napisał(a) Kiepura » 20.05.2013 18:03
Bocian napisał(a):Kiepura napisał(a):Taki artykuł można spokojnie napisać o Francuzach, Włochach, Chorwatach, czy Żydach. Ostatnio nawet o Niemcach. A kasa leci...
Tylko co z tego.
I co z tego? Napisał o Polakach, czy to coś złego, zakazanego?
A wyobrażasz sobie, żeby Francuz napisał coś takiego o Francuzach. Albo Żyd o Żydach ?
Problem czystość zawsze jest i będzie. Ale nie można opowiadać o połowie narodu co sie nie myje. Nie teraz, trzydzieści lat temu, owszem to był problem.
Co do warszawskiego metra się nie wypowiadam. Wasza wewnętrzna dyskusja.
Najbardziej śmierdzące metro jakie w życiu przeżyłem to taka kolejka bez maszynisty do paryskiego lotniska Orly. I to nie bynajmniej z lotniska tylko na lotnisko, i to w godzinach rannych (a więc ludzie prosto z hoteli). Było duszno, było gorąco. I żadne dezodoranty nic nie pomagały. Odwrotnością było metro w Atenach. Czterdzieści stopni powroty z pracy i zero zapachu.
Dlaczego ? Bo ta woda którą wypocili natychmiast wysychała. Pot nie śmierdzi. Śmierdzi to co bakterie przerobią. Dlatego w wilgotnym klimacie takim jak polski gdzie pot nie wysycha jest to problem a w Grecji nie.
A powiedzenie o Grekach, że są czyścioszkami to nieco na wyrost jest jak na mój gust.
Problem jest, ale wszystko trzeba widzieć we właściwych proporcjach.
Edit. Własnie dokładnie Bocian podajesz artykuł sponsorowany przez sklep internetowy. Myślisz, że napiszą coś w innym tonie. Kilka przykładów, które wszędzie znajdziesz i odpowednio skomponowane dane statystyczne. A badanie na które się powołują są dokładnie te o których pisałem. Z roku 2000 r. Inna epoka.