.png)
betty842 napisał(a):fabio007
Jeśli twoim zdaniem mój link był nie na temat a proponowanie podróży samochodem kiedy pytanie dotyczy czasu przejazdu autokarem jest na temat, to sorry ale nie widzę sensu dalszej dyskusji z tobą.Poza tym czytanie ze zrozumieniem się kłania.Wiele razy pisałam,że wiem,że forma DO Chorwacji jest poprawna ale denerwuje mnie sam fakt czepiania się osób,które piszą/mówią NA Chorwację sądząc,że ta forma też jest poprawna.Jak już ktoś zauważył w "moim" wątku zostałam poprawiona przez p.Janusza a nadal pisałam NA Chorwację.A dlaczego? Bo myślałam,że użyta przeze mnie forma jest również poprawna (skoro tak wiele osób jej używa). Dopiero później trafiłam na ten wątek i dowiedziałam się,że poprawną formą jest DO Chorwacji. I gdybyś potrafił czytać ze zrozumieniem to byś wiedział,że ja doskonale o tym wiem i nikogo nie przekonuję, że forma NA Chorwację jest poprawna. Tylko denerwuje mnie sam fakt,że jest tyle zamieszania o formę,którą bardzo ale to bardzo wiele osób uważa za poprawną.Można kogoś poprawić owszem,choć moim zdaniem niewiele to da.Ale już głupie jest naśmiewanie się z kogoś kto napisał NA Chorwację (np przez pisanie "Co,robi najazd na Chorwację?" albo "Ja jadę na Polskę").Gdyby jeszcze wcale nie istniała forma NA+państwo a tu ktoś wyskoczy z hasłem, że jedzie na Chorwację to bym wasze rozbawienie/oburzenie zrozumiała. Dobra ja kończę bo nie chce mi się pisać kolejny raz o co mi chodzi bo widzę,że i tak nie zrozumiecie....
.png)
.png)
krzysiek bb napisał(a):Używanie dwóch form "do" i "na" jest dla mnie bardzo pomocne, bo pozwala mi odróżnić osobę, dla której Chorwacja to coś więcej niż każde inne miejsce do odpoczynku od tej dla której ważne by : ciepło, ładnie i pochwalić się można zagranicznym urlopem.
.png)
'clen1 napisał(a): Na Chorwację jeżdżę vanem

.png)
clen1 napisał(a):Mea culpa
DO Chorwacji

.png)
.png)
Yas napisał(a):czy ktos wogole zauwazyl jaki jest tytul TEGO watku?
.png)
clen1 napisał(a):Hej
Reasumując szkoda pisać ileś tam postów czy NA czy DO Chorwacji. Nadal będę mówił NA Chorwację, szkoda pisać i upominać. Każdy wie gdzie jedzie.
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko