Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 20.05.2013 13:34

a pomyśl sobie co się działo w średniowieczu ....uuuuuu .

podobno, my biali jak do Chin zajechali to się wszystko rozstępowało na drodze tak biały jedzie ... :lol:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 20.05.2013 13:38

auto_gt napisał(a):a pomyśl sobie co się działo w średniowieczu ....uuuuuu .

podobno, my biali jak do Chin zajechali to się wszystko rozstępowało na drodze tak biały jedzie ... :lol:

Ale czarny jeszcze bardziej...
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 20.05.2013 16:02

Bocian napisał(a):http://wiadomosci.onet.pl/kraj/meller-polacy-smierdza-potem-kiedy-tylko-robi-sie-,1,5520767,wiadomosc.html
Dobry artykuł na ciepłe dzień dobry 8)

Kiedy czytam pseudonowoczesny bełkot dziennikarzyny, którego jedyną wartoscią jest to, że jego tatuś i dziadek był świetnie umoczony w poprzednim systemi i dzięki temu został mu zapewniony fantastyczny start życiowy (czytaj został dziennikarzem a nie powinien) o którym inni moga tylko pomarzyć to też mam ochotę kogoś wysłać w kosmos.
Najlepiej autora.
Rzygać się chce.

Taki artykuł można spokojnie napisać o Francuzach, Włochach, Chorwatach, czy Żydach. Ostatnio nawet o Niemcach. A kasa leci...
Tylko co z tego.

Co do czystości.
Po pierwsze - Pan Autor jeżdzący metrem :lool: :lool: :lool:
Może niech autor nie rozciąga swojej opinii na temat czystości na wszystkich Polaków. Może niech opisuje swoje subiektywne wrażenia z redakcji TVN-lub njusłika ? Nie wiem, nie bywam. Bo już o Warszawie to chyba nie może się tak wyrażać. Byłem w zeszłym roku, jeżdziłem metrem i czym się dało w największe upały. Poza incydentami niczego takiego nie zauważyłem. Zresztą jak się przejdzie godzine po ulicy w trzydziestopniowym upale w polskich warunkach klimatycznych, to nawet prysznic przed wyjściem i najlepszy dezodorant nie pomoże.

Z własnego otoczenia moge powiedzieć, że ja nie widzę większej różnicy między Polakami a większościa innych podobno przodujących nacji. Średnio oczywiście. A na przykład zapewnienie możliwości kąpieli dla pracowników fizycznych to jeden z pierwszych punktów od których zaczyna się każdy projekt inwestycyjny. I bynajmniej nie jest to formalność typu spełnienie warunków BHP.

auto_gt napisał(a):Połowa społeczeństwa , kąpie się raz na tydzień 8O , i nie wie co to jest to :
.

Jak to mówił ksiądz Tischner:

Święta prowda, Tyż prowda i Gówno prowda

Tu mamy do czynienia z trzecim przypadkiem.

Z badań PZH z roku 2000 (a więc dawno i postęp od tego czasu jest duży i czujny gołym nosem :D ).

Codzienne mycie całego ciała było zwyczajem połowy badanych, a codzienne mycie
głowy - blisko 40%.

Dokładniej 51 %. Tyle samo w roku 2000 używało codziennie dezodorantu.

Czyli co połowa myje się raz dziennie a połowa raz na tydzień i nic pośredniego ? :lool:

Nie twierdze, że w Polsce nie ma problemu z czystością, jest jeszcze pewnie daleko od ideału (zwłaszcza w niektórych kręgach społecznych). Ale opieranie swoich sądów na podstawie badań marketingowych producentów mydła czy wypocin dziennikarzyny nie jest dobre.

PS. Według najnowszych mód, zbyt częste mycie nie jest zdrowe :lol:
PS2. Przeciętny Niemiec myje całe ciało 4 razy w tygodniu, przeciętny Włoch 3.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 20.05.2013 16:17

Kiepura napisał(a):Taki artykuł można spokojnie napisać o Francuzach, Włochach, Chorwatach, czy Żydach. Ostatnio nawet o Niemcach. A kasa leci...
Tylko co z tego.

I co z tego? Napisał o Polakach, czy to coś złego, zakazanego?
Kiepura napisał(a):Byłem w zeszłym roku, jeżdziłem metrem i czym się dało w największe upały. Poza incydentami niczego takiego nie zauważyłem. Zresztą jak się przejdzie godzine po ulicy w trzydziestopniowym upale w polskich warunkach klimatycznych, to nawet prysznic przed wyjściem i najlepszy dezodorant nie pomoże.

To może mało uważny jesteś, bo to w Warsiawce niestety nie są pojedyncze przypadki. Jednorazowy pobyt nie daje poglądu na sprawę. Nie wiem jakich używasz kosmetyków ale mi jakoś pomaga, nie mam mokrych pach do samego dołu koszuli czy koszulki. Moim zdaniem to co wytknął Meller, którego nota bene, nie lubię i nie oglądam, jest niestety normą.
Kiepura napisał(a):Ale opieranie swoich sądów na podstawie badań marketingowych producentów mydła czy wypocin dziennikarzyny nie jest dobre.

Opieram wyłącznie o swój nos.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 20.05.2013 16:28

Moje dziewczyny jeżdżą metrem.

Dwa razy dziennie. W godzinach szczytu też. Klima jest, chłodno, owszem, jak kto leci biegiem do metra to i owszem, pewnie się zapoci. Zdarza się.

Z pewnością proporcjonalnie nie częściej niż się zdarza durnowaty dziennikarz wśród pismaków, co nie oznacza, że mam wszystkich dziennikarzy traktować jak durniów ;)

Swoją drogą metro odrzuciło ostatnio ofertę na sprzątanie swoich wagonów, ponieważ "byłą za tania i nie rokowała utrzymania czystości w pociągach na odpowiednim poziomie".
Chcą drogo, ale solidnie.

Dzień dobry :)

Dwie burze przeszły nad Warszawą, z piorunami, a teraz wieje tak, jakby miała trzecia przejść :D
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 20.05.2013 16:37

weldon napisał(a): Klima jest,

W rosyjskich starych nie ma a w nowszych jeśli maszynista włączy.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 20.05.2013 16:53

Jechałem w Noc Muzeów kilka razy.
Starałem się nie śmierdzieć :D

Dużo jeszcze jest tych starych? Za gorąco w tym metrze to nie jest i często wentylacja wystarcza :)
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.05.2013 17:06

weldon napisał(a):
Dwie burze przeszły nad Warszawą, z piorunami, a teraz wieje tak, jakby miała trzecia przejść :D

A w Gdańsku ostra burza, ale już po.

Widziałem najbardziej spektakularną chmurę szelfową w swoim życiu, aż szkoda, ze nie miałem jakiegoś pstrykacza.

Nie było może tak jak na grafice.....
Obrazek
Ale podobnie jak tutaj.............
Obrazek

:wink:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 20.05.2013 17:06

Jak jest lato i jest tłok, jest duszno. Nie wiem ile jest starych 81ek. Nie wiem czy w Alstomach jest klima. Pewnie w Siemensach będzie.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 20.05.2013 17:22

Bocian napisał(a):Pewnie w Siemensach będzie.

No to się Mellerowi Polacy poprawią :D
kaszubskiexpress napisał(a):A w Gdańsku ostra burza, ale już po.

Widziałem najbardziej spektakularną chmurę szelfową w swoim życiu, aż szkoda, ze nie miałem jakiegoś pstrykacza.

Pikna. Na chmury nie patrzyłem, bo najpierw jechałem, to mi woda i z góry i z dołu, spod kół, samochód zalewała, a przy drugiej pod parasolem stałem.

Lało tak, że ludzie nie mogli z metra wyjść.

Tzn. niektórzy wychodzili w związku z czym stwierdzam, że nie wszyscy powinni brać udział w konkursach mokrego podkoszulka :D
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 20.05.2013 17:29

Cap w meteorze to tylko część problemu.
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 20.05.2013 17:33

weldon napisał(a):

Tzn. niektórzy wychodzili w związku z czym stwierdzam, że nie wszyscy powinni brać udział w konkursach mokrego podkoszulka :D

Masz na myśli obie płcie :wink: :lol:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 20.05.2013 17:34

Stary artykuł ale nie sądzę aby się coś zmieniło.
http://www.medigo.pl/higiena-uroda/czes ... raca-zycie
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 20.05.2013 17:50

weldon napisał(a):

Pikna. Na chmury nie patrzyłem, bo najpierw jechałem, to mi woda i z góry i z dołu, spod kół, samochód zalewała, a przy drugiej pod parasolem stałem.

Lało tak, że ludzie nie mogli z metra wyjść.

[/quote]

można se w pory narobić widząc takie cuuś , to jak armagedon :?

coś ty tam Leon narozrabiał w ten weekend :lol: że Posejdon taki zły :mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.05.2013 17:52

auto_gt napisał(a):

coś ty tam Leon narozrabiał w ten weekend :lol: że Posejdon taki zły :mrgreen:

Grzeczny byłem a powietrze teraz krystaliczne i cisza i spokój i nawet ciepło i idę po piwo i wogle :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko