły uspokoić małych dzieci. Nawet starsi robili wielkie oczy.

Lubię takie zjawiska..................... gdy jestem w domu :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.05.2013 08:05

kaszubskiexpress napisał(a):Skoro byli bezpaństwowcami, to władza należała do Rzymian, więc jednak....... :wink

Namiestnik reprezentował władzę zwierzchnią, natomiast władzę religijno-sądowniczą na terenie prowincji Izraela pełnili arcykapłani Rady Żydów.
Chrystus był skazany za przestępstwo przeciwko wierze, a nie przeciwko Rzymowi.
To była wewnętrzna sprawa Żydów, a jedynie musiała zyskac poparcie władzy zwierzchniej, która dała wybór - morderca albo mesjasz.
Wyboru dokonali żydowscy kapłani.

U nas zresztą było podobnie w Królestwie Kongresowym, przynajmniej w okresie, gdy mieliśmy samorząd, bo nawet mieliśmy reprezentantów w rosyjskich władzach w Petresburgu, jako związani unią personalną z Rosją.

Później już tylko mieliśmy władze zwierzchnie i wszystko było uzależnione od Petersburga, nawet religia, więc Żydzi pod panowaniem rzymian nie mieli tak źle.

kaszubskiexpress napisał(a):Problem polega na tym, że Polak mieszka w Polsce, Niemiec w Niemczech a Żyd w Izraelu
E tam, o narodowości decyduje paszport, a nie miejsce zamieszkania.

Każdy nasz ambasador jest nadal Polakiem :D

kaszubskiexpress napisał(a):Żyd to bardziej określenie grupy etnicznej ( może religijnej ), jak Cygan, Arab, Eskimos a każdy z nich może być Polakiem czy Niemcem np.

Żyd = obywatel państwa Izrael
żyd = wyznawca judaizmu.

Równoważne to to nie jest, bo może być Żyd-ateista i Polak-żyd, wyznawca judaizmu :D

Mnie to lotto tak ogólnie. Jak to mówią, "po owocach ich czynów ..."
Sendlerową każdy zna, Korczaka też, a o Stefanii Wilczyńskiej, mogę się założyć, mało kto słyszał.
O Gwardii Miejskiej Starozakonnych też, o Michale Landym, Henryku Wohlu pewnie też nie.

Ale co się dziwić. Oni sami nie mogą dojść do ładu po ostatniej wojnie.
Czerniakow-Rumkowski, Szpilman-Wiera Gran ...
Wiera Gran została uniewinniona przez wszystkie instancje sądowe, ale "proces miała" a skoro miała, to ... winna :D

W Warszawie Żydzi, nie wszyscy, ale część, sporo złego zrobiła zarówno swojej społeczności, żeby wspomnieć choćby słynną trzynastkę, czy Hotel Polski, jak i naszym konspiratorom, bo Niemcy wykorzystywali to, że Polacy pomagają Żydom po ucieczkach z getta i kierowali ich do robienia prowokacji dekonspirujących polskie oddziały, a jednocześnie istniał problem szmalcowników, którzy ścigali Żydów poza murami.
Taki Łakiński na przykład nie tylko posłał na śmierć Ringelbluma, tego, od Archiwum, ale zadenuncjował cały bunkier Krysia, razem z polskimi opiekunami tego miejsca.

Można o tym pamiętać, ale ważniejsze chyba jest, że na Łakińskim, na mocy wyroku podziemnego sądu specjalnego AK, wykonano wyrok za działalność, a nie że Żydów czy Polaków.

Mz dobrze jest najpierw poznać, a potem oceniać. Dlatego cieszę się na te Muzeum, bo ono pokaże wzajemne relacje, które są dość skomplikowane i złożone, żeby zajmować jednoznaczne stanowisko. Zresztą ono, w zależności od regionu kraju, zawsze będzie różne.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.05.2013 08:06

weldon napisał(a):
Bocian napisał(a):
auto_gt napisał(a):Ukrzyżowali Jezusa ?

Nie Rzymianie? 8)

No nie bardzo.

Samą robotę wykonali Rzymianie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.05.2013 08:07

kaszubskiexpress napisał(a):Armagedonem zajechało wczoraj ewidentnie.

Matki nie mogły uspokoić małych dzieci. Nawet starsi robili wielkie oczy.

W sobotę nas w aucie złapało, musiałem stanąć bo nie wiadomo było gdzie jest ulica, nic nie było widać - Maja wpadła w lekką histerię... :?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.05.2013 08:13

Bez wchodzenia w szczegóły, nie rozumiem po prostu jaką krzywdę zrobili tym wszystkim nielubiącym Żydów Żydzi właśnie. Jestem dziwnie spokojny o to, że wielu nie zna żadnego Żyda a niektórzy nawet lubią jakiegoś swojego sąsiada np nie wiedząc, że jest Żydem.

:hut:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.05.2013 08:38

kaszubskiexpress napisał(a):Bez wchodzenia w szczegóły, nie rozumiem po prostu jaką krzywdę zrobili tym wszystkim nielubiącym Żydów Żydzi właśnie. Jestem dziwnie spokojny o to, że wielu nie zna żadnego Żyda a niektórzy nawet lubią jakiegoś swojego sąsiada np nie wiedząc, że jest Żydem.

:hut:

Albo jak "Cudzie purymowym" :lol:

Przeczytaj ten artykuł.
Mz to kompletnie bez sensu historia, bo co innego tożsamość kulturowa, a co innego religijna.

A z ta krzywdą, to wszystko wynika właśnie z takiego uogólniania, jakiego dopuścił się Meller z jednej strony, z drugiej z kompletnej nieznajomości historii.

Przykład:

Żydzi w synagogach przed powstaniem styczniowym śpiewali przetłumaczone na jidysz "Boże coś Polskę" to co to znaczy?
To dobrze, czy źle?

Drugi przykład: Podczas manifestacji 8 kwietnia 1861 roku na Placu Zamkowym młody Żyd Michał Laudy, przejmując krzyż od rannego zakonnika sam został śmiertelnie postrzelony. Cieszyć się, czy nie cieszyć?
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 21.05.2013 09:08

BRY BRY po dość długiej przerwie :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.05.2013 09:36

Sylwetka&Gienuś napisał(a):Słonecznie 8)

Dzień dobry. :wink:
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 21.05.2013 09:47

Dzień dobry

Pogoda jaka jest,każdy widzi. :wink:
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 21.05.2013 10:18

u mnie pogoda jak talala
Załączniki:
983409_594872947203774_698647298_n.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2013 11:40

Dzień Dobry Bardzo

Ale się rozgadaliście o tych Żydach 8O
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.05.2013 11:52

To ja Wam teraz powiem - Drimlajner lata nad Warszawą.
:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.05.2013 12:40

Jacek S napisał(a):To ja Wam teraz powiem - Drimlajner lata nad Warszawą.
:)

Cieszysz się, czy ostrzegasz? :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko