Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy wszyscy Krakowianie to sknery o skąpce?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 22.06.2009 06:55

ludzie , nawet sobie nie zdajecie sprawy jak bardzo jesteśmy przesiaknieci komuną, a jesteśmy wszyscy bo w tej komunie żyliśmy , trzeba kilku pokoleń, niestety żeby się od tego dziadostwa uwolnić.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 22.06.2009 07:05

...
Ostatnio edytowano 25.06.2009 07:20 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
Biało-czerwony
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biało-czerwony » 22.06.2009 08:51

po przemyśleniu postanowiłem wycofać swój post.... był "nie na miejscu" :( .

przepraszam.
Ostatnio edytowano 22.06.2009 16:22 przez Biało-czerwony, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 22.06.2009 09:12

janniko napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):
janniko napisał(a):A jeszcze lepiej to "czapa" i po kłopocie.
:twisted: :twisted: :twisted:

Siurek.

Widzę, że towarzysz uważnie czyta moje posty...
współczuję..

:P :P :P

,,Siur'' siurku.
krakowiak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakowiak » 22.06.2009 12:27

ale sie "towarzystwo" rozkręciło
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 24.06.2009 11:51

janniko napisał(a):[

Z Solidarnością nigdy nie miałem do czynienia.

Już sto razy pisałem, że antykomunistą jestem, ponieważ uważam, że cały obecny syf panoszący w Polsce wziął się właśnie stąd, że system PRL-owski i sowiecki nie został nazwany oficjalnie systemem zbrodniczym (jak np. faszyzm), że przestępcy komunistyczni nie zostali rozliczeni i osądzeni, że nadal mają wpływ na takich żałosnych zindoktrynowanych siurków jak ty.

Dyzma. :D Nie wychylał się ,ale rozliczac chce .:D
Oj Nikodem , Nikodem . Rzeczywiście masz daleko do Krakowa.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.06.2009 18:04

AndrzejJ. napisał(a):
janniko napisał(a):[

Z Solidarnością nigdy nie miałem do czynienia.

Już sto razy pisałem, że antykomunistą jestem, ponieważ uważam, że cały obecny syf panoszący w Polsce wziął się właśnie stąd, że system PRL-owski i sowiecki nie został nazwany oficjalnie systemem zbrodniczym (jak np. faszyzm), że przestępcy komunistyczni nie zostali rozliczeni i osądzeni, że nadal mają wpływ na takich żałosnych zindoktrynowanych siurków jak ty.

Dyzma. :D Nie wychylał się ,ale rozliczac chce .:D
Oj Nikodem , Nikodem . Rzeczywiście masz daleko do Krakowa.

Kolego Andrzeju, po co dyskutowaźć . Toż kolega chyba wie, że młody to głupi. Co rok to coraz młodsi kombatanci z solidarności. Obserwuję w Warszawie jacy to młodzi są jeszcze powstańcy na obchodach rocznicy Powstania Warszawskiego, w kołysce walczyli z niemcami. Co sie stało ze starymi powstańcami...... poprostu powymierali lub siedza w domu zapomnieni. Skąd to wiem ano od żyjacego uczestnika powstania który w czasie wojny miał 26 lat. Palcami mi pokazał w ksiązce o powstaniu kto wyróżniał sie tchórzostwem a kto uciekł z powstania i objawił się w latach 80 tych czy 90 tych :D . To samo było z Solidarnościa. To co dzieje się teraz to nie komuna to demokracja i kapitalizm upragniony przez robotników, ale czy napewno w tym wydaniu ...... :D
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 24.06.2009 18:42

Ale padaka! 8O
P_Piotrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) P_Piotrek » 24.06.2009 22:58

janniko napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):nie chodzi teraz o komunę ,ale ile ludzi teraz jest bez pracy tyle lat po komunie?coś ci się pomieszało koleś

(...)
Dlaczego dziś w "ciężko" dotkniętej kryzysem Islandii jest o niebo lepiej niż w naszym post-komunistycznym grajdole?!
(...)

Moje propozycje (ale mogę się mylić, bo nie znam historii Islandii) :)

1. W Europie Zachodniej - także w Islandii - jest tradycja przedsiębiorczości i gospodarności sięgająca setek lat (jakkolwiek prymitywna by nie była), u nas było to przerywane zaborami oraz dwoma wojnami światowymi, które przetoczyły się przez Polskę.

2. Stabilny, zdrowy i trwający długie lata - system ekonomiczno-polityczny w Europie Zachodniej - spowodował koncentrację kapitału (czyli bogacenie się jednostek) - co umożliwiało przeznaczenie dużych środków na rozwój i inwestycje. Oczywiście część tego bogactwa przepijano i przejadano - wszędzie trafiają się ... no wiecie kto :)

3. W Europie Zachodniej - od dawna - w sposób ciągły - budowany jest system prawny i gospodarczy, poparty tradycją ciężkiej pracy. U nas od zakończenia II wojny światowej był system antyprzedsiębiorczy i antygospodarczy, za to wyjątkowo sprawnie rozwijający cwaniactwo i korupcję. Tradycja systemu prawnego oraz ekonomicznego została przerwana. Zniszczono także tradycję gospodarności i ciężkiej pracy - przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Wcześniejsze zabory i wojny robiły dokładnie to samo (nie tylko u nas, w Chorwacji też chyba podobnie) :)

4. W Islandii mają zimniejszy klimat, co wyzwala w ludziach więcej energii do pracy i zaradności. :)

5. W Isladnii mają Bjork :)

Na pocieszenie mogę dodać, że napływ imigrantów, głównie z dawnych kolonii krajów Europy Zachodniej - ma dla ich tradycji gospodarności podobne skutki -jak dla nas komuna :)
P_Piotrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) P_Piotrek » 24.06.2009 23:02

janniko napisał(a): (...) No bo my skąpe Krakusy jakoś tak nie możemy się dogać ze Ślązakami (...)

- nigdy z tym nie miałem żadnych problemów ! :)

Pozdr., Piotr
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.06.2009 06:37

...
Ostatnio edytowano 25.06.2009 07:19 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.06.2009 06:45

Jan Nikodem w przeszłości w HSPesie, potem w PZPR.Po sztandarze wyprowadż ,,aktywny'' :D antykomunista.
Bo sztandar mu zabrali. :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.06.2009 06:54

P_Piotrek napisał(a):
janniko napisał(a): (...) No bo my skąpe Krakusy jakoś tak nie możemy się dogać ze Ślązakami (...)

- nigdy z tym nie miałem żadnych problemów ! :)

Pozdr., Piotr

Lwowiacy teraz rzadzą w Krakowie .Koniec świata. :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.06.2009 07:15

8O
Sprawa przestaje już być śmieszna i dowcipna, a brak reakcji ze strony Admina i moderatorów na napastliwe pod moim adresem posty jednego z użytkowników jest co najmniej dziwny...
:roll:
Ostatnio edytowano 25.06.2009 08:00 przez janniko, łącznie edytowano 4 razy
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 25.06.2009 07:34

janniko napisał(a):...

- ze staliniętami nie wygrasz, staliniąt nie przekonasz. Głos wołającego na puszczy. :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Czy wszyscy Krakowianie to sknery o skąpce? - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone