Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 03.11.2009 18:00

jutro mam wolne i.......gitara :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 03.11.2009 19:20

A mnie ucieszyła wiadomość, którą dziś usłyszeliśmy na zebraniu szkolnym w gimnazjum naszego syna, że ze szkoły w ramach programu "bezpieczna szkoła" właśnie usunięto 3 uczniów (2 z nich skierowano do odpowiednich placówek), którzy notorycznie zastraszali kolegów i zachowywali się arogancko wobec nauczycieli. Tylko za to. Nie stało się jeszcze żadne nieszczęście, nikt jeszcze nie zdążył nikogo pobić, ani też żaden z nich nie opluł nauczyciela i nie wsadził mu kosza na śmieci na głowę.
Pani dyrektor zapowiedziała, że reakcje na wszelkie zachowania nawet zbliżone do patologii będą b. ostre! A jest to zwykła szkoła państwowa.
No, wreszcie coś rusza w tym temacie. Nauczyciele przestają się powoli bać.. może niedługo będą mogli spokojnie uczyć nasze pociechy, nie obawiając się o własne bezpieczeństwo i co ważniejsze, nie bojąc się żadnych "obrońców praw dziecka"!
pozdro
:D
masmedia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) masmedia » 03.11.2009 20:22

I TAK TRZYMAĆ
WIELKIE BRAWA DLA DYREKCJI !!!
U mojego syna już w przedszkolu trafił się "agent" który zbierał haracz od kolegów po 50 groszy
Uwierzycie ? bo mnie w głowie się to nie mieściło !
:evil:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.11.2009 20:34

Rzeczywiście mało brał...
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 03.11.2009 21:39

taki mały a już ministrant...
a policji nie wezwano ?
...
czym skorupka za młodu...

:lol: :lol:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 04.11.2009 08:14

janniko napisał(a):A jest to zwykła szkoła państwowa.

Podobne zdarzenie miało miejsce w klasie córki (2 klasa gimnazjum), panowie nie zostali akurat wyrzuceni ze szkoły, ale bardzo szybko postawieni do pionu. Skończyło się dręczenie kolegi.

Zdarzyło się, że cała klasa (w ramach fantazji) urwała się z lekcji i nim córka wróciła do domu, my już o tym wiedzieliśmy. Dyrekcja od razu telefonicznie informuje rodziców o wybrykach ich pociech.

Wszystko zależy od standardów wprowadzonych przez dyrekcję. Szanująca się szkoła będzie dążyła do ograniczenia patologii.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2009 09:24

janniko napisał(a):A mnie ucieszyła wiadomość, którą dziś usłyszeliśmy na zebraniu szkolnym w gimnazjum naszego syna, że ze szkoły w ramach programu "bezpieczna szkoła" właśnie usunięto 3 uczniów (2 z nich skierowano do odpowiednich placówek), którzy notorycznie zastraszali kolegów i zachowywali się arogancko wobec nauczycieli. Tylko za to. Nie stało się jeszcze żadne nieszczęście, nikt jeszcze nie zdążył nikogo pobić, ani też żaden z nich nie opluł nauczyciela i nie wsadził mu kosza na śmieci na głowę.
Pani dyrektor zapowiedziała, że reakcje na wszelkie zachowania nawet zbliżone do patologii będą b. ostre! A jest to zwykła szkoła państwowa.
No, wreszcie coś rusza w tym temacie. Nauczyciele przestają się powoli bać.. może niedługo będą mogli spokojnie uczyć nasze pociechy, nie obawiając się o własne bezpieczeństwo i co ważniejsze, nie bojąc się żadnych "obrońców praw dziecka"!
pozdro
:D

Muszę trochę popolemizować z tobą, nie tędy droga. Twoja relacja to końcówka problemu.

Niestety, to cała prawda naszych szkół. Brak Autorytetów w szkole i żenujący poziom większości nauczycieli, którzy nie potrafią zachować się odpowiednio do trudnej młodzieży,
w zaistniałej sytuacji. Zainteresować ją innymi sprawami (kółka zainteresowań, sport itp.), sprowadzając dzieciaki (młodzież) na prawidłowe tory.

Już w szkole podstawowej większość nauczycieli potrafi się tylko wyżywać na niesfornych uczniach, nie radząc sobie ze swoimi frustracjami i sprowadzając swoją postawę do poziomu tego niegrzecznego ucznia, co w dłuższym okresie czasu pogłębia jego nieprawidłowe zachowanie, pchając go w ciemną stronę mocy, czyni go bez poparcia jakiejś bliskiej istoty najpierw nieznośnym, potem łobuzem, bandytą..... terroryzującego klasę- szkołę.

Niech to nie brzmi jak uogólnienie do nauczycieli, sam mam dziecko w gimnazjum i widzę chodząc do szkoły z dzieckiem od ośmiu lat jak zachowują się uczniowie i jak rozwiązują problemy nauczyciele i dyrekcja.
Śmiem twierdzić, iż niestety nauczyciele w 85% nie są przygotowani do rozwiązywania
problemów wychowawczych.

Mój syn należy do Stowarzyszenia Harcerskiego, jeździ od trzech lat na obozy. Obozem kierują osoby nieprzekraczające dwudziestu kilku lat, a podobozami kierują siedemnasto - dziewiętnastolatki. Na obóz wyjeżdża około dwustu harcerzy (to ta samo młodzież, która chodzi do Warszawskich szkół). Problemy wychowawcze rozwiązywane są w tej wielkiej grupie bez przemocy, darcia się, i innych metod zastraszania. Nauczyciele powinni brać przykład z tej młodej kadry wywodzącej się z tego środowiska, może wtedy ten szkolny przestępca miał by więcej szacunku do nauczyciela i kolegi w szkole.

smoki3
Ostatnio edytowano 04.11.2009 11:03 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 04.11.2009 09:34

ujrzałam dzisiaj pierwszy biały śnieg na mojej drodze :wink: ........................w tym roku..............................jeśli tak już zostanie to jutro 25 min. już nie starczy na dojazd do pracy :cry:

śniegu niewiele ,ale ślisko
Obrazek
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.11.2009 09:39

A ja muszę popolemizować z powyższym.
Nauczyciel ma uczyć przedmiotu i wpajać zasady i normy życia. Zwalmy jeszcze na nich patologie. Rzeczywiście nauczyciel nie jest przygotowany do pracy z młodymi przestępcami. Szkoła jest dla dzieci którzy normy społeczne wynieśli z domu. Jak nauczycielka ważąca 48kg ma się konfrontować z wulgarnym typem nie przebierającym w środki, nie bojącym się niczego(nikogo) - a poezja Słowackiego na niego nie działa.
Jedyna pozytywna spuścizna po Giertychu jest następująca -chciał odizolować margines kryminalny.
Skąd statystyki że 85% nauczycieli nie nadaje się do roboty?
Poszukaj łaskawie fachowca za 1600 złotych który
a/nauczy przedmiotu
b/zresocjalizuje
c/przygotuje dzieciaka do życia
Znam dosyć dobrze środowisko nauczycielskie i być może 5% nie jest przygotowanych do tego zawodu.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.11.2009 09:40

hajduczek napisał(a):ujrzałam dzisiaj pierwszy biały śnieg na mojej drodze :wink: ........................w tym roku..............................jeśli tak już zostanie to jutro 25 min. już nie starczy na dojazd do pracy :cry:

śniegu niewiele ,ale ślisko
Obrazek

z tym naturalnie nie polemizuje :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2009 10:30

Torac napisał(a):A ja muszę popolemizować z powyższym.
Nauczyciel ma uczyć przedmiotu i wpajać zasady i normy życia. Zwalmy jeszcze na nich patologie. Rzeczywiście nauczyciel nie jest przygotowany do pracy z młodymi przestępcami. Szkoła jest dla dzieci którzy normy społeczne wynieśli z domu. Jak nauczycielka ważąca 48kg ma się konfrontować z wulgarnym typem nie przebierającym w środki, nie bojącym się niczego(nikogo) - a poezja Słowackiego na niego nie działa.
Jedyna pozytywna spuścizna po Giertychu jest następująca -chciał odizolować margines kryminalny.

Chciałbym podkreślić, mój dziadek był dyrektorem szkoły, trzy ciotki i dwóch wujów, są lub byli nauczycielami, żona jest Adiunktem na uniwersytecie. A jednocześnie skoro ktoś decyduje się być nauczycielem powinien być przygotowany do zawodu nie tylko od strony merytorycznej przedmiotu, ale i wychowawczej.

Niestety to metody Giertycha tworzą dodatkowy margines, takie zamknięte koło.

Torac napisał(a):Skąd statystyki że 85% nauczycieli nie nadaje się do roboty?

To tylko obserwacja własna.

Torac napisał(a):Poszukaj łaskawie fachowca za 1600 złotych który
a/nauczy przedmiotu
b/zresocjalizuje
c/przygotuje dzieciaka do życia
Znam dosyć dobrze środowisko nauczycielskie i być może 5% nie jest przygotowanych do tego zawodu.

O ile pamiętam w Polskiej Konstytucji nie ma obowiązku być Nauczycielem, Lekarzem, Górnikiem, Rolnikiem etc........

A jednocześnie można spełniać rolę wychowawcy. Przykład podałem w S.H.

smoki3
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.11.2009 10:50

O pensji pisałem w kontekście ciągu do zawodu.Idą tam pasjonaci wbrew koniunkturalizmowi, tacy sami jak wychowawcy w harcerstwie . Pamiętaj że ci wychowawcy nie będą ciągle na topie. Chyba że postulujesz pracę na 5 lat.
Adiunkt na uczelni to inna bajka , krótki kaszel nie podoba Ci się na studiach to wypad . Ze szkołą powinno być podobnie pod kątem przede wszystkim zachowania - przekierowanie do profesjonalnej placówki.

Bardzo jestem ciekawy zachowań opiekuna harcestwa z młodymi wandalami, chuliganami.

Zajęcia pozaszkolne - OK jest ich mało ale kto powiniem walczyć z powszechnym nihilizmem.

Mam pytanie , czy na przestrzeni 20-30 lat pogorszyła się kadra w szkole . Nie uczą Ci sami nauczyciele ,starzy odchodzą nowi przychodzą.
Pogorszyło się otoczenie!
Nie mam żadnych złych doświadczeń a święty nie byłem.
Rozmawiałem ostatnio z trenerem (Pozdrawiam , bo stały bywalec cro.pl)
o zaangażowaniu w sport. Sport przegrywa z telewizyjną papką i grami video. Po co się pocić na treningach jak mozna ograć kobe Bryanta na play station.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.11.2009 10:53

No cóż, nauczyciele to najgorszy element. Ci, którym się nie udało w życiu, którzy byli za głupi, żeby robić coś lepszego i bardziej pożytecznego. To łowcy posad, którzy za 1/4 etatu zarabiają 2000 i więcej (to na pełny etat ok. 8.000 zł netto miesięcznie!) A najgorsze, że to 95 % to kobiety; kto to widział kiedyś, żeby nauczycielem była kobieta?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.11.2009 11:02

Uczniowie i wychowawcy z harcerstwa powinni z pomocą rodziców wziąć na siebie ciężar resocjalizacji nauczycieli :)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 04.11.2009 11:04

MWN napisał(a):.....

To żeś błysnął...
8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 200
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone