napisał(a) P_Piotrek » 24.06.2009 22:58
janniko napisał(a):AndrzejJ. napisał(a):nie chodzi teraz o komunę ,ale ile ludzi teraz jest bez pracy tyle lat po komunie?coś ci się pomieszało koleś
(...)
Dlaczego dziś w "ciężko" dotkniętej kryzysem Islandii jest o niebo lepiej niż w naszym post-komunistycznym grajdole?!
(...)
Moje propozycje (ale mogę się mylić, bo nie znam historii Islandii)
1. W Europie Zachodniej - także w Islandii - jest tradycja przedsiębiorczości i gospodarności sięgająca setek lat (jakkolwiek prymitywna by nie była), u nas było to przerywane zaborami oraz dwoma wojnami światowymi, które przetoczyły się przez Polskę.
2. Stabilny, zdrowy i trwający długie lata - system ekonomiczno-polityczny w Europie Zachodniej - spowodował koncentrację kapitału (czyli bogacenie się jednostek) - co umożliwiało przeznaczenie dużych środków na rozwój i inwestycje. Oczywiście część tego bogactwa przepijano i przejadano - wszędzie trafiają się ... no wiecie kto
3. W Europie Zachodniej - od dawna - w sposób ciągły - budowany jest system prawny i gospodarczy, poparty tradycją ciężkiej pracy. U nas od zakończenia II wojny światowej był system antyprzedsiębiorczy i antygospodarczy, za to wyjątkowo sprawnie rozwijający cwaniactwo i korupcję. Tradycja systemu prawnego oraz ekonomicznego została przerwana. Zniszczono także tradycję gospodarności i ciężkiej pracy - przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Wcześniejsze zabory i wojny robiły dokładnie to samo (nie tylko u nas, w Chorwacji też chyba podobnie)
4. W Islandii mają zimniejszy klimat, co wyzwala w ludziach więcej energii do pracy i zaradności.
5. W Isladnii mają Bjork
Na pocieszenie mogę dodać, że napływ imigrantów, głównie z dawnych kolonii krajów Europy Zachodniej - ma dla ich tradycji gospodarności podobne skutki -jak dla nas komuna