Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.02.2011 02:32

Dzień dobry :lol: , a w zasadzie dobranoc. Sam niewiem , co plotę. :oops: Do rana wszystkim smakoszom. :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.02.2011 11:27

hajduczek napisał(a):....thermomix do szafy

Gdzieś m iwcięło mój wpis, że w piwnicy leży Kirby siostry, u kumpla Rainbow przecudowny też władowany do jakiejś kanciapy ...

Taki już los tych najlepszych, najdroższych rzeczy - w praktyce okazują się kompletnie nieprzydatne :)

Dzień dobry

Makłowicz z Chorwacji właśnie leci - to i ja lecę - oglądać :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.02.2011 12:14

Dobry w samo południe :D a teraz lecę Was poczytać... ;) cośta nabazgrali jak mnie nie było :lool:
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 20.02.2011 12:24

weldon napisał(a):
Taki już los tych najlepszych, najdroższych rzeczy - w praktyce okazują się kompletnie nieprzydatne :)
Piotrek, coś w tym jest :D pomimo różnych że tak powiem elektronicznych gadżetów jakie posiadam, w kuchni moim najlepszym "robotem" jest tarka :D przekazywana z rąk do rąk i z pokolenia na pokolenie czyli odziedziczona po mojej babci :lol: a więc staruszeczka ale spisuje się po dziś dzień na medal :lol:
Obrazek

Dzień dobry

Makłowicz z Chorwacji właśnie leci - to i ja lecę - oglądać :D
Dobry, dobry :D lubię Makłowicza a jeszcze Chorwacja mmm, chętnie bym i ja pooglądała
ale mój TV do serwisu poszedł , co prawda musiała bym się w innym temacie wypowiedziec na ten temat ale poprostu brak mi słów :?
już nigdy w życiu nie kupię TV LCD podświetlanego LED :cry:
i wszystko na ten temat :cry: takowy właśnie posiadam:?
http://www.led-televisions.org/lg/lg-47 ... tv-review/

Dzień Dobry :D

Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.02.2011 12:28

Jolanda napisał(a):roladki ,modro kapusta czyli niebiesko potocznie zwana czerwoną :lool:
no i oczywiście obowiązkowo jak na niedzielny obiadek przystało czorne kluski :D

Dzień dobry - obiadek jak u mojej Cioci w Goczałkowicach :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.02.2011 12:39

Jolanda napisał(a):....w kuchni moim najlepszym "robotem" jest tarka :D przekazywana z rąk do rąk i z pokolenia na pokolenie czyli odziedziczona po mojej babci :lol: a więc staruszeczka ale spisuje się po dziś dzień na medal :lol: ....

Ja pierdziu aleś antyk wygrzebała :D
ANITA:)
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 20.02.2011 12:46

Dzień doberek :D

Jolanda zdradź tajemnicę co to są te czorne kluski?
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 20.02.2011 12:49

Leszek Skupin napisał(a):
Jolanda napisał(a):....w kuchni moim najlepszym "robotem" jest tarka :D przekazywana z rąk do rąk i z pokolenia na pokolenie czyli odziedziczona po mojej babci :lol: a więc staruszeczka ale spisuje się po dziś dzień na medal :lol: ....

Ja pierdziu aleś antyk wygrzebała :D
Leszku :D może i antyk ale zapewniam jest dla mnie najcenniejszy robotem kuchennym
a po latach wprawy nawet plasterków opatrunkowych nie potrzebuję :lool:
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 20.02.2011 13:05

ANITA:) napisał(a):Dzień doberek :D

Jolanda zdradź tajemnicę co to są te czorne kluski?
Witaj Anitko :D
a z tymi czornymi kluchami to legenda głosi
że takowe na śląsku powstały
:D
podobno górnik je wymyślił
jak po szychcie z gruby wracoł to je som kuloł
tak oto czorne kluski powstały :lool:
żartowałam :D

podaję przepis
ziamniaki ugotowac, ostudzic, zemlec na maszynce do mięsa
podzielic na 4 części 1/4 udjąc w miejsce ujętych ziamniaków zasypac mąką ziemniaczaną
do zmielonych ziemniaków i mąki zetrzyj na tarce (patrz foto) jednego dużego ziemniaka lub dwa małe całośc dobrze wymieszaj

:D
z tak przygotowanego ciasta uformuj kluseczki , wrzucaj do gotującej i osolonej wody ,od momentu wypłynięcia gotuje je jeszcze ok 10/15 minut .W ten sam sposób można zrobic również czarne kluchy nadziewane mięsem .....pyszota
Smacznego :D
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 20.02.2011 13:15

BeJur napisał(a):
Jolanda napisał(a):roladki ,modro kapusta czyli niebiesko potocznie zwana czerwoną :lool:
no i oczywiście obowiązkowo jak na niedzielny obiadek przystało czorne kluski :D

Dzień dobry - obiadek jak u mojej Cioci w Goczałkowicach :)
Cześc Beatko :D przepraszam wcześniej nie zauważyłam tego wpisu :oops:
czyli co ??? potwierdzasz że smaczny ?? :D
z Goczałkowic to my wodę chlepcemy :D :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.02.2011 13:22

Jolanda napisał(a): Cześc Beatko :D przepraszam wcześniej nie zauważyłam tego wpisu :oops:

spokojnie :)
kto by tam w niedzielę po komputerze się rozglądał :)
Smaczny obiadek, taki inny :)
Obiad zawsze miał dodatkowe atrakcje w postaci gwary i wtrąceń mocno niemieckich, jako dziecko czułam się jak za granicą :lol: mimo, że to parę minut jazdy od domu :)
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 20.02.2011 13:52

BeJur napisał(a):
Jolanda napisał(a): Cześc Beatko :D przepraszam wcześniej nie zauważyłam tego wpisu :oops:

spokojnie :)
kto by tam w niedzielę po komputerze się rozglądał :)
Smaczny obiadek, taki inny :)
Obiad zawsze miał dodatkowe atrakcje w postaci gwary i wtrąceń mocno niemieckich, jako dziecko czułam się jak za granicą :lol: mimo, że to parę minut jazdy od domu :)
:D dlatego też podtrzymuję kulinarne tradycje śląskie a co do gwary to już tak bardziej na bakier :? ale ostatnio wzięłam się do pracy czyli ostro szlifuję :lool:
( już prawie zanika a szkoda :cry: )
Miłej niedzieli życzę :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.02.2011 14:18

Dzień dobry, już po południu. :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.02.2011 14:19

Dzień dobry
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.02.2011 15:14

Dzień dobry.

Raniutko byłem na kręglach ( nie mylić z bowlingiem) i niestety nie poszło mi zbyt dobrze, ale zabawa przednia.

Miłego popołudnia :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko