napisał(a) zauroczona » 05.07.2009 11:49
A107T4 napisał(a):Witam ponownie. Jadę do Orebić, ale nie chcę płynąć promem.
Moje pytania:
1.Chcę jechać autostradą do samego końca, w którym miejscu ostatecznie zjechać?
2.Ile obecnie kosztuje winieta w Słowenii?
3.W którym miejscu jest pierwsza bramka w Chorwacji, żeby kupić winietę?
4.Ile zapłacę za całą autostradę?
5.Czy na przejazd przez Bośnię wystarczy nowy dowód osobisty?
6.Ile kosztuje kilkugodzinny parking samochodowy w Dubrowniku i najlepiej zaparkować jak najbliżej centrum?
7.Czy z Dubrownika można dopłynąć promem do Orebić?
8.Czy artykuły spożywcze kupione w sklepie w Chorwacji są tak drogie jak inni opowiadają?
9.Ile obecnie kosztuje 1 litr ON w Austrii,Słowenii i Chorwacji?
10.Ile w kantorach w Chorwacji dostanę Kun za 1 Euro i za 1 Złoty?
Bardzo dziękuję
Może znam odpowiedź na większośc Twoich pytań:
1. Sestanovac
2. 1 tydz. 15 EUR, 1 m-c 35 EUR
3 i 4. W CRO nie kupujesz winiet, tylko płacisz za przejazd autostradą. Wjazd nic nie kosztuje - płaci sie przy zjeździe w zależności od tego ile się przejechało. Całą Cro mozna przejechac autostradami za 29+171= 200 kun.
5. Musi byc paszport - Bośnia nie jest w Unii Europejskiej.
6. Przy samych murach starego miasta 5 kun za godzine.
7. Mozna, ale nie praktykowałam - czytałam na forum, ze z Orebica raczej nie jest to dobry pomysł na dotarcie do Dubrownika.
8. To zalezy jakich "innych" masz na mysli. Myslę, ze nie jest drożej niz w polskich kurortach nadmorskich, no może z wyjątkiem warzyw i owoców, których ceny mnie również zaskoczyły.
9 i 10. Tu może wypowie sie ktoś, kto właśnie wrócił i ma świeże informacje, jak sądze ceny sa podobne do naszych.
Nigdy nie da się wyliczyć dokładnie ile się wyda - najlepiej mieć karty płatnicze, bo nimi opłaca sie płacić za wszystko - tu mam swoje doświadczenia i wiem co mówię. Moim zdaniem nie ma się co stresować, troche gotówki w kieszeń, reszta na koncie i SRETAN PUT!