Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 08.08.2010 22:06

Dobranoc :D

a zapomniałam dziś o odliczaniu (niewybaczalne)..5 DDW....3DDU....3 DP...Obrazek
Jolanda
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanda » 08.08.2010 22:06

Serce w pasy napisał(a):
Jolanda napisał(a):Damian, fajną knajpkę mijałam, i nie wiem czemu ale ...jakoś tak mi się z tobą skojarzyła :lol:
:wink:

Obrazek

No ciekawe, dlaczego
Oj Damianku :D nie rób Focha :wink: nie wiem dlaczego ale tak mi się o tobie pomyślało :D
może i dlatego że cię Ola dała pozdrowic :D
Ostatnio edytowano 08.08.2010 22:08 przez Jolanda, łącznie edytowano 1 raz
Joanka23
Cromaniak

Postnapisał(a) Joanka23 » 08.08.2010 22:06

Jolcia ale z tego co się orientuje to Wy w Tychach macie swój Pomnik Powstańców Śląskich - mnie osobiście usytuowanie tego w Katowicach nie leży :? ... ciekawe czemu? :wink: :lol:

Mój syn mnie dzisiaj rozbroił podsumowując moje wstępne (podkreślam wstępne :D ) szykowanie do wyjazdu...
... w pewnym momencie się zbuntował i machając ręką oświadczył:
- Co ty chcesz dzisiaj wszystko spakować? Masz jeszcze 6 dni kobieto! :lol:
...i włączył eurosport... - chyba mi się dziecko starzeje :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2010 22:14

Jolanda napisał(a): może i dlatego że cię Ola dała pozdrowic :D

A dziękuję dziękuję, wzajemnie.

Aśka widzisz to się dowiedziałaś.

A Wy się mnie dziwicie, że chcę żonę z zaskoczenia wziąć :D
Jolanda
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanda » 08.08.2010 22:20

Joanka23 napisał(a):Jolcia ale z tego co się orientuje to Wy w Tychach macie swój Pomnik Powstańców Śląskich - mnie osobiście usytuowanie tego w Katowicach nie leży :? ... ciekawe czemu? :wink: :lol:

:
Asiu, a niby czemu ci ten w Katowicach nie leży :?:(chyba się domyśliłam :lol: rondo..:wink:) a ten o którym mówisz .. znajduje się w dzielnicy Tychów
..Czułowie

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Pomnik Powstańców Śląskich na Czułowie (Tychy).W dniu 3 maja członkowie Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej '73 pułku piechoty z Katowic' wzięli udział w uroczystościach odsłonięcia nowego pomnika Powstańców Śląskich w dzielnicy Czułów miasta Tychy. Wydarzenie to nosiło nie tylko charakter uroczystości patriotycznej lecz jednocześnie było rekonstrukcją historyczną. Pomnik odsłonięto de facto po raz drugi ponieważ pierwszy monument ku chwale Powstańców Śląskich został zniszczony przez hitlerowskich okupantów po zajęciu miasta w 1939 r. Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą w kościele p.w. św. Krzyża, której przewodniczył ks. Bp Gerard Bernacki. Po mszy ulicami Czułowa ruszył uroczysty przemarsz, w którym udział wzięły poczty sztandarowe, wojskowa kompania honorowa, Orkiestra Dęta KWK Murcki oraz Orkiestra Wojskowa Sił Powietrznych.
Pomnik na Czułowie został po praz pierwszy wzniesiony i odsłonięty w 1937 r. przez Związek Powstańców Śląskich, Grupę Czułów z inicjatywy Józefa Dedy – również powstańca, który za obronę polskości zapłacił życiem w 1940 r. zamordowany w hitlerowskim obozie koncentracyjnym Mauthausen na terenie Austrii. Pomnik wzniesiono ku pamięci wszystkich powstańców, którzy przelewali krew i oddawali Zycie za Polskę podczas trzech powstań śląskich, a w szczególności ku pamięci mieszkańców Czułowa : Ludwika Lacha, Franciszka Mroza, Augustyna Rozkosznego poległych w powstaniach.
Ostatnio edytowano 08.08.2010 23:29 przez Jolanda, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 08.08.2010 22:24

To ja, przed snem, włączę wam jeszcze:

Obrazek

Trzeba na zdjęcie kliknąć, a przeniesie was do komnat Zamku Królewskiego.

W sumie, to chciałem małżonce pokazać schody ruchome z Arkad do Zamku,
a potem sprowadzić ją tym tajnym przejściem z powrotem i na jaką kawę do kawiarni w Zamku zaprosić.

Tymczasem, jak już wjechaliśmy na górę, jakaś pani, nieopatrznie, spytała się, czy byśmy nie chcieli Zamku zwiedzić.

Teoretycznie było to łatwe, bo dziś dzień otwarty, tylko trzeba było znaleźć kasy.
A te, daleko, dużo wyżej i po drugiej stronie dziedzińca.
No to poleciałem, zostawiając małżonkę w szatni.

Po chwili - zgubiłem się.
Nie pamiętałem, skąd przyszedłem, na domiar złego, okazało się, że po odebraniu
wejściówek, trzeba odstać w gigantycznej kolejce. Bożena mi tam kipnie, zanim cokolwiek załatwię.

No, ale strażnik, warszawiak, od razu było widać, jak mu rzecz wyłuszczyłem,
ręka machnął i lecieć po wejściówki kazał, że on mnie boczkiem przechachmęci.

Kolejka do kas też niewąska była i duchota panowała, ale większość podchodziła tylko i te darmowe, jak i ja, brała, więc szybko poszło.

Biegiem przez dziedziniec, bo mi małżonka larum Evanescenc'ami robiła,
dopadłem uprzejmego pana, który krzycząc coś, żebym się pospieszył,
bokiem mnie przepuścił.

Pozostało znaleźć małżonkę.

W tym pomogła mi uczynna pani z obsługi, schody i zejście odpowiednie wskazując.
Później zresztą, a zauważyłem, że nie wszystkim to pokazywali, bo luźno było w tych pomieszczeniach, do najstarszej części Zamku mnie skierowała.

Tak to, przez przypadek, kilka zdjęć z szanownego zabytku udało mi się zrobić, czym się dziele, bo z miejsc, które przez te dwa dni odwiedziłem, to właśnie najzacniejszym być mi się wydawa.

Dobranoc.
Ostatnio edytowano 08.08.2010 22:26 przez weldon, łącznie edytowano 2 razy
Jolanda
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanda » 08.08.2010 22:25

Joanka23 napisał(a):

Mój syn mnie dzisiaj rozbroił podsumowując moje wstępne (podkreślam wstępne :D ) szykowanie do wyjazdu...
... w pewnym momencie się zbuntował i machając ręką oświadczył:
- Co ty chcesz dzisiaj wszystko spakować? Masz jeszcze 6 dni kobieto! :lol:
...i włączył eurosport... - chyba mi się dziecko starzeje :lol:
:lool: no tom się.... popluła :D

Viola,dallaska dobranoc :D

Damian,a to się żona ucieszy :D
już Olke pozdrowiłam od wszystkich :D

Piotr,toś się nalatał :D ale warto było,już widze że warto :D
i dobrzy ludzie pomogli :lol:
zawsze mówię że są jeszcze dobrzy ludzie na tym ziemskim padole.. :wink:
Pozdrów Twoją Bożenke :D Powodzenia i dobranoc :papa:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2010 22:34

Jolanda napisał(a):Damian,a to się żona ucieszy :D

Czy ja wiem?
Jakoś te wakacje dziwne w tym roku! Do końca nie wiadomo było czy pojedziemy, teraz nie wiadomo na ile i gdzie pojedziemy. Do tego prowadzimy dom otwartych drzwi i mamy kilku znajomych, którzy zawsze latem przyjeżdżają do nas na kilka dni, a w tym roku wszyscy jakoś zmieniają plany, nie mogą się wybrac do nas, zminiają decyzję w ostatniej chwili, a my próbujemy jakoś to sobie wszystko zapalanować i nie wychodzi, więc pozostaje nam improwizacja jak ktoś ze znajomych odwoła przyjazd w ostatniej chwili.

I jak tu cos planować.....
Jolanda
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanda » 08.08.2010 22:39

Serce w pasy napisał(a):
Jolanda napisał(a):Damian,a to się żona ucieszy :D

Czy ja wiem?
Jakoś te wakacje dziwne w tym roku! Do końca nie wiadomo było czy pojedziemy, teraz nie wiadomo na ile i gdzie pojedziemy. Do tego prowadzimy dom otwartych drzwi i mamy kilku znajomych, którzy zawsze latem przyjeżdżają do nas na kilka dni, a w tym roku wszyscy jakoś zmieniają plany, nie mogą się wybrac do nas, zminiają decyzję w ostatniej chwili, a my próbujemy jakoś to sobie wszystko zapalanować i nie wychodzi, więc pozostaje nam improwizacja jak ktoś ze znajomych odwoła przyjazd w ostatniej chwili.

I jak tu cos planować.....
Oj,to się porobiło :? ale dasz rade :D najlepiej nie planowac a pojechac :lol: taki spontan :wink:
jak to mówią ...
człowiek myśli Pan Bóg kryśli :cry:
więc i ja już przestałam liczyc :wink: i może się uda :D ale CCCCiiiiiiiii żeby nam nie zapeszyc :D
i głowa do góry Damianie jutro będzie lepiej :D

Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2010 22:50

Ja się nie przejmuję, tylko stwierdzam fakt, że w tym roku to wszystko takie inne i dziwne. Zaczynając od pogody, a kończąc na planach, które w tym roku, wszystkim moim znajomym się niespodziwanie zmieniają.
Więc jak na dzień dzisiejszy jadę 23sierpnia być może do 5września, ale to również się może zmienić gdy wypali wyjazd na Ukrainę 3 września i trzeba będzie wróicić wcześniej:)
Jolanda
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanda » 08.08.2010 22:55

Serce w pasy napisał(a):Ja się nie przejmuję, tylko stwierdzam fakt, że w tym roku to wszystko takie inne i dziwne. Zaczynając od pogody, a kończąc na planach, które w tym roku, wszystkim moim znajomym się niespodziwanie zmieniają.
Więc jak na dzień dzisiejszy jadę 23sierpnia być może do 5września, ale to również się może zmienić gdy wypali wyjazd na Ukrainę 3 września i trzeba będzie wróicić wcześniej:)
To ja cię tu pocieszam jak mogę :? (siebie również)
a ty od razu dwie pieczenie na jednym ogniu :lol:
spryciula z ciebie :D
ale ci życzę Damianie żebyś i jedno i drugie tak pogodził co by dobrze było :D
no i koniecznie relacja :D Ukraina również mile widziana :lol:

dzisiaj sandałki zdarłam :lol: nóżki mnie bolą :wink:
więc czas się pożegnac..
Dobranoc miłych snów życzę :D
Ostatnio edytowano 08.08.2010 23:01 przez Jolanda, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2010 22:59

No no no z tym pocieszaniem to ostrożnie bo ja słomiany wdowiec jestemdo czwartku :wink:

A Ukraina to bardziej biznesowo więc nie wiem czy relacja będzie, zwłaszcza, że ja mało relacjowy jestem. :lol:
Jolanda
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanda » 08.08.2010 23:05

Serce w pasy napisał(a):No no no z tym pocieszaniem to ostrożnie bo ja słomiany wdowiec jestemdo czwartku :wink:

A Ukraina to bardziej biznesowo więc nie wiem czy relacja będzie, zwłaszcza, że ja mało relacjowy jestem. :lol:
już się żegnałam :D ,znaczy się dobranoc miałam powiedziec :lol:
ale musiałam odpisac :lol:
jak już nie relacja :D to chociaż fotki :lol: też mile widziane :D
Podobno Ukraina jest piękna....
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.08.2010 05:59

Tyle się człowiek przez lata o tej Ukrainie nasłuchał.
Przydałaby się jakaś relacja z pierwszej reki. Współczesna.

Oczywiście, nie zaraz, żebyś musiał wcześniej wracać :lol:

Dzień dobry.

Żeby nie było, że ja swoja rekonwalescentkę (ale trudne słowo o tej porze napisałem 8O )
po domach prowadzałem, to nasz spacer miał ciąg dalszy.

Ze śpiewami, mimami i innymi atrakcjami.

Starówka
renatalato
Cromaniak

Postnapisał(a) renatalato » 09.08.2010 06:39

Dzień dobry

Chłodno jakoś od rana, 16 C, ale słoneczko nieśmiało przebija, będzie dobrze :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko