Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

dubrovnik

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zianek
Turysta
dubrovnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zianek » 02.08.2006 18:19

Przeszukałem pół tego forum ale na ten temat znalazłem dośc mało informacji :D byc może znajdują sie w drugiej połówce 8)

Otóż jakie konkretnie miejsca są godne zobaczenia/zwiedzenia w DUBROVNIKU... na co warto poświęcić czas... co jest dla WAS atrakcyjne:)????????

a przy okazji może jakie miejsca są godne uwagi w okolicach Dubrovnika (np. na plw. Peljesac 8) )??????
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 02.08.2006 19:57

Ja napiszę tak. Za pierwszym razem byłem w Dubrowniku 1 dzień. (04r.) Przyrzekłem sobie, że muszę wrócić. Za drugim razem ( 05 r. ) kwaterę miałem sześć kilometrów od miasta. W Dubrowniku byłem co dzień, przez osiem dni, w różnych porach dnia. Miasto mnie zauroczyło !!!
Znam takich co wpadli do Dubrownika na parę godzin i mnie sie pytają co ja w nim widzę ? Ja nie tylko widzę, ale i czuję to miasto. Nie napiszę CI co warto zwiedzić. Wpadnij, jak poczujesz to co ja, to wrócisz i spróbujesz poznać to miasto. Ja przez te parę dni poznałem Dubrownik i okolice i przyrzekłem sobie, że znowu muszę tam wrócić !!!

P.S. W tym roku z racji, że nie byłem swoim autem, po ciężkich bojach namówiłem kolegę i wpadłem na jeden dzień :( . Zawsze coś !!!!

Pozdrawiam
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 02.08.2006 20:26

Zgadzam sie z Jurkiem, Dubrovnik to nie tylko wspaniałe zabytki ale przed wszystkim atmosfera, można ją poczuć gubiąc się w krętych uliczkach Starego Miasta. Można wyliczać co jest godne uwagi , ale po co , lepiej odkryć swój własny Dubrovnik, zapuścić się w nieznaną uliczkę i natknąć na rozwieszającą pranie dubrovnicką kobietę :) , wejść do pojawiającego się po prawo kościółka, przycupnąć na kawę w jednej z kafejek i obserwować...życie.
Podobno warto popłynąc na wyspę Lokrum, ale koniecznie wróć ostatnim promem, bo tego kto zostanie na wyspie na noc spotka wielkie nieszczęście...tak głosi legenda :) i koniecznie napij się wody z fontanny Onufrego...wtedy na pewno tam wrócisz :)
Pozdrav :)
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 02.08.2006 20:34

Ciężko stwierdzić co jest naprawdę warte zobaczenia,ja byłem zaledwie kilka godzin i udało mi się jedynie musnąć to miasto i zachwyciła mnie każda chwila w nim spędzona,jednak polecam zwiedzić całą starówkę murami obronnymi,zajmuje to min. godzinę,i najlepiej robić to przed południem,gdy jest w miarę przestępna temperatura.Cena z zeszłego roku:20 kun.
jerzy.rogoza
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy.rogoza » 02.08.2006 20:39

Ja byłem w CRO 3 razy, przede mną 4 wyjazd za dni parę...
Tak jak poprzednicy - jestem zauroczony Dubrovnikiem.
Ja w zasadzie w Chorwacji kocham to, że są tam miejsca baz zgiełku, gdzie oliva, wino, ryby i rozpowy z tubylcami wypełniają cały wyjazd... Ale Dubrovnik to magiczne miasto. Warto tam pojechać, poszwędać się po wąskich uliczkach. Niesamowite klimaty. A kelner, który Cię obsługuje za moment mówi, że kończy pracę i zaprasza na plażę.... Ot cały Dubrovnik...
POLECAM - albo się zakochasz, albo "odfajkujesz"....
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 02.08.2006 21:43

JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 03.08.2006 15:23

Dubrovnik z pewnością ma w sobie "coś" ale trudno to "cos" poczuc jadąc tam na jeden czy pol dnia. Żelaznym punktem wycieczki jest stary Dubrovnik zamkniety wewnatrz murow obronnych (cena z tego roku 50 kuna od doroslego, 40 od dziecka ponad 7 lat). Niestety jest tam tez cala fura turystow, szczegolnie na Stradunie-glownej ulicy miasta. Wiele uroku i znacznie mniej tloku oferuja za to boczne uliczki nieco doleglejsze od centrum, pod samymi murami szczegolnie w poludniowej (bliżej morza) części. W zasadzie każdy budynek starego Dubrovnika ma swoja historię, w poblizu jest też zamek, warto tez przejść sie po uliczkach nowego miasta szczegolnie tych, do ktorych nie dociera ruch samochodowy. Tak czy siak, gdziekowliek wylądujesz bedziesz zadowolony.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 07.08.2006 18:32

Jedz i zobacz.
Szanse na to, że się w tym mieście zakochasz są bardzo duże, bo mało kto potrafi nie zacchwycić się tym miejscem.

Co warto zobaczyć??? Trudno wymieniać ( zgadzam się z przedmówcami :D ) ale jeśli trzeba coś polecić: spacer po murach, kawa w knajpce na murach od strony morza ( piękny widok!), małże "spałaszowane" w porcie, akwarium .. itd itd... :D

Napisz jak wrócisz ... jakie są Twoje wrażenia.
Maksym
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maksym » 08.08.2006 08:04

Powiem szczerze, że odliczam już dni do 2-go września :)
I tylko chciałem dodać, że któryś ze znanych chemików (Oswald?, Bunsen?.. - nie pamiętam) będąc w Dubrowniku kazał sobie wykupić miejsce na cmentarzu zachwycony tym miastem..
Kompletnie się nie martwię, że nie spełni moich oczekiwań - po obejrzeniu kilku setek zdjęć jestem zachwycony :)
Piśka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piśka » 08.08.2006 09:34

Mi w Dubrowniku oprócz oczywiście starego miasta podobały się bardzo:
-park niedaleko twierdzy, gdzie można w spokoju popatrzeć na morze w cieniu drzew, z uroczą fontanną w której pływają żółwie,
-jak również plaże, a raczej zaadoptowane skałki na małe kąpieliska, szczególnie te pod samymi murami starego miasta, ale także te poza starym miastem, ukryte wśród skał, gdzie schodzi się czasami prosto z ulicy, ukrytymi małymi schodkami.
XT600
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) XT600 » 11.09.2006 15:12

czesc,

zianek napisał(a):a przy okazji może jakie miejsca są godne uwagi w okolicach Dubrovnika [...]

Jeśli chodzi o okolice Dubrovnika to ja zdecydowanie polecam informacje zawarte na stronie http://www.chorwacja24.info/poludniowa-dalmacja/dubrovnik no i obowiązkowo wyspę Lokrum

Obrazek

Warto również wjechać na szczyt góry (nie pamiętam nazwy) sv.Juve czy jakoś tak... (na jej szczycie stoi krzyz widoczny z Dubrovnika) choćby dla takiego widoku:

Obrazek

pozdro!
t.o.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone