napisał(a) Jolanda » 08.08.2010 21:07
Takkkk

ten to prawdziwe PKP
tylko dworzec pozostawia dużo do życzenia
podobno tez mają go zreaktywowac
Piotr

weldonie

choc trochę chciałam się odwdzięczyc za twoje relacje ,ja nie potrafie tak ciekawie opowiadac jak ty,ale zrobiłam kilka fotek Katowic między innymi Pomnik Powstańców Śląskich..
.... największy i najcięższy pomnik w Polsce, upamiętniający trzy wystąpienia zbrojne ludności śląskiej przeciwko władzom niemieckim. Znajduje się w pobliżu katowickiego Ronda przy alei W. Korfantego.
Pomnik odsłonięto 1 września 1967 roku. Autorami projektu byli rzeźbiarz prof. Gustaw Zemła i architekt Wojciech Zabłocki. Stalowa konstrukcja została odlana z brązu w Gliwickich Zakładach Urządzeń Technicznych. Wybudowano go na miejscu cmentarza żołnierzy Armii Czerwonej, których mogiły ekshumowano i przeniesiono za Park Kościuszki[1].
Pomnik ma formę trzech orlich skrzydeł symbolizujących trzy Powstania śląskie z lat 1919 - 1920 - 1921, na pionowych skarpach od strony katowickiego ronda widnieją nazwy miejscowości - pól bitewnych. Ufundowany został przez społeczeństwo Warszawy dla społeczeństwa Górnego Śląska. Jest jednym z symboli Katowic.
By
jolka2112 at 2010-08-08
Ostatnio edytowano 08.08.2010 21:22 przez
Jolanda, łącznie edytowano 3 razy