Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2010 20:25

Dobry Wieczór.

Wróciłem od znajomych z weekendu, fajnie było. Później żonce musiałem auto przygotować do trasy bo pojechała zawieżć mamusię do domu i zostaje u niej chyba do czwratku, a ja zostałem sam na włościch. Meczyk obejżałem(Lech tylko zremisowałe) kolacyjkę zjadłem, teraz czekam na "Ligę+ extra" na canalu, aaa i muszę jeszcze zieleninę podlać.

Rany tyle mam zajęć, że nie wiem od czego zacząć :D
A to napiję się piwa

Piotrek! Parch Ci wyskoczył na tylnej klapie w aucie, trzeba to zrobić przed zimą, bo pójdzie dalej!
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 08.08.2010 20:32

Dorośli też czasem koncentrują się na jednej czynności :wink: :D
to coś jak ja dzisiaj
:wink:

wycieczka się udała :lol: uff
a żeby nie było monotonnie :wink: to zrobiłam sobie przejażdżke........
pociągiem :D

Obrazek

sto lat nie jeździłam :? nawet wam chciałam pokazac naszego "Filirta" ale okazuje się że w niedziele tylko stare rzempy kursują :lol:
Cześc :D
Aguś, byliście w ZOO :?:
8O jak twój synuś urósł :D dawno go nie widziałam :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.08.2010 20:51

Serce w pasy napisał(a): Parch Ci wyskoczył na tylnej klapie w aucie, trzeba to zrobić przed zimą, bo pójdzie dalej!

Poleciałbym sprawdzić, ale ciemno jest.

Biorąc pod uwagę po jakich drogach wtedy jeździłem, to raczej,
no , że to po tej nawałnicy było, co przeszła przez Warszawę, też, to raczej
mam coś przyczepione.

A ty uważaj z tym piwem, bo dziś na spacerze spotkałem takich "zmęczonych" zwiedzaniem Warszawy:

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2010 20:51

Noo zielenina podlana, widać powolny koniec lata :cry:

Jednosezonowe kwiaty zaczynają już gubić liście, i płatki a może to przez tą dziwną tegoroczną pogodę(ulewy burze upały)

Jolka toż to poczciwy stary "czarter" albo "krowiarz"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2010 20:59

weldon napisał(a):Poleciałbym sprawdzić, ale ciemno jest.

Pod palcem wyczujesz.

weldon napisał(a):A ty uważaj z tym piwem, bo dziś na spacerze spotkałem takich "zmęczonych" zwiedzaniem Warszawy:

Tak "zmęczony" to nawet w sobotę, po wysuszeniu kilku Jaśków nie byliśmy :twisted:

Co dopiero po paru piwkach
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 08.08.2010 20:59

Serce w pasy napisał(a):

Jolka toż to poczciwy stary "czarter" albo "krowiarz"
Cześc Damian :D
nie wiem jak się one nazywają ale takimi to przyznaj sam już nie powinno się jeździc :lol: ale i tak miałam frajde :D
a to nasz Tyski "Flirt"

Obrazek
Obrazek

....... po ośmiu latach przerwy, wznowiono kursowanie pociągów pasażerskich ze stacji Tychy Miasto. Wraz z reaktywacją połączenie Tychy-Katowice do życia wprowadzono zintegrowany bilet :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2010 21:02

Jolanda napisał(a):
Obrazek
Obrazek

Nooo to się nazywa PKP. Pięknie Ku.wa Pięknie
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 08.08.2010 21:07

Takkkk :D ten to prawdziwe PKP :lol:
tylko dworzec pozostawia dużo do życzenia :?
podobno tez mają go zreaktywowac :wink:

Piotr :D weldonie :wink: choc trochę chciałam się odwdzięczyc za twoje relacje ,ja nie potrafie tak ciekawie opowiadac jak ty,ale zrobiłam kilka fotek Katowic między innymi Pomnik Powstańców Śląskich..

.... największy i najcięższy pomnik w Polsce, upamiętniający trzy wystąpienia zbrojne ludności śląskiej przeciwko władzom niemieckim. Znajduje się w pobliżu katowickiego Ronda przy alei W. Korfantego.

Pomnik odsłonięto 1 września 1967 roku. Autorami projektu byli rzeźbiarz prof. Gustaw Zemła i architekt Wojciech Zabłocki. Stalowa konstrukcja została odlana z brązu w Gliwickich Zakładach Urządzeń Technicznych. Wybudowano go na miejscu cmentarza żołnierzy Armii Czerwonej, których mogiły ekshumowano i przeniesiono za Park Kościuszki[1].

Pomnik ma formę trzech orlich skrzydeł symbolizujących trzy Powstania śląskie z lat 1919 - 1920 - 1921, na pionowych skarpach od strony katowickiego ronda widnieją nazwy miejscowości - pól bitewnych. Ufundowany został przez społeczeństwo Warszawy dla społeczeństwa Górnego Śląska. Jest jednym z symboli Katowic.

Obrazek
By jolka2112 at 2010-08-08
Ostatnio edytowano 08.08.2010 21:22 przez Jolanda, łącznie edytowano 3 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2010 21:13

Tak zreaktywują, ale swoje premie.
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 08.08.2010 21:17

Serce w pasy napisał(a):Tak zreaktywują, ale swoje premie.
mogą byc i premie :D ja tam im zazdrościc nie będę :lol: byleby zrobili co do nich należy :wink:

Damian, fajną knajpkę mijałam, i nie wiem czemu ale ...jakoś tak mi się z tobą skojarzyła :lol:

Obrazek
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 08.08.2010 21:47

ojej co tu za obrazek przed snem :D :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.08.2010 21:49

Jolanda napisał(a):... upamiętniający trzy wystąpienia zbrojne ludności śląskiej przeciwko władzom niemieckim.

A tego nie wiedziałem ...
Jolanda napisał(a):Znajduje się w pobliżu katowickiego Ronda przy alei W. Korfantego.

Tam w pobliżu znajduje się hotel.
Bodajże Novotel, w którym miałem przyjemność bywać, w czasach, kiedy katowickie ronda przyprawiały mnie o zawrót głowy :)
Jolanda napisał(a): Jest jednym z symboli Katowic.

Drugim jest wieża spadochronowa?

Ot, ja mam właśnie takie zboczonka.
W sobotę byłem w Trębkach, a w Trebkach, przypadkiem urodził się:

Obrazek

twórca polskiego skautingu.

Dla odmiany, dziś, byłem w ...:

Obrazek

No gdzie ja mogłem żone zabrać na romantyczny spacer? :lol:
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 08.08.2010 21:52

dobranoc :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2010 21:58

Jolanda napisał(a):Damian, fajną knajpkę mijałam, i nie wiem czemu ale ...jakoś tak mi się z tobą skojarzyła :lol:

Obrazek

No ciekawe, dlaczego
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 08.08.2010 22:02

weldon napisał(a):Drugim jest wieża spadochronowa?

Ot, ja mam właśnie takie zboczonka.
W sobotę byłem w Trębkach, a w Trebkach, przypadkiem urodził się:

Obrazek

twórca polskiego skautingu.

Harcerką byłam :D ale tego nie widziałam :? znaczy się gdzie zmarł mam na myśli ...
Andrzej Juliusz Małkowski (ur. 31 października 1888 w Trębkach k. Gostynina, zm. 15/16 stycznia 1919) - jeden z twórców polskiego skautingu, wybitny instruktor i teoretyk harcerstwa, działacz polskich organizacji młodzieżowych i niepodległościowych..

nie ma jak sobie wiedze przekazywac
a co do wieży spadochronowej dzisiaj tam nie dotarłam :? ale następnym razem :wink:
a spacer ,może i romantyczny :D bo....każdy lubi coś innego :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko