Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 17.05.2011 21:49

Joasia a Ty myślisz, że ja wiedziałam;)Unia czy nie W Rumunii paszporty lub dowód sprawdzają nie są w Schengen i w wjeździe i wyjeździe czasem patrzą w bagaże

Tak Radzę Ci połączyć Warnę ,kamienny las ,Monastyr i Delfinarium bo to wszystko jest blisko siebie . Kup przewodnik Pascala o dziwo i Rumunia I Bułgaria są świetnie opisane czego nie można powiedziec o Chorwackim wydaniu
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 17.05.2011 21:58

przewodnik Pascala - dobra odnotowane :lol:

Powiem Ci, że jak tym autem pojedziemy to też bym chciałam o ten Zamek Drakuli zahaczyć... no ale zobaczymy

A Ty jednak wracasz do Chorwacji w tym roku, co? Tak mi coś mignęło...
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 17.05.2011 22:05

Joanka23 napisał(a):przewodnik Pascala - dobra odnotowane :lol:

Powiem Ci, że jak tym autem pojedziemy to też bym chciałam o ten Zamek Drakuli zachaczyc... no ale zobaczymy

A Ty jednak wracasz do Chorwacji w tym roku, co? Tak mi coś mignęło...

To jest ta komercyjna wersja zamku Możecie pojechać tylko po noclegu wypoczęci to zamek na szczycie góry Droga na tyle niezła że właśnie na niej wbiłam się japonkami w podłogę z tym tylko że jadąc do Bułgari będzie łagodniejszy podjazd niż wracając
Zamek jest w Bran i weź jakiś sweter tam jest zimno jak to w górach;)
Ciesze sie , ze jedziesz to taka egzotyczna podróz:)
a kupisz mi przyprawę? Mają taką charakterystyczna mieszaninę soli różnych ziół ?Mam jeszcze jedno opakowanie a kiedy jedziecie do krainy chałwy ? w Lipcu?
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 17.05.2011 22:08

mariusz-w napisał(a):
Muliness napisał(a): Oj tam samolotem wiesz ile tracisz ? transylwania te góry ten zamek draculi hehehehe

No nie ... w Rumuni też mi się zdarzyło 4 razy być ... ale to jak na Turcję i Syrię "szliśmy" ... wtedy na kołach !
Też dawno ! :( :lol:

Ty mi lepiej napisz gdzie nie byłeś hehehhe ale z Ciebie turysta
No właśnie przeraża mnie droga do Grecji a prędzej czy później nie bedzie wyjścia chyba ,że ta Serbia zamiast Rumuni
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 17.05.2011 22:09

Muliness napisał(a):a kupisz mi przyprawę? Mają taką charakterystyczna mieszaninę soli różnych ziół ?

Czubrica

Spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej.
Czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów.
Pod nazwą "trapezna" w Bułgarii można kupić tę przyprawę jako tradycyjną mieszankę składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy. Popularna również w krajach byłej Jugosławii.
Występuje jako zielona i czerwona (mieszanki).

Czubrica zielona - wersja czubricy, w której przeważa: cząber, lubczyk i kozieradka , w czerwonej dochodzi papryka i "cóś" ... już nie pamiętam.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 17.05.2011 22:13 przez mariusz-w, łącznie edytowano 2 razy
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 17.05.2011 22:10

Muliness napisał(a):a kupisz mi przyprawę? Mają taką charakterystyczna mieszaninę soli różnych ziół ?

Jasne, że Ci kupię! Tylko napisz dokładnie co i jak się nazywa i gdzie szukac.

W jakim lipcu Ola? Już w czerwcu :lol: - mówię Ci przecież, że "na wariata" jedziemy a jeszcze wcześniej na tydzień w góry wybywamy... :lol: - tak się to nam poskładało przypadkiem, niechcący... :lol:
Ostatnio edytowano 17.05.2011 22:33 przez Joanka23, łącznie edytowano 2 razy
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 17.05.2011 22:11

mariusz-w napisał(a):

Czubrica

Spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej.
Czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów.
Pod nazwą "trapezna" w Bułgarii można kupić tę przyprawę jako tradycyjną mieszankę składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy. Popularna również w krajach byłej Jugosławii.

Pozdrawiam.

Buźka jak to dobrze , że pomogłeś;) włąśnie wyparowała mi z głowy ta nazwa ja tej przyprawy w Cro nie widziałam a jest ? nieeeeeee
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 17.05.2011 22:13

Joanka23 napisał(a):
mariusz-w napisał(a):

Jasne, że Ci kupię! Tylko napisz dokładnie co i jak się nazywa i gdzie szukac.

W jakim lipcu Ola? Już w czerwcu :lol: - mówię Ci przecież, że "na wariata" jedziemy a jeszcze wcześniej na tydzień do Ochotnicy wybywamy... :lol: - tak się to nam poskładało przypadkiem, niechcący... :lol:

hahah no to nie rob jaj i tą Rumunie przejżyj ,kierujcie sie na Ruse tak czy siak;)
ooo to chyba zakwitną słoneczniki:)
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 17.05.2011 22:13

mariusz-w napisał(a):Czubrica

Dobra, zapisane! A gdzie tego szukac? Na straganach, czy w sklepie raczej?
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 17.05.2011 22:18

Joanka23 napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Czubrica

Dobra, zapisane! A gdzie tego szukac? Na straganach, czy w sklepie raczej?

Jej będzie wszędzie pełno jest rewelacyjna do sałatek pomidorów ja kupiłam zapas na 2 lata teraz mam ostatnie pudełko Świetny prezent dla znajomych tak w ogóle. Można ją kupic w ozdobnych opakowaniach jak i w zwykłych torebkach w spożywczaku;)
Pachnie cudownie jak spróbujesz to sama zrobisz zapas. co tam jest jeszcze... milion chałw milion oleju sery najlepsze na świecie . Obrzydliwa Rakija Tureckie łachy, tureckie piękne kurtki ze skóry Chińszczyzny jest mało heheheheh Papryki owoce warzywa Nie piją herbaty nie jedzą gorących ziemniaków nie znają naszych zup . Króluje baranina i zauważysz wyraźny posmak Turcji przewazają Prawosławni tak poza tym i jak nie znasz Rosyjskiego to tych znaczków nie odczytasz Najlepsze jest ze tak znaczy nie a nie znaczy tak w kiwaniu głową hahahahah
Czasem dla turystów robią łaskawość;)i coś mini rosół kupisz natomiast jak zamówisz o 12:00 w południe herbate to beda na Ciebie patrzeć jak na głupola ihihihi
Ostatnio edytowano 17.05.2011 22:20 przez Muliness, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 17.05.2011 22:19

Muliness napisał(a): ja tej przyprawy w Cro nie widziałam a jest ? nieeeeeee

Ona i u nas jest ... nazywa się cząber !
Ale ten bułgarski to cząber górski - pochodzi z Rodopów ... i ma ciut inny i specyficzny, bardziej intensywny smak.
Resztę dopełniają mieszanki /dodatki jak sól , papryka , etc.
No i to jak we wzorki w słoiki usypują ... pewnie do dziś! :)
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 17.05.2011 22:22

mariusz-w napisał(a):
Muliness napisał(a): ja tej przyprawy w Cro nie widziałam a jest ? nieeeeeee

Ona i u nas jest ... nazywa się cząber !
Ale ten bułgarski to cząber górski - pochodzi z Rodopów ... i ma ciut inny i specyficzny, bardziej intensywny smak.
Resztę dopełniają mieszanki /dodatki jak sól , papryka , etc.
No i to jak we wzorki w słoiki usypują ... pewnie do dziś! :)

Tak i to są całkiem zmyslne wzorki wszelkie paszczaki z tego usypują Pomysl co tam jeszcze mają fajnego?
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 17.05.2011 22:24

O matko! 8O Wy to chodzącą skarbnicą wiedzy jesteście!

Ruski miałam w średniej szkole :lol: - ile pamiętam to się okaże :lol:

Ale lepszy Wam numer powiem, że ten gośc, u którego mamy zarezerwowaną kwaterę mówi tylko i wyłącznie po bułgarsku 8O - to będą jaja :lol: - dobrze, że akurat miałam się kim wspomóc przy robieniu rezerwacji ale na miejscu już pomocnej duszy nie będę miała 8O

:lol:
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 17.05.2011 22:28

Joanka23 napisał(a):O matko! 8O Wy to chodzącą skarbnicą wiedzy jesteście!

Ruski miałam w średniej szkole :lol: - ile pamiętam to się okaże :lol:

Ale lepszy Wam numer powiem, że ten gośc, u którego mamy zarezerwowaną kwaterę mówi tylko i wyłącznie po bułgarsku 8O - to będą jaja :lol: - dobrze, że akurat miałam się kim wspomóc przy robieniu rezerwacji ale na miejscu już pomocnej duszy nie będę miała 8O

:lol:

Po Rosyjsku sie z nim dogadasz tak myśle Jesli znasz litery to tez dasz rade coś przeczytać ja Ruskiego w szkole nie miałam i dla mnie to była egzotyka totalna Po angielsku mówili w knajpach ale ja jestem bezproblemowa ja gadałam po swojemu oni po swojemu hehehehhe
Smetka to rachunek tyle zapamiętałam hahahahhaha ale ogólnie mój Adam gadał znaczy udawał ze gada po rosyjsku heheh mnie to sprawia największą radoche hahaah Dlatego pojechałabym nawet do Chin ;)
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 17.05.2011 22:31

dobre :lol:

Ola a ile Ci tej przyprawy przywieść, bo się nie dopytałam?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko