Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dubrovnik 2009

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
larry123
Croentuzjasta
Dubrovnik 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) larry123 » 04.07.2009 20:17

Witam

Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów ma pytania na które będę mógł odpowiedzieć w kwestii dojazdu to polecam moje uwagi na gorąco z trasy

Katowice-Cieszyn-Bratysława-Zagrzeb-Dubrovnik

W innych kwestiach niezwiązanych z trasą a z praktycznymi uwagami z dopiero co zakończonego pobytu również służę pomocą.

pozdrawiam
Piotrek
A107T4
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A107T4 » 04.07.2009 20:37

Witam
Możesz mi napisać dokąd dojadę maksymalnie w Chorwacji autostradą? Wybieram się do Orebić. Gdzie należy zjechać? Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.07.2009 21:17

Ravca. Promem przez Ploce 75km, na około 150km
kristex
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristex » 05.07.2009 08:38

larry123 napisał(a):Witam

Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów ma pytania na które będę mógł odpowiedzieć w kwestii dojazdu to polecam moje uwagi na gorąco z trasy

Katowice-Cieszyn-Bratysława-Zagrzeb-Dubrovnik

W innych kwestiach niezwiązanych z trasą a z praktycznymi uwagami z dopiero co zakończonego pobytu również służę pomocą.

pozdrawiam
Piotrek

Witam,
Napisz prosze na co zwrocic uwage podczas pokonywania tej tras(szczegolnie intersuje mnie odcinek wegierski droga 86 jezeli nia jechales)-na co uwazac,czego sie spodziewac itp. z gory wielke dzieki.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2009 09:12

Zwróć uwagę na ograniczenia prędkości - pojawiają się często i trzeba ich bezwzględnie przestrzegać oraz na masę dziur w drodze szczególnie na około 30-40 km przed przejściem w Redics.
A107T4
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A107T4 » 05.07.2009 11:19

Witam ponownie. Jadę do Orebić, ale nie chcę płynąć promem.
Moje pytania:
1.Chcę jechać autostradą do samego końca, w którym miejscu ostatecznie zjechać?
2.Ile obecnie kosztuje winieta w Słowenii?
3.W którym miejscu jest pierwsza bramka w Chorwacji, żeby kupić winietę?
4.Ile zapłacę za całą autostradę?
5.Czy na przejazd przez Bośnię wystarczy nowy dowód osobisty?
6.Ile kosztuje kilkugodzinny parking samochodowy w Dubrowniku i najlepiej zaparkować jak najbliżej centrum?
7.Czy z Dubrownika można dopłynąć promem do Orebić?
8.Czy artykuły spożywcze kupione w sklepie w Chorwacji są tak drogie jak inni opowiadają?
9.Ile obecnie kosztuje 1 litr ON w Austrii,Słowenii i Chorwacji?
10.Ile w kantorach w Chorwacji dostanę Kun za 1 Euro i za 1 Złoty?

Bardzo dziękuję
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.07.2009 11:27

A107T4 napisał(a):Witam ponownie. Jadę do Orebić, ale nie chcę płynąć promem.
Moje pytania:
6.Ile kosztuje kilkugodzinny parking samochodowy w Dubrowniku i najlepiej zaparkować jak najbliżej centrum?
8.Czy artykuły spożywcze kupione w sklepie w Chorwacji są tak drogie jak inni opowiadają?

Bardzo dziękuję

1. Przed Ravcą.
2. 35 lub 2 x 15
3. Nie ma winiet; płacisz za przejechany dystans.
4. http://www.hac.hr/
5. Nie pamiętam.
6. Koło 10k/h
7.Nie.
8. Ponad 1 e
10.
http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm

Leniuszek jesteś... :wink:
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 05.07.2009 11:49

Moje pytania:

Bardzo dziękuję

Może znam odpowiedź na większośc Twoich pytań:
1. Sestanovac
2. 1 tydz. 15 EUR, 1 m-c 35 EUR
3 i 4. W CRO nie kupujesz winiet, tylko płacisz za przejazd autostradą. Wjazd nic nie kosztuje - płaci sie przy zjeździe w zależności od tego ile się przejechało. Całą Cro mozna przejechac autostradami za 29+171= 200 kun.
5. Musi byc paszport - Bośnia nie jest w Unii Europejskiej.
6. Przy samych murach starego miasta 5 kun za godzine.
7. Mozna, ale nie praktykowałam - czytałam na forum, ze z Orebica raczej nie jest to dobry pomysł na dotarcie do Dubrownika.
8. To zalezy jakich "innych" masz na mysli. Myslę, ze nie jest drożej niz w polskich kurortach nadmorskich, no może z wyjątkiem warzyw i owoców, których ceny mnie również zaskoczyły.
9 i 10. Tu może wypowie sie ktoś, kto właśnie wrócił i ma świeże informacje, jak sądze ceny sa podobne do naszych.

Nigdy nie da się wyliczyć dokładnie ile się wyda - najlepiej mieć karty płatnicze, bo nimi opłaca sie płacić za wszystko - tu mam swoje doświadczenia i wiem co mówię. Moim zdaniem nie ma się co stresować, troche gotówki w kieszeń, reszta na koncie i SRETAN PUT!
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 05.07.2009 11:56

Ad. 7.
Można ale via Korcula.
A107T4
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A107T4 » 05.07.2009 12:11

Proszę mi odpowiedzieć czy w końcu do Bośni wystarczy sam nowy dowód osobisty. Wiem że do Chorwacji wystarczy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2009 12:27

A107T4 napisał(a):Proszę mi odpowiedzieć czy w końcu do Bośni wystarczy sam nowy dowód osobisty. Wiem że do Chorwacji wystarczy.

Jakbyś zadał sobie odrobinę trudu to w dziale FAQ, czyli tym dziale do którego masz link już przy logowaniu się (na górze strony, pogrubiony w ramce :idea: ), to bys znalazł odpowiedź na swoje pytanie :roll:
forum/viewtopic.php?t=23491
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 05.07.2009 12:28

zauroczona napisał(a):
Moje pytania:

Bardzo dziękuję

Może znam odpowiedź na większośc Twoich pytań:
1. Sestanovac
2. 1 tydz. 15 EUR, 1 m-c 35 EUR
3 i 4. W CRO nie kupujesz winiet, tylko płacisz za przejazd autostradą. Wjazd nic nie kosztuje - płaci sie przy zjeździe w zależności od tego ile się przejechało. Całą Cro mozna przejechac autostradami za 29+171= 200 kun.
5. Musi byc paszport - Bośnia nie jest w Unii Europejskiej.
6. Przy samych murach starego miasta 5 kun za godzine.
7. Mozna, ale nie praktykowałam - czytałam na forum, ze z Orebica raczej nie jest to dobry pomysł na dotarcie do Dubrownika.
8. To zalezy jakich "innych" masz na mysli. Myslę, ze nie jest drożej niz w polskich kurortach nadmorskich, no może z wyjątkiem warzyw i owoców, których ceny mnie również zaskoczyły.
9 i 10. Tu może wypowie sie ktoś, kto właśnie wrócił i ma świeże informacje, jak sądze ceny sa podobne do naszych.

Nigdy nie da się wyliczyć dokładnie ile się wyda - najlepiej mieć karty płatnicze, bo nimi opłaca sie płacić za wszystko - tu mam swoje doświadczenia i wiem co mówię. Moim zdaniem nie ma się co stresować, troche gotówki w kieszeń, reszta na koncie i SRETAN PUT!

ODP.5 Jak najbardziej błędna. Do Bośni także wjedziesz na dowód tylko trzeba mieć zieloną kartę na samochód.
larry123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) larry123 » 05.07.2009 13:06

Moje pytania:

Bardzo dziękuję

jako że sam założyłem wątek i jestem z tych co dopiero wrócili to....

1.Zdecydowanie w Ravcy, na samym końcu Autocesty A1 - potem jakieś 20 km do Ploce i do wyboru albo prom albo przez Ston. Most jest w budowie ale raczej jeszcze jakieś 2-3 lata poczekamy (przejazd zapewne będzie płatny).

2.15 E za tydzień i 35 za pół roku - nie warto kupować - lepiej jechać objazdem przez Lenart i Ptuj.

3.Brak winiet w Chorwacji

4. 42+187 kun

5. Nie wiem, Nam sprawdzali paszporty.

6.Ceny ok 6-10 kun/h. Polecam parking miejski w cenie 6 kun/h - zawsze było na nim miejsce, niezależnie od dnia tygodnia. Do tego auto stoi w cieniu....... :)

7. Nie wiem niestety ale raczej nie.

8. Ceny wyższe niż w Polsce, czasami dużo wyższe. Ma to związek z wartością kuny chorwackiej kurs której jest powiązany bezpośrednio z Euro.

9. Mam benzyniaka...... wiec nie pomogę.

10. 1 Euro- 7,20kun a za 100 zł ok 160 kun.

pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone